michu69 Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Witam.Z niechęcią pracuje za granicą już pare lat :( i nigdy i nigdzie nie spotkałem się z uprzedzeniami czy nierównym traktowaniem .No sory pamiętacie granice NRD w Świecku i w Kunowicach?Pozdrawiam Michu
Erih Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 O ile pamiętam to np w Niemczech negowanie Holocaustu jest karalne ... Może by nasz MSZ spełnił obywatelski obowiązek i zabawił się w ORMOwca ? Jak takich działań nie lubię (delikatnie mowiąc) tak tym razem to bedzie stan wyższej konieczności...
wujekblacha Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Tu kolejny przykład anty-polonizmu:http://wiadomosci.onet.pl/1790322,12,item.htmlSpirala rozkręca się :(
pomsee Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 wujekblacha łączę się z tobą w diagnozie :(((Przecież nam - Polakom wiadomo, że nigdy noża do reki nie bierzemy nawet do krojenia chleba.Tak łagodnego i miłującego spokój narodu nie ma na świecie. Niestety świat nas nie rozumie i kontynuuje nakręcanie spirali nienawiści do POLAKÓW.Znów mamy przerąbane :(
ensiferum3 Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 W Czechach (w Ostrawie) niedaleko polskiej granicy jest ulica gdzie są same nocne kluby.Mój brat ( ja jestem za młody a poza tym mnie niekręci dyskoteka bo słucham innej muzyki)będąc tam nie mówi po polsku z kumplami tylko po angielsku bo wstyd mu mówić po polsku a dlaczego?A dlatego ponieważ przyjeżdżająca tam młodzież z polski robi tam takie burdy i wiochę że żadna dziewczyna nie chce z nim gadać jak powie że jest polakiem (mówi że jest z Niemiec).To przykład że czasem sami sobie wyrabiamy opinie.pzdr
wujekblacha Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Żle mnie zrozumiano.Nie lubię przegięcia ani w jedną ani w drugą stronę.Nie wybielam Polaków, ale też nie jesteśmy narodem koczowniczym!Moim zdaniem zazdroszcza nam wielu rzeczy. Zawsze zazdrościli, więc wyciągaja tu ręce. oto przykład i dosyć ciekawy artykulik:http://www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-58471.html
slapek Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Kolego ensiferum3-to są również Polacy!,głowa do góry:).http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.husaria.jest.pl/ohus.jpg&imgrefurl=http://www.husaria.
Erih Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Kchem no i czego te urocze malunki sprzed wieku mają dowieść ?
slapek Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Te urocz malunki sprzed wieków maja pokazać,że Polacy też potrafią coś”zmalować”,a nie tylko robić obciach w Ostrawie :)).
pomsee Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Rozczulające te obrazki i nawet aktualne" bo odnoszące się do ok. 1920 r.
herbstnebel Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 wiecie, że taka sama wycieczka w biurze podróży za zachodnia granicą jest o wiele tańsza od oferty jaką można dostać w Polsce? Dlatego, że wszyscy myślą, że Polacy burd narobią i trzeba się zabezpieczyć... jak macie blisko do Niemiec to skoczcie kiedyś za granice wykupić wycieczkę zagraniczną - podobno pojedziecie o wiele taniej jako Niemcy niż jako Polacy-pijacy. Smutne?
martian. Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Spytam Cię Pomsee, czy nie było Twojej rodziny wtedy lub wcześniej w Polsce, nie poczuwasz się do tradycji i spuścizny po takich ludziach jak chociaż by na tych obrazach??? Może (zgaduję) faktycznie nie masz do czego się poczuwać, bo nie znalazłeś w Swej historii rodzinnej chlubnych przykładów, może działasz w myśl zasady a złość babce odmrożę sobie uszy" i będę wytykał wszystko zło jakie tylko zdołam znaleźć na własną rodzinę (czytaj Polskę i Polaków).... Nie rozbieram twego toku myślenia kategoriami tylko i wyłącznie deprecjonującymi polskie osiągnięcia i wartości moralne. Wynajdujesz faktyczne lub wyimaginowane przewinienia Polaków. Masz może w tym jakiś cel??? Pytam czy nie zabrnąłeś w tym za daleko???Proszę nie odpowiadaj, że to Ty mnie nie rozumiesz i że wybrałem Cię za swego etatowego antagonistę. Proszę postaraj się wytłumaczyć albo tu albo na priwa.
rjp71 Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Herbstnebel,wycieczki organizowane przez Niemców są także tańsze dlatego,że po prostu więcej ich na nie jezdzi.Polskiego emeryta(przeciętnego) nie stać na wycieczkę na np;Teneryfę,a Niemieckiego,owszem.Biura podróży są więc w stanie wytargować korzystniejsze ceny.
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Ja jestem honorowy bo mnie na to stać, dlatego jestem patriotą i czuję się Polakiem. Niestety czasu na patriotyzm ani myślenia o patriotyźmie nie mają emigranci pracujący na pomywaku którym się wytyka polskość i nie taki akcent. Nawet w kraju są tacy ludzie, dla których najwazniejsza jest walka o byt. Nie o dobrobyt a o byt! Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie" - dużo niestety w tym prawdy. W wielu zamożniejszych od Polski krajach jest syf na różnych płaszczyznach. Dlaczego się o tym głośno nie mówi? Dlaczego się jedzie po Polakach? Być może sami rozkręcamy tę spiralę i reszta świata sie z nas śmieje, że prowokacja się udała? Może nazbyt gorączkowo reagujemy? Widac po naszych politykach jak skaczą sobie do gardła. Czasem porozumienie nie jest możliwe, ale żeby nie było możłiwe nigdy?Jedziemy po Klerze, jedziemy po Żydach, ostatnio trochę po Rosji i trochę po Niemcach. Pamiętajcie: Kto się nie słucha Ojca i Matki ten się będzie słuchał psiej skóry!"Mamy dwóch potężnych sąsiadów. Nie UE gwarantuje nam dożywotni dobrobyt oraz bezpieczeństwo. Nawet dawny trójkąt Polska-Francja-Niemcy był niewypałem. Nasze położenie jest takie, że tylko trójkąt Niemcy-Polska-Rosja dałby nam pełny rozkwit i siłę. W jaki sposób? A no tak trzebaby prowadzić politykę, abyśmy będąc tym środkowym najsłabszym ogniwem korzystali i stąd i stąd, a nasi sąsiedzi rywalizowali o strefę wpływów. Niestety jest już za późno. Raz że nie dali i nie dadzą nam. Diabli wiedzą co to za ludzie dziś Polską rządzą. Jacyś farbowańcy i na pewno nie o dobro Polski im chodzi :(
emes Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Ludzie!-Polska i Polacy maja jak każdy naród swoje wspaniałe karty jak i takie momenty których trzeba sie wstydzić,brakuje nam jednak pewnego dystansu,obrażamy sie na wszystkich i wszędzie węszymy jakieś antypolskie spiski,to lekka paranoja!Epatowanie i podniecanie się nieudanymi powstaniami też raczej niczemu nie służy-raczej powinnśmy zająć się pracą u podstaw-na bagnety to bardzo chętnie ale zrobić coś mniej spektakularnego to już nie bardzo!Mój dziadek(zołnierz 1DP Maczka)uważał że Bora-Komorowskiego należało postawić przed sądem wojskowym za wywołanie powstania praktycznie z góry skazanego na klęske-kiedyś byłem taką postawą wręcz oburzony,obecnie coraz bardziej się z nią zgadzam...pozdr
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Gdybać można długo w wielu tematach. Tak miało być. Tak było. I na tym koniec.Pomimo tego że nie przepadam za Jaruzelskim, zgadzam się ze słowami z ostatniego wywiadu zdaje się opublikowanego w Onecie, iż Polacy historię Polski (taką o jakiej piszesz kolego emes tj. dobrej i złej) wykorzystują do politycznych celów. Na historii trzeba się uczyć, ale trzeba budować też nową historię. Budować mądrze ;)
pomsee Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Martian ciekawe, że akurat moje a nie innych kolegów wypowiedzi budzą aż takie Twoje emocje.A mnie po prostu śmieszy to, że slapek teraźniejsze i co tu ukrywać chamskie zachowanie zachowania naszych rodaków komentuje obrazkami orląt lwowskich czy epizodów z wojny 1920 r.Znaczy co? Możemy robić co chcemy bośmy byli przedmurzem chrześcijaństwa" i powstrzymaliśmy bolszewików?Widzisz ja jestem dumny z wielkich chwil naszej przeszłości ale skoro przyjmuję tę wielką i chlubną tradycję to nie robię tego selektywnie jak prawdziwi patrioci" i mam świadomość, że pośród chwil godnych chwały znalazły się i takie niesławne epizody jak np. pogrom w Jedwabnym czy mordowanie Niemców w moich rodzinnych okolicach w i po 1945 r. Nie czepiaj też się mojej rodziny bo dziadków z wehrmachtu" w niej nie znajdziesz a mam wrażenie, że bardzo masz na to ochotę.Naprawdę wydaje mi się, że coś Ci w życiu obecnie nie wychodzi i całą swoją frustrację wylewasz na moją skromną osobę.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 13:40 18-07-2008
martian. Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Pomsee uwierz mi, ze wychodzi, wychodzi.. i to całkiem nie najgorzej w życiu. Wychodzą mi też jednak włosy z głowy i tu może masz racje, że patrząc na tego typu działania jak choćby powyższy przykład na szkalowanie Polaków na arenie międzynarodowej rodzi moją frustrację. Moją frustrację wzmaga też relatywizacja, a wręcz wypaczanie historii przez innych gdy u nas niestety panuję moda na samobiczowanie i przepraszanie za winy te prawdziwe i te urojone. To także podsyca ową frustrację. Co do tego , że pisałem ten post w Twoim kierunku przyczyniły się Twoje opinie i poglądy zgodne ostatnio z w.w modą, wyrażane przez Ciebie w wielu podobnych wątkach na tym forum. Mam nadzieję, że zrozumiesz, iż podobne postawy doskonale wpisują się w pragnienia i dążenia innych narodów w kwesti relatywizacji historii. Nie doszukuję się u Ciebie dziadka w wermachcie. Jedynie starałem dociec czy łączą Cię z Polską jakieś dłuższe więzy.Jeśli słyszę lub czytam w prasie zagranicznej podobne brednie to jeszcze potrafię zrozumieć ich motywy, jeśli jednak czytam w polskiej prasie lub na tym forum opinie lub teksty które doskonale korespondują z tymi zagranicznymi, wybacz ale tego zrozumieć nie potrafię. Jeśli poczułeś się urażony przepraszam i będę kierował to także do szerszego grona, którzy według mojej opinii wpisują się w podobny klimat, czego może nie zauważyłeś ale wielokrotnie czyniłem w innych wątkach.
wujekblacha Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Szlachetni koledzy nie kłóćcie się ;)Niech każdy mówi za siebie, a nie wypowiada opinii o innych ;)Ja za siebie powiem tak:Jestem Polakiem, czuje się Polakiem i jestem dumny z tego że jestem Polakiem, bo na tej ziemi 1000 lat temu moi dziadowie (osiedleńcy niemieccy) karczowali lasy, wypalali drzewo i zakładali osady ;)Zakładali, kiedy Rzeczypospolita była potęgą a wiele dzisiejszych Państw uzurpujących sobie prawo wyższości formalnie nie istniało ;)Dzisiaj nie rozumiem tylko jednego: rządzą ludzie których nie popieram, mówią to z czym się nie zgadzam, przepraszają także w moim imieniu i nawet za mnie decydują. Nie tylko decydują o wysokości płaconych podatków, ale o elektrowniach atomowych, tarczach antyrakietowych. Generalnie ludzie /.../ wie skąd niedługo uzmysłowią nam bolesną prawdę wasze ulice nasze kamienice" boście dziady, bandyty, pijaki i awanturniki :(Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 17:28 18-07-2008
martian. Napisano 18 Lipiec 2008 Napisano 18 Lipiec 2008 Ulice też mogą nie być nasze i trzeba będzie myto płacić jak za autostrady.....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.