woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 teraz o Rybniku tu - Zory zostawiamy w spokoju :)a bylo tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 a teraz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 i tak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Kawał dobrej roboty! Tylko skąd takie malowanie? Widziałem kilkadziesiąt zdjęć urbanów" (wszystkie z września 1939 r.). Żaden z nich nie miał takiego kamuflarzu. Wariacje autorskie", czy też odnalazła się jakaś nieznana dotąd instrukcja?Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 wszystko wg instrukcji saperskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Witam!Tylko pogratulować, po renowacji weterani z Kampanii Wrześniowej 1939r mogą tylko pozazdrość:0)Kawał dobrej roboty i co najważniejsze, kolejny zabytek architektury militarnej uratowany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 ech żeby tak wyglądała chociaż połowa fortyfikacji w Polsce...woytas a kto wyłożył fundusze i pomalował? Gmina czy ochotnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Ochotnicy czyli Profortalicium/Rybnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Tak też myślałem, gdzieżby nasze władze palcem kiwnęły żeby coś starego ratowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 woytas , a jak dobraliscie kolory ? Również wg. instrukcji saperskiej ?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Właśnie, czy polskie urbany" były tak malowane zgodnie z jakąś instrukcją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewarek Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Co myślicie odnośnie takiego kamuflażu zachowanego na kaliskich urbanach ?http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=27780 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Odnośnie malowania mam takie pytanie. Odwiedziłem masę bunkrów znajdujących się na Śląsku, to że na ani jednym nie znalazłem kamuflażu to jedno (może zanieczyszczone powietrze tak działa:P), ale chodzi mi głównie o napisy na ścianach wewnątrz bunkrów. W niemieckich można znaleźć jakieś zamazane napisy, strzałki i inne pierdółki, a w Polskich nie. Może Polskie nie były opisywane wewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 W zasadzie jedynie nad strzelnicami są opisy -numery strzelnic. W czarnej ramce na białym tle jest czarna cyfra. Z innymi opisami się nie spotkałem. Grzebiuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Jeżeli chodzi o malowanie urbanów to wg. mnie czegoś takiego wogóle nie było .Co innego schrony cięzkie. Jeżeli zaś chodzi o resztki malowania na urbanach z okolic Kalisza to o ile mnie pamiec nie myli to malowanie powojenne przez wojsko polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aw68 Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Gdyby starczyło czasu, a schron miał by bronic sie dłużej niż 3-4 godzin, a dodatkowo wchodził by w linie schronów bojowych, pewnie pomalowano by go, a nie nakryto gałęziami jak to zrobiono we wrześniu z braku czasu...Tu raczej idzie o pokazanie zwiedzającym, że schrony były malowane w ciapy ( inne, w tamtym czasie.. ) co niepodległa dyskusji.. instrukcja malowania istniała i określała praktycznie wszystko....zamieszczam foto maskowania ( nie na urbanie..) odkrytego na śląsku w ostatnich dniach ( adresu miejsca nie podaje ! ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aw68 Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 oto maleńki fragment instrukcji malowania obiektów...dla niedowiarków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Przez kogo wydana jest ta instrukcja i w którym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek84pp Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 a jakie barwy plam ? może ktoś dotarł do takowej instrukcji?oczywiście z okresu IIRP.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 linz, schrony w Polsce były na pewno malowane. Dowodem na to są zdjęcia schronów z granicy wschodniej. Na zachodniej granicy mozliwe, że ani jeden nie został pomalowany. Ale nie ma się co dziwić skoro w niektórych nawet beton nie związał, a juz w tym miejscu przetoczył sie front.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aw68 Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 podobno z 1935 roku. przez kogo wydana... ??... mam tylko część dotyczącą malowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aw68 Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 co do kolorów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.