GrzeM Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 Hi hi!Ukraiński" antypolski film po rosyjsku...G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 Ja tam nie wiem, rosyjskiego się niestety nie uczyłem :( a tata stwierdził, że napisy to nie jest w czystym rosyjskim tylko właśnie prędzej po ukraińsku. No ale pomsse problemów z tym nie miał jak widać.A dialogi całkiem nieźle można zrozumieć. Wystarczy się tylko przestawić i przypomnieć sobie jak nawijali w Ogniem i Mieczem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 Jest to język rosyjski ale cokolwiek dziwny.Może jakaś XVII wieczna odmiana ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 Powiem to , co słyszałem . Miała to byc odpowiedź na Katyń" ,ale ogólnie podobno nie jest tak źle jak wszyscy myśleli - reżyser nie chciał zbyt oczerniać Polaków. A tak na marginesie - czy oglądał ktoś film w całości, gdzie można go obejrzeć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 18 Grudzień 2007 Share Napisano 18 Grudzień 2007 Obejrzałem sobie 1612. Khroniki Smutnego Vremieni" wczoraj u znajomych ... ogólnie sympatycznie sie to ogląda. Nie czuję się jakoś specjalnie sponiewierany wypędzeniem przodków z Kremla. Nie jestem specjalistą od uzbrojenia/wyposażenia z tematego okresu - dla mojego oka fajnie to wszystko wygląda. Masy polskiej konnicy, szczególnie sceny z finalnego oblężęnia i później z bitwy pod Moskwą na Dziewiczym Polu. Z perspektywy szarego widza, odnosi się wrażenie że wtedy faktycznie Polska była dość poteżną i groźna. A przy tym jednocześnie bogata i brutalna. Żebrowski wygląda doskonale w swej roli, moim zdaniem wypadł bardzo fajnie. Raz tylko trochę pewną konsternację wywołuje scena gdy opancerzony na maksa zabija jakaś wieśniaczkę cięciem w głowę. Ale ogólnie bardzo fajnie zagrał. Podoba mi się ta rola. Z filmu można odnieść wrażenie, że w polskich szeregach walczą głównie najemnicy - Niemcy, Hiszpanie, czasem słychać nawet Anglików. Rosjan zniewolonych mamy tylko do pchania dział. Troszkę głupawe są teksty podkładane jako tło wojsk polskich - dla mnie brzmiały nienaturalnie - podaj wycior, zabił go, kur...a, stchórzył" i inne tego typu proste słowa wypowiadane jakoś nienaturalnie dziwnie brzmią nieprzekonująco. Chyba jedyny polski" wyszedł OK gdy jakiś wojak miał ochotę gwałcić jakąś bidulę krzycząc ku..wa, cicho,kur..a". Bardzo mocno w filmie eksponowana jest tło religijne. Non stop słychać o innowiercach, a prawosławie jest przedstawiane jako źródło prawdziwej mądrości i nieomylności. Non stop krzyże, monastyry - starcy mędrcy, czy car naznaczany przez gospoda". Generalnie pokazano to jako walkę wschodu z zachodem z wyraźnym podkreśleniem - prawosławni kontra łacinnicy.To co jednak wyróżnia ten film to efekty graficzne, scenografia, kostiumy, i w ogóle rozmach. Ogląda się bardzo przyjemnie. Groźni polscy huzarzy, bombardowanie grodów, masa efektów komputerowych i ogólnie dość ciekawie i interesująco zrobione zdjęcia powodują, że film ogląda się bezboleśnie. Podobnie zupełnie nie przeszkadzają odwołania do mitów - jak non stop przewijający się motyw jednorożca, czy jego rogu. Poproszę kolegę, żeby podesłał parę screenów to wrzucę Wam. O ile ten film bedzie emitowany w Polsce w kinach, raczej na pewno się przejdę. Może się mylę, ale ogólnie wydaje mi się że ten film robi nam dobrą reklamę i promocję. Ot każdy się teraz dowie, że i zapomniana Polsza wzięła kiedyś Moskwę i przez pewien czas była realnym zagrożeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 I kilka obiecanych screenshotów z filmu, właśnie dostałem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 polskij hietman ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 nieco naszej piechoty w marszu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 hjetman w akcji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 i już się uspokoił ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 pelenry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 i sceno/kostiumografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 Liiiiiaaaachy, Liaaaachy Idut ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 Jak idut, to idut ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 mama smotrij ! angeeeli, angeeelli !" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 Polacy przystępują do oblężenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Grudzień 2007 Share Napisano 19 Grudzień 2007 eksplozja składu prochu w polskim obozie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.