Skocz do zawartości

Urban w Rybniku

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 226
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kawał dobrej roboty! Tylko skąd takie malowanie? Widziałem kilkadziesiąt zdjęć urbanów" (wszystkie z września 1939 r.). Żaden z nich nie miał takiego kamuflarzu. Wariacje autorskie", czy też odnalazła się jakaś nieznana dotąd instrukcja?
Pozdro!

Odnośnie malowania mam takie pytanie. Odwiedziłem masę bunkrów znajdujących się na Śląsku, to że na ani jednym nie znalazłem kamuflażu to jedno (może zanieczyszczone powietrze tak działa:P), ale chodzi mi głównie o napisy na ścianach wewnątrz bunkrów. W niemieckich można znaleźć jakieś zamazane napisy, strzałki i inne pierdółki, a w Polskich nie. Może Polskie nie były opisywane wewnątrz?

Jeżeli chodzi o malowanie urbanów to wg. mnie czegoś takiego wogóle nie było .Co innego schrony cięzkie. Jeżeli zaś chodzi o resztki malowania na urbanach z okolic Kalisza to o ile mnie pamiec nie myli to malowanie powojenne przez wojsko polskie.

Gdyby starczyło czasu, a schron miał by bronic sie dłużej niż 3-4 godzin, a dodatkowo wchodził by w linie schronów bojowych, pewnie pomalowano by go, a nie nakryto gałęziami jak to zrobiono we wrześniu z braku czasu...
Tu raczej idzie o pokazanie zwiedzającym, że schrony były malowane w ciapy ( inne, w tamtym czasie.. ) co niepodległa dyskusji..
instrukcja malowania istniała i określała praktycznie wszystko....
zamieszczam foto maskowania ( nie na urbanie..) odkrytego na śląsku w ostatnich dniach ( adresu miejsca nie podaje ! )

linz, schrony w Polsce były na pewno malowane. Dowodem na to są zdjęcia schronów z granicy wschodniej. Na zachodniej granicy mozliwe, że ani jeden nie został pomalowany. Ale nie ma się co dziwić skoro w niektórych nawet beton nie związał, a juz w tym miejscu przetoczył sie front.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie