kindzal Napisano 8 Luty 2008 Autor Share Napisano 8 Luty 2008 http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4909246.htmlMa facet tupet.Bedzie musial podac Polske do Sadu w Strassburgu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 i co z tego, facet chce to sobie zalatwia... nie wiem co w tym zlego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 8 Luty 2008 Autor Share Napisano 8 Luty 2008 Tak oto fakt, który przez ponad pół wieku był powodem do pogardy (podpisanie volkslisty) zwolna staje się przyczynkiem do chwały :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 chcial to podpisal i dla jednego to powod do pogardy a dla drugiego do dumy. i co z tego. jego rodzina uznala ze to drugie jest lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zakuta-Zarzycki Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Wydaje mi się że dziadziuś gestapowiec, ss-man czy członek NSDAP nie jest powodem do dumy, szczegolnie w TYM KRAJU... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 ujujujujjj, mocne slowa.... latwo osadzac cudza przeszlosc ale czy to jest dobre? moze najpierw posprzatajmy na wlasnym podworku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Nie rozumiem problemu, bo nie wiem, co ma Polska do tego, ze ktos czuje sie Niemcem??? Swoboda wyboru przynaleznosci narodowosciowej nie podlega na ogol reglamentacji, przyklad 1:- I ty zostaniesz Indianinem!Tylko raz spotkalem sie z przypadkiem reglamentacji przynaleznosci narodowej, przyklad 2:- Pewien osobnik ze Slaska ukradl kiedys setki milionow zlotych i cmychnal do Izraela, gdzie chcial uzyskac izraelskie obywatelstwo, ktore chroniloby go przed ekstradycja. Ale Izrael odmowil i wydal go Polsce. Tak wiec, ocena aspiracji petenta nie nalezy do Polski, lecz do Niemiec, ktore wiedza lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 amen... moje slowa, zyc i dac zyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Kiedyś oglądałem na Planete film dokumentalny, Alzatczyk pokazywał zdjęcie swojego ojca, młodego, śmiejącego się wszystkimi zębami, w niemieckim mundurze z mocno wyeksponowaną opaską z hakenkreuzem. Był tym zawstydzony, nie potrafił tego racjonalnie wytłumaczyć. Tak bywa w Alzacji, bo u mnie... taka fotografia to nie jest powód do wstydu, to bonus... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 dlaczego wszyscy ktorzy wyjechali, staraja sie wyjechac albo poprostu maja dwa obywatelswa musza miec dziadkow w ss?? czy ktos mi to moze wyjasnic?? jak dla mnie to troche zagadkowy tor myslenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zakuta-Zarzycki Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Kolega Grba świetnie to podsumował; nic dodać nic ująć... A to Polska właśnie.P.S. wyrażnie było powiedziane że dziadek tego pana zapisał się na volkslistę i był członkiem NSDAP - rozumiem jeszcze że na Śląsku czy Pomorzu, to nagle w 1939 roku przypomniał sobie swoje niemieckie korzenie" ale w Kieleckim ? Ironizując, to może taki prawy Niemiec jak kielecki konfident Franz Wittek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 volksliste mozna jeszcze zrozumiec ale NSDAP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 To jest debil.. trzeba miec juz naprawde cos z glowa zeby cos takiego wymyslic. Zal..Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 Panowie, ale o co chodzi? Nad czym sie tak wytrzasacie? Ma prawna mozliwosc to korzysta@ Der Panzerfahrerdlaczego wszyscy ktorzy wyjechali, staraja sie wyjechac albo poprostu maja dwa obywatelswa musza miec dziadkow w ss?? czy ktos mi to moze wyjasnic?? jak dla mnie to troche zagadkowy tor myslenia..."Ja juz dawno odpuscilem sobie proby zrozumienia tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 No cóż nie każdy w naszym kraju musi być Polakiem !- a jak się jeszcze nie chce ? Dziadek lubił tego w ząbek czesanego to i we wnuku obudził się duch patriotyzmu –ma do tego prawo –po lini miecza :):) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 A tak na marginesie to mojej drugiej połowy dziadek służył w WH byli Polakami ale nosili nazwisko na Pomorzu brzmiące Klaman i nie mieli nic do gadania –przyszli do nich z listą i dostali propozycje nie do odrzucenia –rożnie to się toczyły ludzkie losy – jej dziadek przeżył wojnę ale wiecznie zmieniali miejsce zamieszkania –bał się że ktoś go sprzeda mimo że nie miał nic na sumieniu -ale to już inny temat pozdor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 wlasnie o tym mowie, moj dziadek skolei zaraz po kampanii wrzesniowej (w ktorej sluzyl jako porucznik WP) dostal powolanie do WH... jako leutlant der WH... i co?? musial isc, rodzina na karku i potworny strach przed tym co bedzie. poszedl i na cale szczescie wrocil. ach i jeszcze jedno, nie powiedzial nic o tym co widzial i przezyl... umarl trzy lata temu zabierajac z soba to co mu zgotowano...zdrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 a ja powiem tak - i dobrze, ze nasze archiwa nie potwierdzaja tego typu spraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 jak pisze w tym artykule, mozna potwierdzic wszelkie dokumenty ktore pochodza od ruskich, jakos to malo sprawiedliwe nie sadzisz?? woytas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 na swiecie nie bylo nie ma nie bedzie sprawiedliwosci - niestety.Niemcy w swoich archiwach maja wszystko - zaplaci troszke euro i bedzie mial to co chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 facet mieszkał przez całe swoje życie w Polsce i nagle zachciało się jemu być Niemcem. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Wydaje mi się, że poświadczenia o swoich niemieckich korzeniach potrzebuje do tego, aby uzyskać w Niemczech jakieś przywileje, np zasiłek dla bezrobotnych. Zwyczajny kosmopolita: tam moja ojczyzna gdzie mi dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 GrbaTak, takie zdjęcie to bonus. Dla matki której syn zgnił gdzieś pod Żytomierzem w 1943. To nic,że w mundurze FJ. Tuż przed wyjazdem na front zrobiono mu zdjęcie. Dla niej to bonus od losu. A zdjecie wisiało, olbrzymie, w ramie, nad jej łóżkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loszo_ZCH Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 A Gustlik z Czterech pancernych też pochodził ze Śłązka zdaje się, że z Ustronia i też był wcielony do WH ale nawiał z tamtąd, mało tego zarypał jeszcze szkopą czołg. Wstapił do LWP i u boku naszych towarzyszy gonił okupanta aż do samiutkiego Berlina.pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcolonello Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 No niestety nasz młody hitlersyn (bo tak można chyba nazwać potomka członka NSDAP chcącego otrzymać obywatelstwo na podstawie volkslisty (tfuuu) )ma rację. Nasz urząd nie musi potwierdzać obywatelstwa przyjętego w czasie II WŚ zwłaszcza jeżeli tak stanowi prawo RP, ale nie rozumiem dlaczego nie chcą poświadczyć kopii ksero??? Przecież to nie jest poświadczenie pochodzenia tylko faktu legalności kserówki...Jakiś zawzięty urzędas typu ie bo nie..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 @elcolonello male pytanko, czy dla ciebie wszyscy posiadajacy obywatelstwo niemieckie to, jak piszesz hitlersyny??mam na mysli osoby urodzone w polsce, powidzmy na terenach tzw ziem odzyskanych?zdrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.