Skocz do zawartości

Oszczędzajcie paliwo !

wujekblacha

Rekomendowane odpowiedzi

GP RADZI: JAK ZMNIEJSZYĆ ZUŻYCIE PALIWA
• Rozpoczynaj jazdę zaraz po zapaleniu silnika i wyłączaj silnik, jeśli zatrzymujesz się na dłużej niż na minutę
• Jedź płynnie. Gwałtowne przyspieszanie i hamowanie zwiększa zużycie paliwa
• Podczas przyspieszania zmieniaj biegi najwcześniej, jak to możliwe. Wyższe biegi są bardziej ekonomiczne pod względem zużycia paliwa • Regularnie sprawdzaj poziom oleju. Dobrze utrzymane samochody są bardziej ekonomiczne
• Raz w miesiącu sprawdzaj ciśnienie w oponach. Niedopompowane opony mogą zwiększyć zużycie paliwa o 4 proc.
• Usuń niepotrzebne przedmioty z bagażnika. Cięższy samochód to obciążenie dla silnika i większe zużycie paliwa.
• Zdejmij pusty bagażnik z dachu, zamykaj okna. Zredukuje to opór wiatru i pomoże obniżyć zużycie paliwa i zredukować emisję CO2 nawet o 10 proc.
• Używaj rozsądnie klimatyzacji. Niepotrzebne jej stosowanie powoduje wzrost zużycia paliwa i zwiększoną emisję CO2 nawet o 5 proc.
• Rozważ możliwość jeżdżenia do pracy w kilka osób w jednym samochodzie"
:)))

Nie, wystarczy osobówka, ale nie boisz się nigdzie nim wjechać - jakby co, to faktura z warsztatu na firmę i luz. Znajomy miał kiedyś dziewczynę, która była przedstawicielką handlową firmy farmaceutycznej (nota bene produkującej tabletki antykoncepcyjne). Nieograniczony limit na paliwo i wszystkie naprawy na koszt koncernu. Gdzie myśmy nie wjeżdzali tym samochodem... Aż kumpel zerwał z ta laską, idiota i odtąd już ostrożnie prywatnymi wozami na koszt własny. Ja też niestety prywatnym, bo moja państwowa firma ma raptem 1 samochód na całe biuro, tanie państwo, he, he:-)

Święty- parę dni temu pisali, że Orlen niby się machnął i w Szczecinie wyszło 5 z groszami. Ale to niby był błąd i niedopatrzenie. Ciekawa teoria, skoro wczoraj lałem ropę p 4,88 !!! a dziś 98 Ultimate po 5,02 ( fakt, na stacji wiodącego rytyjskiego" koncernu.
Chyba faktycznie czas naprawić parownik i znów śmigać na gazie . Choć jak mawiali starożytni górale- pijesz, nie jedź. Za dużo się rozlewa.

Dokładnie, czytałem że przez kilka dni na Orlenie było trochę ponad 5zł, ale że Orlen nie chciał robić za lidera podwyżek to obniżyli kilka groszy poniżej piątaka.... co za różnica jak i tak drogo wychodzi...... Zastanawiam się kiedy na stałe wejdzie CNG (i czy wogóle?)

Pozdrawiam, zwłaszcza w tych czasach-gdzie benzyna w cenie złota :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie