ensiferum3 Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=10009583&ticaid=15fe5
blackdog Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 dobrze zrobiony bimberek jak dla mnie bije inne trunki na głowę :Pswoją drogą uważam, że wypęd na swoje potrzeby powinien być w pełni legalny (oczywiście nie na zasadzie pędzenia i sprzedawania, ale pędzenia i konsumpcji :) )
ensiferum3 Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 U naszych południowych sąsiadów pędzenie bimbru na własne potrzeby jest legalne.
wojtek2a Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 Jak zwykle zajmują się pierdołami - zamknąć bimbrownika, handlarza papierosami bez znaku akcyzy no i kolekcjonerami.A samochody kradną dalej, na ulicę strach wyjść. Podobno policja jest po to, aby służyć społeczeństwu!!!
ms Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 receptura jest prosta - Grunwald czyli 1410, ciut starsze pokolenie jeszcze zna ten ozdzielnik" :-)
danieloff Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 He, he, nie ma jak PKWN (*) mojego teścia:-)(*) PKWN - Podlaski Koniak Wypędzany Nocą
martian. Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 Np w Austrii odstawia się do skupu jak u nas mleko i później możesz kupić sobie w sklepie. Najlepszy wg mnie z wisienek.
senectus Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 Jesli chodzi o produkcje bimberku odsylam do lektury o przygodach Jakuba Wedrowycza piora Pilipiuka:)
danieloff Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 No, Wędrowycz pędzi bimber nawet z trocin...
Erih Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 Receptura na bimber z trocin zaginęła wraz z zatonięciem Titanica na skutek bolszewickiego spisku... (Chemicznie to jest całkiem wykonalne )
Trooper85 Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 Jak to było z tym 1410??? Kilo drożdzy, cztery kilo cukru, dziesięć litrów wody??? Młody jestem i nie miałem okazji poznać tych patentów. Ostatnio próbowałe samogonu na śliweczkach. Piękna sprawa.Erich, może faktycznie jest to wykonalne, ale czy przyswajalne???
steinar Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 WitamKoledzy teraz lato za pasem więc macie okazję do popisu w produkcji.Ja osobiście nie bawię się w wyrób typu 1410 tylko robię najpierw winko i je destyluję.Możecie tworzyć istne cuda smakowe i zapachowe :).Fakt że troszkę dłużej trwa proces zanim wino przerobi wiec dla niecierpliwych mam inną propozycję wino z ryżu i wtedy proces szybki i księżycówka wyśmienita.Pozdrawiam degustatorów:)steinar
ensiferum3 Napisano 8 Czerwiec 2008 Autor Napisano 8 Czerwiec 2008 No nie którzy wolą coś jeszcze bardziej kopiącego np.denaturat przepuszczają przez chleb a po paru latach to chleb się odrzuca i bez przepuszczania pije no ale można oślepnąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.