Skocz do zawartości

Raupenschlepper Ost / Steyr RSO ( Część II )

Lemeryt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 516
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Jak to mówią od czegoś trzeba zacząć ...... na przykład od koła.
Dziej Fajnie że odnalazłeś koło od przyczepy pod ..... latarnią .
Lemeryt chyba masz kolejne wyzwanie.
Powracając do historii rozwoju RSO
Zaprojektowano nie tylko przyczepy ale też specjalne sanie ( zdjęcie z pierwszej części np. 2007-09-22 04:36:00 )
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/02.jpg

Napisano

Wczoraj miałem kilku gości w Muzeum, pierwszy z nich kolega Wasqez przyczynił się do pozyskanie takiego oto eksponatu. Na co Lemerytowi ten Pak 40 ????
Wasqez wielkie dzięki za pomoc !!!

Sten - wysłałem Ci maila.

Dziej - ja jestem jak Wiedźma pleple zbieram wszystko co dotyczy RSO, wywołałeś przy tym wilka z lasu - temat przyczep RSO który warto poruszyć. Na początek zdjęcie Stena :
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/rso_nac.jpg
na pace widoczna kuchnia polowa, ale do czego służyła ta przyczepa, do przewozu zwierząt ?

Napisano
Witam Kolegów
Mam pytanie. W pierwszej części wątku kolega Woodhaven podał info dotyczące liczby zachowanych RSO - 48.
Czy ktoś z Was dysponuje listą/linkiem ze spisem istniejących egzemplarzy w kolekcjach?
Pozdro
Napisano
Patrzę pocisk, dalej czytam „Wczoraj miałem kilku gości w Muzeum” .... myślę w ciemnych okularach.
No trochę mi ciśnienie skoczyło.
Niezłe miałeś wejście.

Uchylę małego rąbka tajemnicy w skład taboru oprócz znanej nam już wersji do przewozu 50 żołnierzy http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/rso_trailer_woodhaven.jpg
Wchodzi jeszcze naczepa i przyczepka dwukółka.
A jeszcze mam gdzies zdjęcie z płozo sankami dla działa.
Napisano

A co stworzyli nasi przyjaciele czesi .....możecie się sami przekonać.
Używali tego pięknego wehikułu czasu do propagandowych akcji i pierwszo majowych pochodów.

ra_v muszę się poprawić niedługo będzie 49 razem z lemeRSOrytem.
Pełna lista zachowanych RSO niestety nie jest dostępna gdyż kilku szczęśliwych posiadaczy nie życzą sobie rozgłosu.
Postaram się w niedługim czasie podać listę muzeów w których można spotkać RSO np.
http://www.odkrywca-online.pl/galeria,-kolekcja-ww2-victory-museum-w-auburn,victory.html

Napisano
Z chęcią dorzucę koło zawsze to jakiś zaczątek kolega ma 10 ogniw i parę kół napędowych i coś w rodzaju tarcz sprzęgłowych nie wiem czy za flaszke odda (równy chłop, ale sam też lubi zbierać), było sporo drobnych rzeczy jak korbowody, panewki, łączniki cel akumulatora jedna chyba gdzieś jest bo miała cyferki i ją zabraliśmy,jakieś dekielki, pokrywki jena z napisem steyr też gdzieś jest(mam nadzieję) ogólnie wszystko po wybuchu. A co do przyczepy to zwykła burtówka kładziesz na nią wszystko co potrzeba, zboże, drzewo, ludzi, amunicję, namioty, fajna na żelaznych kołach dzisiaj ja pierwszy raz zobaczyłem :)
Napisano

Woodhaven liczba mnoga nie została użyta przypadkowo, kolejnych dwóch gości z drugiego końca Polski" przyjechało do Muzeum późnym wieczorem. Jednym z nich był kolega Cross z obiecanym ogniwem. Okazało się przy tym że ogniwo nie jest do RSO, jest jednak tak podobne że nie zauważyłem tego na zdjęciu. MK miałeś rację zadeklarowane przez Ciebie dwa ogniwa też nie pochodzą z RSO....

Napisano

Ogniwo choć bardzo podobne do RSO jest wyższe i masywniejsze, po odwróceniu widać też różnice w budowie. Co to jest ? TDT40 ?
Koniec końców ogniwko zostało w Muzeum, przyda się do omawiania historii tej konstrukcji.

Cross wielkie dzięki, miło było poznać!

Napisano

Lemeryt odebrałeś pocztę ?
Zdjęcie oryginalnego akumulatora
Jutro postaram się zakończyć opowieść o propagandowej wersji RSO.
Pewnie co niektórzy są ciekawi gdzie jest to jeziorko.
Obecnie zarosło i z bagienka wychodzą co raz jakieś cudeńka

Napisano

Kolego Dziej wysłałem Ci maila.

Niezły mamy dzień, kilka takich i zakładamy II część wątku :) Do jutra może będzie mini niespodzianka ?:)
pozdrawiam

Napisano
Napis ze środka koła pasuje do dekielka ale ten mój miał po obwodzie otwory na śróby pozatym koła napędowe są w kawałkach nie wygladajątak ładnie jak na zdjęcu powyżej.
Napisano
przepatrzyłem wątek II no same zdjecia i informacje(wywiad najważniejszy szpin na smert) popatrzę jeszcze na wątek I ludzie ruszcie się może się uda co wam szkodzi pare kilo skarbu, w kupie dla wszystich. (mam przeczucie)
Napisano
a to tylko te zęby co się przykręcało do tego koła powyżej ze trzy pełne koła u kumpla leżą, oczywiśie zębów, pewnie się scierały i trzeba było je zminiać dlatego ta konstrukcja koła teraz by zrobli inaczej.
Napisano
podejżewam że dociski sprzęgła(o których wczesniej mówiłem) były w bębnie za kołem napędowym ze zdjęć Woodhaven wnioskuję.
Napisano

W razie czego możesz się zawsze skontaktować ze mną na SKYPE wystarczy wpisać mój adres.
Jak byś mógł porobić zdjęcia wszystkich elementów bym był rad, jak widać bardzo się przydają

Napisano
sykpa kiedyś miałem jak grałem w karty w kurniku(taka strona dla karciarzy i nie tylko), gg też fajne ale nie mam, mam maila najfajniejszy, jak zdjęcia pobudza wyobraźnię. bart300@wp.pl
Napisano
no teraz to już prawie jestem pewien gdzie był docisk owego spręgła korpus obudowy ten z radiatorem tarcza była niemal wklejona w docisk, temeratura pracy, dostał po garach przd końcem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie