Rumburak Napisano 19 Listopad 2008 Autor Napisano 19 Listopad 2008 Wygląda mi na to, że grupa mokotowska miała w swoim arsenale egzemplatz STG44. Czy dobrze widzę? http://www.tutej.pl/cms.php?i=33248
Hebda Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 tam dalej na zdjęciu jest pps43,a na końcu bodajże popularny szmajser:)cóż się dziwić,partyzantka w głębokiej azji do tej pory smiga ze stenami,garandami i całą resztąPOzdr
Hebda Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 jest także francuski 2wojenny peem(literka G)
danieloff Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Z ciekawostek - identyczny francuski pistolecik maszynowy miał w partyzantce brat mojego dziadka. Twierdził, że zdobyli kilka takich na SS-mannach, podczas akcji na Lubelszczyźnie. Mam nawet jego zdjęcie z tą bronią. To chyba MAS?
kindzal Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Ja tam widzę co najmniej dwa szturmy":Na dolnym zdjęciu:po lewej stronie, czwarty od dolu,po prawej stronie, drugi egzemplarz broni od dolu.Jakby policja pomyślala, to by zrobila takie muzeum ciekawej, przechwyconej broni, tak jak jest np. w Moskwie. Jeszcze by na biletach wstepu zarobili:)))
a.korbaczewski Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 EFGH- I- STG44L- beretta???M- AK47N- Mauser
Trooper85 Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Ciekawe, że tak zaznaczyli w artykule, że mieli też broń drugowojenną?Cyżby uzasadnienie dla nalotów na potężne arsenały" wykopków i czeskich dekowników?
dect Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Szturmy sa nawet 3 - do juz podanych jeszcze ten spod litery ESwoja droga spektrum zbiorow spore - sa ten np wyciory do mozdzierzy i drugowojenne paczki po amunicji...
piotr916 Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Witam!Nie wiem - może już było,ale ten też jest w świetnym stanie:http://www.policja.pl/portal.php?serwis=pol&dzial=1&id=19110&search=1436
herrmateuss Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Chinskie AK prawdopodobnie z albanii beretty z drugiej wojny - węgierskie AMD skorpiony - niesmiało stawiałbym na balkańskie pochodzenie tych fantów.
kindzal Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 tutaj filmik :http://www.policja.pl/portal/pol/1/32286/CBS_zlikwidowalo_magazyn_broni_we_Wloszech_aktl.html
riteks Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Pewnie była to broń dla jakiegoś kolekcjonera.Na początku myślałem,że chodzi o Włochy pod Warszawą,ale jeżeli już macki naszej policji czy jak ją tam zwał sięgają za granicę to mogę powiedzieć tylko: kolekcjonerzy broni palnej na świecie miejcie się na baczności.
dect Napisano 19 Listopad 2008 Napisano 19 Listopad 2008 Bez przesady, akurat na Zachodzie maja duzo lepiej niz tu i nie maja sie czego bac.Bardzo mnie zastanawia ten wojenny zlom, liczne lufy, MG34 i Browning :)
herrmateuss Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 Bardzo mozliwe ze dla prywatnych kolekcjonerów. Pomijajac scorpiony uzi kałachy i inny bandycki sprzęt. Watpie zeby panowie z mokotowa uzywali pierwszowojennych pistoletów Steyr lub napadali na kantor z Browningiem M1919. Wiele kolekcjonerów chce miec takie sprzety w a ze nie moga legalnie to tutaj pomaga" im mafia bo ma dojscia mozliwosci i prawa sie raczej nie lęka.
dect Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 No ciekawe czy to nowe pole dzialalnosci naszych gangsta czy jakis jeden mokotowski" mial zaciecie kolekcjonerskie - a jak im jeszcze przetrzepia kompy i zobacza, ze jeden z drugim mieli konta na A to sie dopiero zacznie :)))Ciekawe co sie stanie z tymi fantami - wroca do nas jako material dowodowy czy zostana u Wlochow.
panet Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 Wspanialy wyczyn Centralnego Biura Sledczego,moge spac spokojnie skoro z tym mauserem (N) nikt nie napadnie na mój sklep....Chyba przestane go zamykac na noc....
SZZ Napisano 23 Listopad 2008 Napisano 23 Listopad 2008 Zastanawia mnie, gdzie przestępcy zamierzali zaopatrywać się w amunicję do tych MASów i STG? Jeżeli nawet ta broń jest sprawna, to użycie amunicji II wojennej jest raczej niebezpieczne dla strzelającego, a współcześnie chyba amunicja do nich nie jest produkowana, albo jest trudno dostępna? Pozdrawiam
pomsee Napisano 23 Listopad 2008 Napisano 23 Listopad 2008 Przecież to proste: Zaopatrywali by się u poszukiwaczy, którzy po kraju krążą z wykrywkami i zaopatrują w broń i amunicję świat przestępczy :)))
puma007 Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Amunicję 7,92x33 do Stg44 produkuje min. serbska fabryka Privi Partizan,osoby zajmujace sie rekonstrukcja historyczna kojarzą jej wyroby z imprez na których dostali grzmiacego kija i slepaki do niego własnie tej firmy. 100 szt z pociskiem 124 grainowym pełnoplaszczowym kosztuje w holenderskim sklepie Maurice Drummien'a 70,50 Euro,dla osób czujacych się zdecydowanie mniej bezpiecznie pan Maurycy proponuje 1000szt. w okazyjnej cenie 647,00 Euro.http://www.mauricedrummen.nl/munitie_dz_en.htm Wydaje mi sie też ze jeszce jakas firma w stanach produkowała ją i chyba turasy, ale głowy nie dam.
kopczyk Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 HAHAHAHARewelacyjny sukces.Ciekawe czy to gamonie z RP czy Makarony wpadły na pomysł że z MG na bank napadać.Trzeba być kompletnym pajacem żeby samemu uwierzyć w te bzdury.Lepiej brzmi to przecież. Szkoda ze nie ma wzmianki o wywozie zabytków z Polski, to zapaliło by się światełko w tunelu ups... w zwoju mózgowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.