woytas Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 jak chcesz to okolice tez mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 okolice czego ? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 tego co ci podeslalem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 hmm.. ale współczesne czy z tej samej mapy?jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu - poprosiłbym jeszcze o okolice Wręczycy, czyli kawałek tej mapy, dokładnie przylegający od Wschodu.jeśli chodzi o granicę, to myślę że ta mapa powinna wystarczyc :)jeszcze raz dzięki!pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 mam wspolczesne i pozniejszeale chyba jutro dam rade ci podeslac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 mnie się nie pali :)szukałem wig-ówek ale z moim 'sprzętem', ciężko otworzyc duża rozdzielczosc pliku, bo od razu zawiesza mi PC'ta :(będę bardzo wdzięczny :)w zamian podeślę scan pewnej ciekawej książeczki.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 to przekonwertuyje na mniejsza rozdzielczosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 schlesien ost grenze czy jakos podobnie?:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 nie nie, nie na ten temat. ale też przydatna :)ta jest dobra rozdzielczosc, tylko w przeglądarce mi strasznie zamula komputer, na HDD jest ok.nie spiesz się z tymi mapami, jest duzo czasu :)pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aw68 Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 tu jest opis wycieczki na słupki graniczne" http://zapomniany.rybnik.pl/content/view/205/40/[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fff7db9a4743b9b4][IMG]http://images30.fotosik.pl/123/fff7db9a4743b9b4m.jpg[/IMG][/URL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aikikai Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 Grzeb: i jak Twoje poszukiwania, na czym stanęły? Skąd jesteś? Bo ja nei jestem pewny, czy w obrębie dzisiejszego powiatu złotowskiego znajduje się dawna granica z III Rzeszą. Myślę, że była ona jeszcze bardziej na wschód.PozdrawiamAikikai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Witam.Szlaban graniczny w pozycji ON" na byłej granicy. To że przetrwał to chyba cud.aw68 - posadziłbyś na nim kogoś ? :-)PozdrawiamMarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 zbliżenie na miejsce siedzące" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 i po opadnieciu szlabanu w ten element stawał się potężnym jak na owe czasy ryglem drogowym.Sam szlaban nie jest tylko zwykłą rurką z kolcami, w miejscu gdzie korozja wygrała można zajrzeć do wnętrza i zobaczy sie linę stalową o grubiści + - puszki po browcu.Pzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERWIN Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Taki sam szlaban był (jest?) w wiosce Biały Kał pomiędzy Miliczem a Żmigrodem. W okolicznych lasach zachowało się wiele elementów dawnej granicy: zasieki, okopy, postumenty od szlabanów. Inny ciekawy rejon dawnej granicy to okolice Wschowy. Kilkanaście lat temu widziałem tam w lesie betonowy postument od jakiegoś słupa latarni czy czegoś innego z niemieckim napisem: Polska upadła a Anglia płacze". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeb Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2007 Do Aikikai.W obecnym powiecie złotowskim znajduje się d. granica między III Rzeszą a II RP. Oto kilka przykładów :m. Kujan - obecnie gmina Zakrzewo(d. po stronie Niemiec) - zabudowania budynków Straży Graicznej i Urzędu Celnego,m. Śmiardowo Kraj. - obecnie gmina Krajenka(d. po stronie Niemiec) - budynki Straży Granicznej,m. Podróżna - obecnie gmina Krajenka(d. po stronie Niemiec) - zniszczone zabudowania budynku Urzędu Celnego. Jako ciekawostkę mogę podać, że d. woj. koszalińskie i woj. bydgoskie opierały się na przebiego dawnej granicy państwowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 necroskop a czy nie jest to czasami zapora ppanc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Witam.Tak to jest zapora p/panc. Jednak 4 m przed szlabanem biegła linia graniczna. Sam element szlabanu posiada odlew z datą wykonania w odlewni. Jeśli dobrze odczytałem to 1893. Więc na 100 % jest to szlaban graniczny, który został w późniejszym czassie zmodernizowany, np: poprzez dostawienie szyn osadzonych w betonowym fundamencie. Jak się dobrze przyjrzysz to miedzy kolanem a elementem konstrukcji widać szynę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Erwin - rozwiń jeśli możesz temat granicy koło Wschowy na przyładzie jakiś zapór drogowych, jesli możesz. I jeśli znasz tamte tereny.Posiadam książkę W.Lemiesza Niespokojne pogranicze", w której opisuje wywiad płytki i daleki terenów granicznych. Na jednej stronie był opis iż nasz wywiad dowiedział się o postawieniu zapory drogowej gdzieś pod Wschową. Coś Ci to mówi?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERWIN Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Umocnienia graniczne widziałem pomiędzy Wschową, Łęgoniem i Siedlnicą. Składały się z lini okopów, miejscami w lesie spotykało się wbetonowane stalowe elementy, nie wiadomo od czego, bo były poucinane. Nie przypominam sobie nic co by mogło być zaporą drogową. Z rejonu Wschowy znam tylko te okolice które opisałem i w dodatku byłem tam ostatni raz 13 lat temu, więc mogłem już coś zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 ja jutro na inny kawalek ide wiec powinno byc cos nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor65 Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 Witam.Może przyda się do dalszej dyskusji.Pozdrowienia Thor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 12 Grudzień 2007 Share Napisano 12 Grudzień 2007 ciekawe co jutro wyskoczy -zaraz zdam relacje co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Grudzień 2007 Share Napisano 13 Grudzień 2007 i nie mam co zdawac...z 4 slupkow ktore mielismy na celowniku nie bylo zadnego - tylko lej po miejscu gdzie sobie kiedys stal -ale dowiedzialem sie o innym odcinku granicznym na ktorym znowu cos jest -tylko czy zdaze w tym roku? :(Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 14:34 19-01-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 26 Grudzień 2007 Share Napisano 26 Grudzień 2007 Dla przypomnienia historii załączam tutaj mapę Drugiej Rzeszy, czyli tej, która pożarła kiedyś Polskę. A przecież te zdobycze też nie zaspokoiły ich apetytu na nasze tereny na ich Wschodzie. Wypada pamiętać o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.