Skocz do zawartości

Remont Stug IV -Grzegorzew

jc1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie jest sprawa: dostaliśmy w prezencie dwa oryginalne niemieckie kanistry. Problem jest tylko jeden że trzeba je przetransportować z Rzeszowa do Poznania.
Za transport kurierem zapłacimy więcej niż gdybym je kupił w Poznaniu. Czy komuś nie szykuje sie podróż na tej trasie ?
Jezeli tak prosze o kontak 503 492 135
Jacek Czypicki
  • Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
http://www.polska-zbrojna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2463:stug-iv-pisanka-wielkanocna&catid=58:z-garnizonow&Itemid=109

Coś nowego dla urozmaicenia:D
Napisano

Sorry, ze moze nie do konca w temacie, ale orientuje sie ktos czy ten biedak na zdjeciu (z muzeum w Skarzysku Kamiennej) tez sie kiedys doczeka remontu (chocby zewnetrznego, nawet nie marze o uruchamianiu napedu)?

Napisano
Ten Stug ze Skarżyska niestety nie miał tyle szczęścia trafić do Poznania co ten z Rgilewki.

A był zanim był ten z Rgilewki, ale MOB nie myślało o temacie rewitalizacji pojazdu. Brak pieniędzy, jak zawsze.
Napisano
a moze w takim razie kolejne datki na tego stuga ze skarzyska kamiennej.w koncu i napewno i tym razej znajda sie chetni na tego biedaka,aby go reviatlizowac.wiem ze wielu tylko mazy,jak ja.ale gdyby te wszystkie pordzewiale wraki w tych przeroznych naszych muzeach,zebrac tak w jedne miejsce w ktorych by sie prezentowaly tak atrakcyjnie jak wyremontowany prawie jak nowy stugIV z grzegorzewa,(co nie da sie opisac ze wyremontowano go niemalze jak slynne muzeum litlefielda)nie jest to latwe to fakt ale gdyby checi bylo wiecej,wszystko idzie jak sie chce.ach mazenie....muzea laczcie sie:)i moim zyczeniem jest aby to co zrobili ludzie z poznania zapoczatkowalo nowa epoke wspolpracy i kolejnych sukcesow...
pozdawiam
Napisano
Panther111 dziwi mnie Twoja sugestia zbierania datków na stuga ze Skarżyska... czy oddałeś chociaż złótówkę na stuga z Poznania? Tak naprawdę to wiele osób i doradców" dookoła ale dołożyć choć grosz do akcji trudno. Wiem że czasy nie takie i że każdemu pieniądze potrzebne ale pisać (mówić) o ty co i na co zbierać i jak.. to przegięcie. Tak naprawdę to chęntych może jest dużo ale tak naprawdę to wpłacających malutko. TO taka polska specyfika, kilo doradców i pomagierów ale jak przyjdzie co do czego to na placu boju zostają tylko PRAWDZIWI PSJONACI TWARDZIELE...
Panther111 zbieraj pieniążki ... sam wpłacę jak sensownie to rozegrasz ale puki co dokładam do Stuga z Posen.
Pozdro
Heruss
Napisano
Acer nie wycinaj kawałków z posta tylko cały ma sens. Ja też nie mam za dużo kasy (hehe wogóle jej nie mam ;)))) ale nie rzucam słów na wiatr i to co mam dorzucam, a jak nie mam to przynajmniej nie marudzę i robię coś co może pomóc w renowacji.
pozdro
Heruss
Napisano
Heruss zgodze sie z twoja odpowiedzia ze na placu boju pozostana tylko twardziele.(ja np nie bede pomagac w renowacji stuga z wielu powodow.ale chetnie doloze do kolejnego projektu jesli takiz nastapi bo zachecilo mnie i napewno nie tylko mnie cala akcja stuga z posen:) ) ale nie puszczalem slowa na wiatr i na samym koncu spujrz jeszcze raz co napisalem,po pierwszym(mam na mysli odrestaurowanego pieknie stuga)posypia sie kolejne propozycje kolejne akcje, kolejne pasjonujace propozycje,no i kolejne datki ja terz oczywiscie chetnie posypie teuro jesli bedzie taka koniecznosc i gdy uznam ze naprawde zaczyna sie wszystko rozwijac w dobrym kierunku.na co mam nadzieje i zawsze bede ja miec.Pozdrawiam
Napisano
primo: ortografia :|

secundo: to że szlug jest restaurowany w tym wspaniałym tempie jest tylko i wyłącznie zasługą wiadomej ekipy i przychylności kierownictwa i pracowników WZM-u. Nie ma tutaj żadnych magicznych sponsorów i dobrych wujków sypiących kasą, nie ma pospolitego ruszenia pasjonatów...jest kilku ludzi którzy faktycznie coś robią i pomagają...reszta to kibice wspierający projekt z dystansu ciepłym słowem".

tertio: wraki w MOB i MWP, hetzer latebry, sdkfz 7 rekina, skatowany lufcik, gnijący famo... tu masz swoje pasjonujące akcje i propozycje...
Napisano
Zajrzałem dziś na stronę Sztuga
widząc te 2 zdjęcia przeżyłem lekki szok
http://sturmgeschutziv.pl/images/morfeoshow/2009_04_09_p-7955/big/StugIV_20090407_003.jpg
http://sturmgeschutziv.pl/images/morfeoshow/2009_04_09_p-7955/big/StugIV_20090407_004.jpg

Panowie mam nadzieje że to nie koniec bo szkoda było by tak głupio zaprzepaścić 8 miesięcy ciężkiej pracy.
Napisano
Ja osobiście chciałbym pogratulować całej ekipie zaangażowanej w remont Stuga. Nadszedł czas na zebranie laurów. Nie była to łatwa robota, a z początku miałem pewne wątpliwości co do finalizacji całego przedsięwzięcia. Można to spokojnie zaliczyć jako 8 cud świata, bo takie rzeczy w Polsce się dzieją raz na półwiecze.
Reasumując - GRATULACJE i mam nadzieję, że na tym nie zakończycie swojej działalnosci.

Pozdrawiam
Napisano
Nie no, jest szansa na kolejny cud w postacu 7TP :)
A tak wracajac do egzemplarza ze Skarzyska, to wlodarze muzeum nie maja li tylko pieniedzy, czy nie sa wogole zainteresowani odremontowaniem zabytku, nawet w czynie spolecznym, zakladajac, ze udaloby sie zebrac fundusze?
Napisano
A propos. Koniec zasadniczego remontu się zbliża, pogratulować tylko, to może zapodacie Panowie odpowiedzialni za składkę finalne rozliczenia, ile było tego i na co poszło.
Chyba należy się to wszystkim wpłacającym.

Pozdrawiam
Napisano
jc1234 raczej po zdjęciach wiadomo o co chodzi yoonyemu zdjęcia przedstawiają pomalowane wnętrze a raczej o niestaranności malowania to zdjęcia świadczą że tam raczej wpadł wąż do malowania ale bez malarza i sam pod ciśnieniem latał we wnętrzu . Stuga mieliście otwartego przed złożeniem i wtedy było napewno zdecydowanie łatwiej dobrze pomalować bo była prosta dostępność do malowania podzespołów niż malowanie w zamkniętej puszce, teraz po złączeniu obu połówek wnętrze było ładnie wyminiowane ale pomalowanie spowrotem farbą jaką były malowane wnętrza stugów wam raczej nie wyszło ( no chyba że będzie wnętrze jeszcze raz malowane )Widać masę niedomalowań , tam gdzie nie dało się wejść z pistoletem , ale narazie trudno krytykować bo mi się wydaje żę to dopiero wstępne malowanie wnętrza i o to chyba chodziło yoonyemu.
Napisano
krzysiek1105tm lufcik przez pewien czas służył jako opancerzona dorożka" dla turystów odwiedzających skansen co poskutkowało uziemieniem (ponoć poszła skrzynia i ukręcono półośki)...po newsach z oficjalnej strony wynika że jest już na chodzie...

Lufcik to prawdziwy rarytas i wykorzystywanie go do przejażdżek za 5zł jest.... lekkim nieporozumieniem.
  • 3 weeks later...
Napisano
Nowa dawka informacji :] Kto ciekawy to poczyta.

http://www.polska-zbrojna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2810:stug-iv-polak-potrafi&catid=58:z-garnizonow&Itemid=109

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 15:51 02-05-2009
Napisano
StuG IV: Dar Macieja Kęszyckiego

Czwartek, 09 Kwiecień 2009 09:03

Kilka dni temu wspominaliśmy o niezwykłym darze, który otrzymaliśmy do Macieja Kęszyckiego. Dziś chcielibyśmy przedstawić szczegółowo części, które zostały nam dostarczone - czyli zegary do deski mechanika, gaźnik,przewody wysokiego napiecia, iskrownik i dwie pompy paliwa. Należy podkreślić, że wszystkie części zostały przekazane do muzeum nieodpłatnie ! Jest to ważny moment naszej działalności - nie tylko dlatego, że dar ten znacząco przyspieszy proces renowacji StuG'a - ale ozancza także, że nasze działanie ma pełne poparcie u miłośników i kolekcjonerów militariów w Polsce, w tym tych największych !!.

http://www.sturmgeschutziv.pl/component/content/article/1-latest-news/94-stug-iv-dar-macieja-kszyckiego

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 15:54 02-05-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie