zimmermann Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Tablica informacyjna o tym co się stało - jak najbardziej powinna stanąc i to nie tylko w tym mieście i tym miejscu i nie tylko dla Niemców /bez wzgledu na narodowośc poległych żołnierzy/. Historii nie należy się wymazywac czy też upiększac dla potrzeb bieżącej potrzeby , chocby dla przestrogi dla następnych pokoleń. Dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Ci znowu swoje to może też zadziałacie w drugą stronę? Piękne tablice mi się mażą np. Dnia ..09.1939r. żołnierze ... dywizji niemieckiej, pod dowództwem XXXX, dokonali rzezi .... bezbronnych jeńców wojennych CZEŚĆ ICH PAMIĘCI fundator Mniejszość N. i tym podobne, ładnie by było? a może te parę lat różnicy powoduje że już nie warto pamiętać? a może istotna jest narodowość ofiar i oprawców.Naprawdę zamilczcie bo już starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 myślę że gdyby Niemcy od początku wojny a i jeszcze wcześniejnie dokonywali zbrodni może nie byli by traktowani z równą wzajemnością...powstanie warszawskie-bombardowane szpitale,wrzucane przez okienka płytki zapalające i granaty,masowe mordy(wola)BydgoszczGdańskWszystkie polskie miasta i wsie,kolumny cywili ostrzeliwane przez samoloty z czarnymi krzyżami..to samo robili na wschodzie i w ZSRRWięc niech się nie dziwią że potem ruscy wiązali ich w grupki drutem kolczastym,polewali benzyną i palili żywcem.Przynajmniej nim umarli w katuszach to mieli przebłysk świadomości co czynili.http://www.pawel.andrejew.com/german_plane_attacking_polish_refugees_september_1939.jpghttp://www.pawel.andrejew.com/13_september_1939_young_woman_killed_by_a_german_pilot.jpghttp://www.pawel.andrejew.com/13_09_1939_warszawa.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 Hebda przecież to nie oni to ci inni, oni są bez winy, pamięci i przyzwoitości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Luty 2010 Share Napisano 27 Luty 2010 no tak,zapomniałem że to nie byli Niemcy tylko Hitlerowcy,taka odrębna grupka ludzi działająca tylko od lat 20ych do końca45roku,potem wsiedli na swój statek kosmiczny i odlecieli zostawiając tych biednych,bogu ducha winnych kucharzy i zaopatrzeniowców...Przecież mieli klamry z pewnym napisem że na pewno byli głęboko wierzący i przestrzegali przykazań....kij wbity w kopczyk na tym hałer,nic więcej im się nie należy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 Metoda małych kroczków.Dziś pozwolimy na tablicę , jutro na pomnik , pojutrze w ramach odszkodowania oddamy Śląsk.Już zaczynają się dwujęzyczne napisy i zwroty majątku ( casus Trawny ).A później bedziemy ciężko zdziwieni , że nikt nie chce umierać za Gdańsk....Dobrze , że Poznań się wypiął na tę pseudo miłość bliźniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 o Poznaniu nie słyszałem:(można prosić coś więcej na temat tejmiłości"?:)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 We mnie się przewraca a co dopiero czują ludzie którzy osobiście doświadczyli niemieckich okropności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 Jak się można było spodziewac przybyła odsiecz w postaci żenujacych wpisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 nie no twoje wpisy są super wszystkie inne be, jakie nie praworządne państwo ze nie wszyscy się z tobą zgadzają.Klaki dla swoich wpisów potrzebujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 HebdaWładze Poznania nie zgodziły się na tablicę upamiętniającą poległych w obronie miasta żołnierzy niemieckich ( ups...żołnierzy niemieckich z czasów II W.Ś.-bo taka miała być mniej więcej treść )W związku z tym oparły się na szczęście wszechobecnej polityce miłości i braterstwa w stosunku do '' rycerskiego '' Wehrmachtu i poległych na terenie Polski przedstawicieli narodu panów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 oki.rozumiem.dzięki kol.EMPAI :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e-NDek Napisano 12 Grudzień 2011 Share Napisano 12 Grudzień 2011 Może jednak pierwej niech okażą dobrą wolę ze swej strony odtajniając miejsce Pochówku Naszego Majora Hubala ?Płaczą za spalenie Swoich Pobratymców ?Przeczytałem gdzieś kiedyś w internecie o spalonych Naszych Polskich Obrońcach bodajże Twierdzy Modlin; także miotaczami płomieni.Za krótką pamięć mają, czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyra75 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Zepsuci do cna barbarzyńskie hordy ze wschodu zabijały jeńców ? Przecież cywilizowane narody tego nie robiły.Z tego co pamiętam i czytałem, we fosie nie ma masowych grobów, mogą być pojedyńcze mogiły. Wiem, że była jakaś audycja ( bodajże w radio Merkury" ) i jakiś naoczny swiadek opowiadał że to co było, zostało wywiezione na cmentarz. A było wiele zwłok spalonych. Czytałem wspomnienia jednego z ycerzy" który wspominał właśnie o tym ze SS-mani ukrywali się wśród jeńców lub przebierali się w mundury rannych lub zabitych.Bedzie tak, że rudy nakaze Włodarzom Poznania uczczenia jakąś tablicą i szlus. Żeby Angela była zadowolona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Pomnik?!!!!tablica upamiętniająca tamte wydarzenia ok/czemu nie/napisać że tu leża spaleni przez sołdatów niemieccy zołnierze/cześć ich pamięci/którzy rozpetali wojnę i poniesli zasłuzona karę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Moim zdaniem niezależnie od tego czy to byli ruscy, polacy, czy niemcy powinni tam chociaż jakąś tablice dać. 1000 trupów to już jest naprawde dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 1000 a jesteś pewny ze tam jest faktycznie miejsce pochówku? bo mam wrażenie że jak kolega wcześniej napisał dawno już zostali przeniesieni na cmentarz reszta to urban legend i raczej nic wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Panowie kasa,Szwaby mają kasę.Ja bym im dał ale kopa w pewną część ciała.Po prostu żadnego pomnika i wynocha.Poznaniacy zrobicie jak zechcecie ale to Wasz wstyd nie mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 17 Grudzień 2011 Share Napisano 17 Grudzień 2011 Poznaniacy nie mają wstydu, pokazali to w czasie wyborów lokalnych,krajowych i do Europarlamentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 18 Grudzień 2011 Share Napisano 18 Grudzień 2011 W moich stronach , dokładnie niedaleko mostu koło Annopola jest tablica , którą ufundowała córka upamiętniając swojego ojca Niemca który tam zginął broniąc lini Wisły przed ruskimi. Wcale ona mi nie przeszkadza ani innym skoro do tej pory jest.My też chyba coś mamy na Litwie i Ukrainie i chcemy jeszcze upamiętniać i zawsze mnie denerwował sprzeciw niektórych środowisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyPoznań Napisano 18 Grudzień 2011 Share Napisano 18 Grudzień 2011 Każdemu żołnierzowi należy się upamiętnienie jego śmierci.Nie ważne po której stronie walczył.Nasi wielcy wybawcy ze wschodu też wypowiedzieli nam wojnę.Wywieźli dużo osób na wchód skąd już nie wrócili.Jak parli na zachód od 44 to kradli,zabijali,gwałcili.A po wojnie wyłapali i wytłukli wszystkich żołnierzy walczących o wolną Polskę.Za co mają do tej pory mają wielkie pomniki żołnierzy radzieckich walczących za wolność.Jak dla mnie tablicach upamiętniająca Niemców może być .Wszak teraz i tak jesteśmy sąsiadami oraz należymy do Unii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.