Skocz do zawartości

Opolska prokuratura: zdelegalizować ONR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article195823/Faszystowskie_gesty_w_Myslenicach.html

Znowu chłopaki ekonstruują" Rzymian.
  • 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 142
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Syn burmistrza nie hajlował. On tylko pozdrawiał
Jacek Brzuszkiewicz
2008-07-03, ostatnia aktualizacja 24 minuty temu

Syn burmistrza Łęcznej, którzy podnosił rękę w geście kojarzącym się z faszystowskim pozdrowieniem i umieścił zdjęcie na portalu Nasza-klasa, nawiązywał do pozdrowienia starożytnych Rzymian. Tak uznała Prokuratura Rejonowa w Lublinie, która umorzyła śledztwo w tej sprawie

Rozpoczęła je w lutym, po naszym tekście, w którym opisaliśmy 19-letniego syna burmistrza Łęcznej, który w swoim profilu na portalu społecznościowym Nasza-klasa umieścił kontrowersyjne zdjęcie. Rozebrany do pasa razem z dwoma ostrzyżonymi na jeża kolegami podnosił prawą rękę w geście faszystowskiego pozdrowienia. Mężczyźni mieli na twarzach szaliki klubu Górnika Łęczna. Zdjęcie wywołało żywą dyskusję na forum Naszej-klasy: Co to, Łęczna SS" - pytał Bartłomiej. No ba" - odpowiadał syn burmistrza. Wkrótce po tym, kiedy zainteresowaliśmy się tą sprawą, fotografia znikła z internetu.

Prokuratura prowadziła śledztwo w sprawie publicznego propagowania faszystowskiego ustroju państwa, za co grozi grzywna, ograniczenie wolności, a nawet kara do lat dwóch lat więzienia.

Syn burmistrza Łęcznej nie poniesie jednak żadnych konsekwencji, gdyż śledczy umorzyli śledztwo nie dopatrując się przestępstwa w postępowaniu młodego mężczyzny. Decyzja we tej sprawie jest prawomocna.

Prokurator w uzasadnieniu swojej decyzji przychylił się do tłumaczeń syna burmistrza, który zaprzeczył jakoby sympatyzował bądź aktywnie działał w organizacjach propagujących faszyzm". Jego zdaniem gest wyrażony na fotografii oznacza Chwałę Wielkiej Polsce", był odwołaniem się do tradycji polskiego ruchu narodowego. Według zeznań syna burmistrza do dziś jest on używany a stadionach przez kibiców".

Zdaniem prokuratury geneza tego gestu sięga zwyczajów panujących w Starożytnym Rzymie, gdzie stanowił on wraz ze słowami "Ave formułę pozdrowienia. Znak ten był później używany w wielu kulturach i środowiskach. Pejoratywnego znaczenia nabrał dopiero w latach 30 XX w., kiedy zaczęły się nim posługiwać faszyści włoscy i hitlerowcy w Niemczech. Można powiedzieć, że gest został niejako zawłaszczony..." - napisał prokurator w uzasadnieniu decyzji o umorzeniu śledztwa.

Mirosława Czuba, szefowa Prokuratury Rejonowej w Lublinie, dodała, że na decyzję śledczych wpłynął fakt, że rozpytywani przez policję mieszkańcy Łęcznej zaprzeczyli jakoby syn burmistrza miał jakiekolwiek związki organizacjami odwołującymi się do ideologii faszystowskiej. Prokurator Czuba przyznała jednak, że ani prokuratura, ani policja nie przeszukała domu, w którym mieszka syn burmistrza. Na pytanie, dlaczego śledczy tego nie zrobili, szefowa prokuratury odparła, że nie było takiej potrzeby.

Drogę wskazał sąd w Strzelcach Opolskich

To, że podnoszenie ręki w geście kojarzącym się z faszystowskim pozdrowieniem nawiązuje do starożytnych Rzymian, uznał w marcu tego roku Sąd Rejonowy w Strzelcach Opolskich.

W ten sposób uniknęło kary troje członków Obozu Narodowo-Radykalnego z Brzegu oskarżonych o publiczne propagowanie ustroju faszystowskiego poprzez wykonywanie faszystowskich gestów na uroczystości ku czci powstańców śląskich na Górze św. Anny. Chodzi o wydarzenia z maja 2006 i 2007 r. Do aktu oskarżenia dołączono m.in. opinię dr Dariusza Libionki, kierownika działu naukowego Państwowego Muzeum na Majdanku, który stwierdził, że symbolika pozdrowienia wzniesioną prawą ręką jednoznacznie kojarzy się w Polsce z ruchem faszystowskim i dla społeczeństwa polskiego ma wydźwięk negatywny".

Wyrok strzeleckiego sądu wywołał gorące dyskusje. Dr Libionka przewidywał wtedy, że sprawi on, że przepisy o karaniu osób publicznie propagujących faszyzm będą martwe. - Przez takie orzeczenie faszyzujący w tym kraju młodociani wszelkiej maści poczują się bezkarni - ostrzegał w marcu historyk. Z kolei prof. Władysław Bartoszewski tłumaczył, że każdy objaw ślepoty czy półślepoty na zagrożenia faszystoidalne jest groźny i budzi niepokój". - Mało który naród przeżył tyle co my, więc i uwrażliwienie powinno być większe niż gdzie indziej - argumentował profesor.

Źródło: Gazeta Wyborcza Lublin

I znów przepraszam" za źródło cytaty :-)
Napisano
Ale popatrz- za pochodzenie monet antycznych ( jakichś biednych brązów rzymskich ) można iść do puszki.

BTW- wczoraj, z nudów, oglądałem aukcje na jednym z portali. I dostałem kolejnego szoku. Pal licho kubki, smycze, czapki. Odkryłem zagłębie płyt z muzyką reklamowaną jako skinhead, pagan, KKK, itp, z dopiskiem że to tylko dla kolekcjonerów i broń Boże bez ideologii :-)
Napisano
Następnym razem jak na demonstracji będą wykrzykiwać Żydzi do gazu", śmierć pedałom", czarni won" itp. to się pewnie będą tłumaczyć, że to taka rekonstrukcja historyczna...

Mały przegląd oferty takiego artysty":

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=8915254

A to jast najlepsze, zwłaszcza grafika z tyłu okładki, z zachodzącym słoneczkiem":

http://www.allegro.pl/item393913769_rpoi_tu_jest_nasz_kraj_oi_rac_polska_skinheads.html
Napisano
Czytasz w moich myślach?
Kiedyś się pobawiłem ( patrząc na super-hiper mizerny efekt trudno to inaczej nazwać ) i zgłaszałem do adminów co bardziej pikantne aukcje. Zlew na misia- prowizja jest, aukcji coraz więcej, handlarz zadowolony, karawana jedzie dalej.
Napisano
wszyscy sie zarzekaja ze nie sa faszystami, ze sa tylko polskimi nacjonalistami, ale 14,18,88, uzywaja nader często, czyzby polscy nacjonalisci pochodzili z III rzeszy ? :-)
  • 4 weeks later...
Napisano
Kindzal- tak jak wzruszył mnie wyrok sądu, to po dłuuuuuuuuugim zastanowieniu mam problem. Nie dość, że były błędy proceduralne, to jeszcze ( i to chyba największy mój zarzut ) oparto się na jednej opinii. I tak jak nie wątpię, że przedstawiciel muzeum na Majdanku jest dobry w swojej profesji, to nie wiem czy i na ile potrafi rozróżnić hajlowanie od powitania rzymskiego. A, że sędzia jakoś dziwnie to wszystko zinterpretował, to już inna bajka. Jutro na miasto uderzę ze swastą na koszuli ( przeca Hindusi nie rozpętali II WŚ ).
Ale niech mnie kule biją- nie łapię o co chodziło z tą koszulką? Jak napiszę Kocham Ziemie Odzyskane" to będzie sankcja czy pochwała?

Pozdrawiam.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 20:19 07-08-2008
Napisano
Co do hajlowania" to niebędę sprawy więcej komentowal, moje opinie w tej kwestii można poznać czytając kilka starszych wypowiedzi w tym temacie.

Jeśli zaś chodzi o tzw. iemie Odzyskane",to moim zdaniem coś takiego wogóle niestnieje. Niemam w zwyczaju używać hasel propagandowych pewnego systemu...

Aczkolwiek gdybyś nosil koszulkę z napisem Kocham Śląsk", albo Kocham Podole" to bylby to zdrowy objaw promocji swojej tzw. malej ojczyzny" :)

pozdr.
kindzal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie