maciek_zagroba Napisano 1 Marzec 2008 Autor Share Napisano 1 Marzec 2008 Mam dość dziwne pytanie. Czy Rosjanie rzucali się pociskami?Jestem początkujący, ale znalazłem już ok.15 łusek od mosinów i tylko jedna ze zbitą spłonką. O co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Przez 70 lat różne rzeczy mogły sie dziać z tymi nabojami. Może był potrzebny proch tylko ? Może ktoś po wojnie się bawił tymi nabojami i je rozcalił ? Tego już nikt się nie dowie.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Haha Miałem to samo, łuski z mosina z niezbitymi spłonkami a w niektorych był jeszcze proch.Ktoś mi powiedział że gdy jedna ze stron zaczeła przegrywać to niszczyła swoją broń i amunicje aby ta druga jej nie wykorzystała.Niewiem czy to prawda ale to bardzo mozliwe..Pozdrawiam Ravfal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Miałem podobne doświadczenia, same łuski a spłonki nie zbite, na dodatek trafiały mi się łuski nie zbite a kula wsadzona odwrotnie z powrotem , najpierw myślałem że to jakieś dum dum, ale jak obruszałem kule to się okazało że prochu nie ma w środku. Łuski były dość głęboko i wydaje mi się że proch był potrzebny soldatom np do rozpalenia ogniska.pozdrOtomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loszo_ZCH Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 z procy nimi stzrelali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 z moich doświadczeń wynika, że jest to pozostałość po wysadzonej amunicji nieprzyjaciela. mam kilka miejsc, gdzie amunicji i iezbitych łusek" uzbierałbyś wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 dokladnie taką regułę zauważyłem i ja, ale przy starych szlakach komunikacyjnych.wniosek: wozy niedaleko od drogi stac musiały.90% lusek od mosina ktore wychodzą, nie jest wystrzelone.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Raflar w jaki sposób Austriacy mieli wykorzystać amunicje mosina do swoich karabinów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Zwłaszcza,że znacznie szybsze i efektywniejsze w sytuacji bezpośredniego zagrożenia byłoby wykonanie kilku ruchów saperką i zakopanie bez śladu amunicji.Wyciąganie pocisków z naboju karabinowego w obliczu atakującego wroga? Bzdura! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 tez znalazlem troche takich lusek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Ja bardzo mało znalazłem takich lusek, więcej trafiam pełnych naboi , które sa porozwalane po całym terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Witam! Ja ustosunkuję się do obu teorii ponieważ: Trafiam masę zarówno całych pocisków jak i takich bez prochu ale nie ze zbitymi spłonkami, ostatnio trafiłem nawet kilkanaście mauserkow bez pocisków i prochu ale spłonki były. Mała wartość to też nie żałuję znów posyłać ich do ziemi..pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Mauserki bez pociskow i z prochem to mogą być pozostałości po -ślepakach- z drewnianym czubkiem.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 AK77Raflar w jaki sposób Austriacy mieli wykorzystać amunicje mosina do swoich karabinów ?"W bardzo prosty sposób stosowany przez wszystkie armie świata . Strzelając tymi mosinami .Nie twierdze że przez to są z niezbitymi spłonkami ale wytłumaczenie jest bardzo proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord_Macragge Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 A może wykorzystywali proch ze środka do rozpalenia ognia? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morzo Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Zgadzam się z tym co mówi grove3. Znajdowałem pociski od mosina w takich miejscach, że wyglądało jakby pierwsza linia rosjan strzelała w tył do swojej drugiej linii. Na polach w moich okolicach znajduje się również łuski z nie zbitymi spłonkami ale to wynik uprawiania pola - czasem są to pogniecione łuski z resztką prochu w środku, czasem zostają już tylko same denka od łusek. Co do mauserów to to sprawa prosta - jak miał stalowy pocisk, to szybko zardzewiał (szczególnie w piachu). Wystaczy trochę poruszyć i zostaje sama łuska. Znajdowałem też takie łuski jak tomekk - z włożonym odwrotnie pociskiem. Też myślę, że proch poszedł do rozpalania ogniska, ale swoją drogą chłopakom musiało się straaaasznie nudzić w okopach ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil6087 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Ja też znajduje często takie łuski z całymi spłonkami ale mam na to troszke inne wytłumaczenie. Osobiście znam trzy osoby które szukaja już po dużo lat i jak znajdą cały pocisk to go rozbrajają i z powrotem w ziemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerkris Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 ...znajdą cały pocisk to go rozbrajają i z powrotem w ziemie" A jak cos innego trafia tez rozkreca??Dobrych masz kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 A ja to wam powiem że jak Niemcy zajęli Ruskich okopy-to jak Ruskim zabrakło pestek to te co po nich zostały w okopie to Niemcy im odrzucali i wice-versa :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 2 Marzec 2008 Share Napisano 2 Marzec 2008 Coś z tym rozpalaniem ogniska za pomocą prochu musi być.Innego wytłumaczenia nie mam od kiedy znalazłem kilkanaście rozcalonych łusek od angielskiej dwufuntówki spłonki nie były zbite łuski puste a obok leżały przeciwpancerne pociski czyli kawał żelaza bez zapalnika.W ziemiance zimno było.A zima 44-45 podobno sroga była.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz42 Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 witam. co do łusek mosinowskich z niezbitymi spłonkami to: napewno proch nie służył do rozpalania ognia, były inne skuteczne sposoby, pocisk włożony odwrotnie - taki rodzaj dum-dum robił większe spustoszenie gdyż ,,koziołkował po wystrzeleniu, dlaczego prochu nie ma? może się rozłożył po tylu latach , trzeba by było spytac chłopaków tych którzy siedzielii w tych okopach. nam zostały tylko domiemania. a że czeste jest to znalezisko więc i pytań jest dużo .a może tak jak w mauserowskiej amunicji były pociski drewniane?? pozdrawiam ,,dasz dół" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrSmith Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 Mi sie wydaje że jak radzieckiemu żołnierzowi upadł nabój na ziemię to nikt się nie bawił w czyszczenie, dmuchanie - bo potem przy wystrzale mógł się zdziwić gdyby mu rozsadziło lufę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 Z opowiadań mojej babci wiem, że kilka lat po wojnie chłopcy chodzili po okopach, polach i rozbrajali naboje... Po co? Zeby stopić pociski na żołnierzyki, a proch pewnie wysypywali albo na miejscu podpalali ;] Osobiście trzymam sie teorii ognisk i ołowianych żołnierzyków.Pzdr.Igi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz42 Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 kolezanka Jadzia ma też rację , mozemy tylko przypuszczać co chłopaki w okapach robili. a co do prochu cóż trudno w piasku znaleźć malutkie ,,kwadraciki prochu. teraz nam zostały domiemania ,pozdrawiam ,,DASZ DÓŁ" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 Grzegorzu42 koleżanka" Jadzia nie istnieje, istnieje kolega Jadzia:P, a co do prochu w ziemi to inna bajka zupełnie:)pozdroJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.