bolas Napisano 22 Grudzień 2007 Napisano 22 Grudzień 2007 Niezłe trafienie, tylko nie podoba mi się jedno (poza stanem zachowania cudnym). Kto przy zdrowych zmysłach, wiejąc w sytuacji gdy się zakopuje klamoty zakopał by cygara i alkohol (i to jeszcze jamajski rum) :) ? W tak dramatyczniej chwili na pewno lżej na duszy z rumem ;) Ja na pewno bym go nie zakopał. A cygara to na pewno złoty środek płatniczy. Nawet jeśli to zakopał jakiś chłop ... mundur i gapy rozumiem, niemieckie papiery też ... ale zakopywać rum i fajki ? Impossible !
capitan2 Napisano 22 Grudzień 2007 Napisano 22 Grudzień 2007 Pan Niemiec przebrał się w cywilnie ciuchy i poszedł w świat kurde no jak oglądam filmiki z Rosji jak tam samoloty czy czołgi po lasach leżą to serca się kraja ;/
beero Napisano 22 Grudzień 2007 Napisano 22 Grudzień 2007 Rzucil palenie i byl abstynentem , to zakopalzdrow
bolas Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 No tak w końcu lekarz ... ;) Po latach na froncie uznał, że jak już go Ruscy nie ubili to fajki i rum tym bardziej nie mogą ;D
sw.Mikolaj Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 no to mi sie podoba wreszcie ton tego posta zostal zmnieniony tylko wstyd panowie ze az sw.Mikolaj musial interweniowac:-)czeski detektor to chlam:-)i tu wpadli 100%-entowo:-)u nich poprostu zaduzo niema w ziemi bo tam sie malo dzialo,poddali sie jak tchorze bez walki wiec co tam szukac?latryn?pzdr.
słomek von hammerstein Napisano 23 Grudzień 2007 Autor Napisano 23 Grudzień 2007 ale to raczej nie jest czeskie odkrycie tylko rosyjskie ... ( nie wiem tez mi smierdzi ) moze ma ktos znajomego Czecha z tego forum?
Moskit1 Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Witam Pomsee jak byś mi to podarował)))))))) to bym się nie obraził a wyrok, za co niech się werzną za łapanie rowerzystów)))) to im najlepiej wychodzi?))))Pozdr
to17071990 Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Stan fantów z pierwszego linku mnie powalił. Dobre były te niemieckie skrzynki
okejos Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 obejrzałem. cisnienie skoczyło mozna mnie odwiedząc w szpitalu na banacha :DDDDD
Arbi1000 Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Fajnie mają zorganizowany system prezentacji swoich fancików.
balans Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Robi wrażenie i wygląda dość wiarygodnie.Różne cuda się zdarzają, jako przykład załączam zdjęcia części tego co znaleziono podczas wydobywania resztek Ła-5 ze stawu w Ugniewie w listopadzie 1970 roku. Wg. opisu na TT-ce, która leżała zagrzebana w mule nie było śladów rdzy...[miniatury lotnicze - E. Pogorzelska Samolot z Ugniewa" 1981r.]
sławek1989 Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 No jeżeli skrzynka przelażała naprawde ponad 60 lat to mieli gigantyczne szczęście. Ja jak znalazłem 2 skrzynki niemieckie to nie wyglądało to tak dobrze.
mowglyn Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 A propos Ła-5 z Ugniewa. Ciekaw jestem, czy ta TT-ka oraz pozostałe fanty (z tego co kiedyś czytałem był jeszcze m.in. spadochron) nadal znajdują sie w szkolnej izbie pamięci? Czy ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat?Pozdro!
pawcio75 Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Wilgoc w ziemi gwarantowana a te fanty jak zaraz po kapitulacji. Zadnego grzyba po 60 latach w ziemi. Jestem przekonany na 99.9% ze to fikcyjne odkrycie.
Adr Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 No tak ale czy zbierala by sie grupka gosci ze swoimi fantami tylko po to by sfabrykowac odkrycie skarbu" dla kilku fotek do serwisu? Zaden z tego zysk, moze tylko prestiz.. O ile zaden z tego zysk, o tyle tylko warto by bylo by sie zastanowic czy cos takiego mialoby w ogole sens. Pozdrawiam. Adr
Swiety82 Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 no no, ale to niestety już rzadkość, pogratulować!
Winchester Napisano 24 Grudzień 2007 Napisano 24 Grudzień 2007 Tam gdzie jest taki piaseczek fanty sie tak zachowują > w lasach iglastych na takiej głębokości można także znaleźc super zachowane rzeczy.... druga sprawa skrzynka leżała tak jak powinna wiec woda spływała po niej , ponadto ta uszczelka co widac na zdjęciu... wszystko wskazuje ze trafienie to mogło sie zdarzyc a stan zachowania fantów jest mocno prawdopodobny. PS. Widziałem trafione puszki po maskach gazowych wyjęte z piaseczku gdzie stan zachowania po oczyszczeniu z piasku to 98 % farby. Pozdrawiam WESOŁYCH ŚWIĄT Ho , Ho , Ho
cecholek Napisano 24 Grudzień 2007 Napisano 24 Grudzień 2007 uffffffff , jak się człowiek naogląda takich fantów - to zaraz bierze sprzęt i szybciutko w teren pokopać . Niestety - nic nie wykopałem , ale jak ktoś chce się podzielić - zapraszam :)
leszek84pp Napisano 24 Grudzień 2007 Napisano 24 Grudzień 2007 Ponoć kilka metrów dalej wykopali emke" do tej pory reflektor się świecił ,odnośnie wypadu w teren to niestety porażka,wczoraj słonko pięknie świeci,w lesie pięknie że oczy bolą,jakiś kolorek się odzywa,biorę saperkę i mało łap nie połamałem,taka gleba zmrożona- w mojej okolicy mamy na razie fajrant.Zdrowych i Spokojnych Świąt.
słomek von hammerstein Napisano 25 Grudzień 2007 Autor Napisano 25 Grudzień 2007 jak nie mozna kopać w poszukiwaniu fantów to można konserwować już znalezione :P
musamman2 Napisano 11 Styczeń 2008 Napisano 11 Styczeń 2008 Według mnie znalezisko może być autentyczne, nie wiem, dlaczego niektórzy z was wątpią, że w skrzynce fanty mogły się tak dobrze zachować. Mogły, mogły. A jeśli chodzi o to, dlaczego skrzynka została zakopana, to też wątpię, że zakopał ją sam posiadacz. Były tam sorty mundurowe i inne rzeczy cenne dla żołnierza, dlatego sądzę, że zakopał ją ktoś inny. Ten kufer został wysłany ze Słupska, prawdopodobnie od ojca dla syna- żołnierza, na adres poczty polowej. Myślę, że skrzynka nigdy nie dotarła do adresata, może poczta polowa musiała się ewakuować, albo sowieci ją roznieśli i ktoś zakopał paczkę.
Grzechotnik Napisano 11 Styczeń 2008 Napisano 11 Styczeń 2008 Mam nadzieje ,że to tłumaczy różnice w zachowaniu przedmiotów w ziemi. Nachylenie stoku, zdolność do odpłynięcia wody z opadów jak i samo natężenie opadów w danym rejonie także robią swoje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.