Landszaft Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 Oszazon a tu oś do kółka podtrzymującego gąskę. oś miała zamontowaną chyba z przodu smarowniczkę bo przez środek przechodzi kanał z wyjściami na punkty smarne. Znalazłem rozsmarowane po lesie szczątki muła, ale blachy cienkie więc rdza większość elementów zeżarła do imentu.
oszazon Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 Koło podtrzymujące nie na żadnych otworów na smarowniczki (w przeciwieństwie do jezdnych i napinających) pewnie miejsca brakowało. Nie mam żadnej takiej ośki by to potwierdzić, ale musiało tak to działać. Jak byś mógł Kolego jakieś wymiary tej ośki podesłać to bym był wdzięczny. Chyba,że nie jesteś sentymentalnie związany z ta częścią to się dogadamy:-) Jakieś inne elementy do muła znalazłeś?
Landszaft Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 tu na tym zdjęciu jest ta oś. Widać tam założoną wewnątrz albo śrubę albo smarowniczkę. Nie upieram się że musi być smarowniczka tylko po co ta oś jest wewnątrz pusta i ma dwa otwory po bokach na środku osi które wchodzą do wnętrza do pustej przestrzeni ?? .Wydawało by się logiczne że jest tam smarowniczka przykręcana bo wewnątrz od strony widocznej na zdjęciu jest gwint. Jeżeli była by to smarowniczka to poprzez oś smar pod ciśnieniem wychodził by do wnętrza kółka podtrzymującego między dwa łożyska. pisz na priva : Zosia19555@wp.pl
Woodhaven Napisano 8 Październik 2011 Napisano 8 Październik 2011 Landszaft ... Wydawało by się logiczne że jest tam smarowniczka przykręcana bo wewnątrz od strony widocznej na zdjęciu jest gwint".I oczywiście masz racje
Landszaft Napisano 8 Październik 2011 Napisano 8 Październik 2011 oszazon tu masz zdaje mi się gaźnik do 3,6 litra silnika opla blitza http://allegro.pl/pancerne-gaznik-solex-35-40-fjp-ii-i1857918664.html . do opla idzie solex 35 JFP , ale widzę że gość nie wie czy to 35 czy 40
oszazon Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 Mam silnik bez gaźnika i nie dysponuję zdjęciem jak wyglądał oryginał. Na chwilę obecną też nie mam wiedzy do jakiego pojazdu pasuje ten Solex? Napisałem do allegrowicza by podał wymiary uchwytu do kolektora. Porównam z kolektorem ssącym i trochę się powinno wyjaśnić. Landszaft dzięki za wiadomość!
Woodhaven Napisano 9 Październik 2011 Napisano 9 Październik 2011 Na pocztę wysyłam Solex-Fallstromvergaser typ 35 JFP ( Schnitt )
B Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Istniejące Fordy i Ople Maultierhttp://the.shadock.free.fr/Surviving_sWS_Maultier.pdf
oszazon Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 B" przyfasoliłeś z bardzo fajną stroną...
Landszaft Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 a tu stronka z budową wewnętrzną muła rakietowego z Saumurhttp://maquettegarden.free.fr/Vehicules/Pz.Werfer42/index.xml
s_boj Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 B" przyfasoliłeś z bardzo fajną stroną...strona znana i lubiana :)oszazon, autor tej stronki chyba wspomina na dole o Twoim mule i jeśli podeślesz mu fotki z odbudowy, to pozna je cały świat
oszazon Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 Wyczytałem właśnie o jakimś mule w Polsce, może jest jeszcze jakiś podobny projekt o którym nie wiemy?Ja jak złożę ramy do kupy i trochę będzie roboty widać to się do gościa odezwę:-)
B Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 Maultier – Private Collection (Poland)To jest twój projekt.
oszazon Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Napisałem do herr Waltera Schwabe w kwestii Muła. Odpisał, że ten wątek obserwuje, ale nie potrafi pojąć o czym piszemy! ;-)A już miałem nadzieję, że jest jeszcze ktoś.
wiluś Napisano 8 Październik 2012 Napisano 8 Październik 2012 Jak postępy ? Może się przyda ? cena na razie przystępna http://www.ebay.de/itm/MAULITIER-Ketten-Tracks-/230862120586?pt=Militaria&hash=item35c074668a
oszazon Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 Ogólnie się coś dzieje. Systematycznie do przodu.A tu fotka ot taka sobie z wiosny!:-)Dzięki za link.Pozdrawiam!
oszazon Napisano 28 Sierpień 2014 Napisano 28 Sierpień 2014 Witam!Projekt Opla Maultiera posuwa się do przodu. Jeśli by ktoś posiadał części od tego pojazdu, proszę o wiadomość na maila przez forum odkrywcy. Jest szansa, że część pokryje się z tymi co już posiadam, ale jest i szansa, że będzie to ta która nadal mi brakuje.Za wszelaki odzew z góry dziękuję!Pozdrawiam/Krzysiek
danielk Napisano 3 Kwiecień 2017 Napisano 3 Kwiecień 2017 Witam. Temat dość odległy na forum dotyczący części od maultiera. Chciałbym zdobyć gumy/okładziny w sumie chyba nawet na 4 koła.
danielk Napisano 3 Kwiecień 2017 Napisano 3 Kwiecień 2017 Nie mam pewności czy koło nr 2 pochodzi od Opla Maultier. Moge liczyć na podpowiedź?
danielk Napisano 4 Kwiecień 2017 Napisano 4 Kwiecień 2017 Masz całkowitą racje kolego Yoony. Oczywiście za nim poprosiłęm o wskazówki zatrzymałem się chwile przy tej fotce. Tyle, że wydawały mi się jakieś szersze te koła, ale to tylko mi się wydawało jednak.
makul Napisano 8 Grudzień 2017 Napisano 8 Grudzień 2017 A to coś z podwozia typu Opel-Maultier. Moje dzisiejsze trafienie. I się zdziwiłem bo jest niejako jeszcze w smarze a do tego miałby resztki farby. Jakiejś stalowoniebieskiej. Swoją drogą jestem ciekaw jak tam odbudowa pojazdu?Pozdr,makul
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.