Skocz do zawartości

CBŚ schwytał Sturmgewehra?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tam dalej na zdjęciu jest pps43,a na końcu bodajże popularny szmajser:)
cóż się dziwić,partyzantka w głębokiej azji do tej pory smiga ze stenami,garandami i całą resztą
POzdr
Napisano
Z ciekawostek - identyczny francuski pistolecik maszynowy miał w partyzantce brat mojego dziadka. Twierdził, że zdobyli kilka takich na SS-mannach, podczas akcji na Lubelszczyźnie. Mam nawet jego zdjęcie z tą bronią. To chyba MAS?
Napisano
Ja tam widzę co najmniej dwa szturmy":

Na dolnym zdjęciu:

po lewej stronie, czwarty od dolu,
po prawej stronie, drugi egzemplarz broni od dolu.

Jakby policja pomyślala, to by zrobila takie muzeum ciekawej, przechwyconej broni, tak jak jest np. w Moskwie. Jeszcze by na biletach wstepu zarobili:)))
Napisano
Ciekawe, że tak zaznaczyli w artykule, że mieli też broń drugowojenną?
Cyżby uzasadnienie dla nalotów na potężne arsenały" wykopków i czeskich dekowników?
Napisano
Szturmy sa nawet 3 - do juz podanych jeszcze ten spod litery E

Swoja droga spektrum zbiorow spore - sa ten np wyciory do mozdzierzy i drugowojenne paczki po amunicji...
Napisano
Pewnie była to broń dla jakiegoś kolekcjonera.Na początku myślałem,że chodzi o Włochy pod Warszawą,ale jeżeli już macki naszej policji czy jak ją tam zwał sięgają za granicę to mogę powiedzieć tylko: kolekcjonerzy broni palnej na świecie miejcie się na baczności.
Napisano
Bez przesady, akurat na Zachodzie maja duzo lepiej niz tu i nie maja sie czego bac.

Bardzo mnie zastanawia ten wojenny zlom, liczne lufy, MG34 i Browning :)
Napisano
Bardzo mozliwe ze dla prywatnych kolekcjonerów. Pomijajac scorpiony uzi kałachy i inny bandycki sprzęt. Watpie zeby panowie z mokotowa uzywali pierwszowojennych pistoletów Steyr lub napadali na kantor z Browningiem M1919. Wiele kolekcjonerów chce miec takie sprzety w a ze nie moga legalnie to tutaj pomaga" im mafia bo ma dojscia mozliwosci i prawa sie raczej nie lęka.
Napisano
No ciekawe czy to nowe pole dzialalnosci naszych gangsta czy jakis jeden mokotowski" mial zaciecie kolekcjonerskie - a jak im jeszcze przetrzepia kompy i zobacza, ze jeden z drugim mieli konta na A to sie dopiero zacznie :)))

Ciekawe co sie stanie z tymi fantami - wroca do nas jako material dowodowy czy zostana u Wlochow.
Napisano
Wspanialy wyczyn Centralnego Biura Sledczego,moge spac spokojnie skoro z tym mauserem (N) nikt nie napadnie na mój sklep....Chyba przestane go zamykac na noc....
Napisano
Zastanawia mnie, gdzie przestępcy zamierzali zaopatrywać się w amunicję do tych MASów i STG? Jeżeli nawet ta broń jest sprawna, to użycie amunicji II wojennej jest raczej niebezpieczne dla strzelającego, a współcześnie chyba amunicja do nich nie jest produkowana, albo jest trudno dostępna?
Pozdrawiam
Napisano
Przecież to proste: Zaopatrywali by się u poszukiwaczy, którzy po kraju krążą z wykrywkami i zaopatrują w broń i amunicję świat przestępczy :)))
Napisano
Amunicję 7,92x33 do Stg44 produkuje min. serbska fabryka Privi Partizan,osoby zajmujace sie rekonstrukcja historyczna kojarzą jej wyroby z imprez na których dostali grzmiacego kija i slepaki do niego własnie tej firmy. 100 szt z pociskiem 124 grainowym pełnoplaszczowym kosztuje w holenderskim sklepie Maurice Drummien'a 70,50 Euro,dla osób czujacych się zdecydowanie mniej bezpiecznie pan Maurycy proponuje 1000szt. w okazyjnej cenie 647,00 Euro.

http://www.mauricedrummen.nl/munitie_dz_en.htm

Wydaje mi sie też ze jeszce jakas firma w stanach produkowała ją i chyba turasy, ale głowy nie dam.
Napisano
HAHAHAHA
Rewelacyjny sukces.
Ciekawe czy to gamonie z RP czy Makarony wpadły na pomysł że z MG na bank napadać.
Trzeba być kompletnym pajacem żeby samemu uwierzyć w te bzdury.
Lepiej brzmi to przecież. Szkoda ze nie ma wzmianki o wywozie zabytków z Polski, to zapaliło by się światełko w tunelu ups... w zwoju mózgowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie