Skocz do zawartości

Urban w Rybniku

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 226
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kawał dobrej roboty! Tylko skąd takie malowanie? Widziałem kilkadziesiąt zdjęć urbanów" (wszystkie z września 1939 r.). Żaden z nich nie miał takiego kamuflarzu. Wariacje autorskie", czy też odnalazła się jakaś nieznana dotąd instrukcja?
Pozdro!
Napisano
Witam!
Tylko pogratulować, po renowacji weterani z Kampanii Wrześniowej 1939r mogą tylko pozazdrość:0)
Kawał dobrej roboty i co najważniejsze, kolejny zabytek architektury militarnej uratowany!
Napisano
Co myślicie odnośnie takiego kamuflażu zachowanego na kaliskich urbanach ?

http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=27780
Napisano
Odnośnie malowania mam takie pytanie. Odwiedziłem masę bunkrów znajdujących się na Śląsku, to że na ani jednym nie znalazłem kamuflażu to jedno (może zanieczyszczone powietrze tak działa:P), ale chodzi mi głównie o napisy na ścianach wewnątrz bunkrów. W niemieckich można znaleźć jakieś zamazane napisy, strzałki i inne pierdółki, a w Polskich nie. Może Polskie nie były opisywane wewnątrz?
Napisano
Jeżeli chodzi o malowanie urbanów to wg. mnie czegoś takiego wogóle nie było .Co innego schrony cięzkie. Jeżeli zaś chodzi o resztki malowania na urbanach z okolic Kalisza to o ile mnie pamiec nie myli to malowanie powojenne przez wojsko polskie.
Napisano

Gdyby starczyło czasu, a schron miał by bronic sie dłużej niż 3-4 godzin, a dodatkowo wchodził by w linie schronów bojowych, pewnie pomalowano by go, a nie nakryto gałęziami jak to zrobiono we wrześniu z braku czasu...
Tu raczej idzie o pokazanie zwiedzającym, że schrony były malowane w ciapy ( inne, w tamtym czasie.. ) co niepodległa dyskusji..
instrukcja malowania istniała i określała praktycznie wszystko....
zamieszczam foto maskowania ( nie na urbanie..) odkrytego na śląsku w ostatnich dniach ( adresu miejsca nie podaje ! )

Napisano
linz, schrony w Polsce były na pewno malowane. Dowodem na to są zdjęcia schronów z granicy wschodniej. Na zachodniej granicy mozliwe, że ani jeden nie został pomalowany. Ale nie ma się co dziwić skoro w niektórych nawet beton nie związał, a juz w tym miejscu przetoczył sie front.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie