balans Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Nie nazywaj mnie chłopem" bo ja cię tak czy podobnie nigdzie nie nazwałem, ja tylko skomentowałem to co tu głosisz publicznie na forum - czyli twoje poglądy. No i ojca to mi zostaw w spokoju bo już dawno nie żyje, matki też nie będę pouczał bo pochodzę z rodziny gdzie obowiązywał szacunek dla starszych. Nie interesuje mnie też kto cię poucza.Resztę pozostawiam bez komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Kol balans tak w ramach testu proponuję zaprzestać.. pouczania się ... i poszukać w książkach np dotyczących 1920 roku nazwisk żydowskich... ja idę spać ale jak coś to przejżę Szlakiem bojowym Legionów.. wydanie z 1915 roku...Tam ozmaitych Mohenbaumów ( pierwsze nazwisko jakie mi w oko wpadło) jest sporo ...W latach DWS sytuacja była silnie asymetryczna więc trudniej o przyklady.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slapek Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 Balans-zabolało!Na przyszłość będziesz wiedział,że nie jest w porządku przypinać komuś łatki",albo porównywać do kogoś lub czegoś,tylko dlatego,że ma inne pogląd niż ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 slapek - jak sam słusznie zauważyłeś, ten powrót żołnierza do domu był 3.10.1939 jak to napisałeś bodajże.I co? I na WTEDY mieli ostatnią pościel na bandaże.A jak tu konspiracyjnie dojechać do 1945??Albo do 1947?Albo być już naprawdę żołnierzem wyklętym i wałęsać się po lasach do lat 50tych?!!Bądźmy poważni - zrzuty zasobników, a do tego jeszcze z pieniędzmi to było coś takiego jak tęcza na niebie. Ile razy w roku widzisz tęcze?? :>A kury, a kaczki" - równie dobrze mogli wykupować za zrabowane marki, zesłane złoto, jak i szabrować pod bronią jak już brakło wszystkiego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 A odpiszę ci, może coś zrozumiesz. Otóż nie zabolało tylko poirytowało bo się czepiasz moich rodziców. Zabolałoby gdybyś mi udowodnił, że ja jakieś ostatnie głupoty tu wypisuję, ale nic takiego mi nie udowodniłeś. Nie moją intencją było też pouczanie ciebie, ja tylko stwierdziłem, że lecisz tu na forum antysemickimi tekstami - więc się nie dziw później, że nas na świecie uważają za antysemitów. Dodam jedynie, że są na tym świecie różne lobby", które faktycznie są nam nieprzychylne i takie teksty to pożywka właśnie dla nich. Nie możemy też wiecznie zganiać wszystkiego co nam się tu w kraju nie udaje na żydów czy masonów, bo my wcale tacy idealni to nie jesteśmy. Dodam jeszcze i to, że ja nie jestem zwolennikiem poprawności politycznej i zamiatania trudnych spraw pod dywan, ja staram się jedynie widzieć dwie strony medalu", bo nic na tym świecie nie jest wg. mnie tak do końca czarno-białe". No i ja nie postrzegam świata jako jeden wielki spisek przeciwko Polsce, którą zewsząd otaczają sami wrogowie i nic innego nie robią, tylko kombinują jak nam tu zaszkodzić. Ja nie mam po prostu syndromu oblężonej twierdzy"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 http://www.gazetawyborcza.pl/1,88975,5135135.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 22 Kwiecień 2008 Share Napisano 22 Kwiecień 2008 Wedlug mnie bardzo dobrze ze bojownicy powstania w gettcie dostaja takie medale. Im wiecej tym lepiej, byla to sluszna a zarazem straszna walka, i wiadomo bylo od poczatku ze oddzialy hitleowskich niemiec ta walke wygraja. Jedyne kwestjia w tym wszystkim to motywacja Francji. Sami mieli rzad ktory kolaborowal z nazistami i wysylali wlasna ludnosc zydowska do gazu, a teraz rozdawaja polskim zyda co przezyli najwyzsze ordery.Moze im sie wreszcie zrobilo glupio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 To na pewno nie to ale ciekawe byłoby poznac usazasdnienie przyznania Legii Honorowej Markowi Edelmanowi choć myslę, że słusznie mu się ona ależała." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendlerowa#OdznaczeniaA może Jej bardziej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 watazka69 ciesz się, że żyjesz w czasach, w których nie trzeba zdawać egzaminu z tego kim się jest.Martian: To pytanie to do mnie czy do Kapituły Legii Honorowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 W obawie przed kartką powiem krótko.Do kapituły.;)))PozdroNo co muszę się trochę ponabijać))). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 No tak, terror kartkowy zapanował na forum. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Owszem, zapanował, skoro wlepiłeś mi trzecią za friko! Dopiero wtedy zauważyłem, że współtowarzysze obrali cię plenarnie na Moderatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domin Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 Witam kolegów ordery i oznaczenia to nie wszystko, wszystko zależy czy dany ustrój polityczny uznaje takie świecidełka.Dla wielu bohaterów kawałek takiej blaszki to uwieńczenie trudu wojennego lub życiowego, Dla innych to tylko kawałek blachy i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domin Napisano 8 Marzec 2010 Share Napisano 8 Marzec 2010 Dyplom Gen. Karola Stanislawa Schuberta nadajacy mu Krzyż Oficerski Legii Honorowej 12.II.1922 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.