janek_toruń Napisano 23 Listopad 2003 Autor Napisano 23 Listopad 2003 Witam serdecznie.Zastanawiłem się ostatnio od jakiego typu broni są te postumenta - wydaje mi się że to coś z obrony przciwlotniczej.Czy może ktoś to spotkał gdzieś na swoim terenie?Moze to cywilne instalacje ?
jack61 Napisano 6 Maj 2004 Napisano 6 Maj 2004 Chodziło mi o zdj z godz 9,25Natomiast ten cudak z 24 srubami jest sliczny tylko zastanawia mnie dlaczego sa nakrętki moze nigdy nic tam nie zamontowali bo jak pisałem kiedyś na moich tez trafiaja sie nakretki. Przy wycofywaniu nikt by się nie bawił w nakrecaniu takiej ilości nakrętek.Moze stanowiska były przygotowane ale nie zamontowano sprzetu ?
kazik Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 no i tu dodatkowo pojawia się sprawa głębokości samego łoża
beaviso Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Red Alf --> Znam tę stronkę, jest bardzo dobra. Przeglądałem ją już dzisiaj i też się nad tym masztem zastanawiałem, choć wydaje mi się, że te betonowe podnóżki na fotce z Norwegii są grubsze i prawie się stykają - a jak Ty myślisz?Ponadto znalazłem coś takiego:Radonamiernik z Norwegii to Sonne-Elektra" (ang. Consol"). Jego ideą było to, że występował w grupach po 3 szt., w linii prostej, każdy oddalony dokładnie o 1 km od poprzedniego. A zatem do Babich to chyba nie bardzo pasuje?Co do Sobieszewa zaś - czy nie jest to przypadkiem podstawa obrotowej wyrzutni rakiet S-75M Wołchow? Nie wiem jak takowa wygląda, ale ktoś kiedyś na tym forum wspominał, że w Sobieszewie były Wołchowy.
Gość Napisano 24 Listopad 2003 Napisano 24 Listopad 2003 Fotki pochodza ze strony http://www.fortykrakow.prv.pl/http://149.156.142.12/rudawa/umockrak/40.htmhttp://149.156.142.12/rudawa/umockrak/41.htmhttp://149.156.142.12/rudawa/umockrak/foto/76.jpgW Kraku tez sa.
Grzesio Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Od razu lepiej...Więcej jak zwykle na www.luftwaffe.z.pl :http://net.bialystok.pl/~hess/obrona_plot_cap_10,5_cm_flak_38i39_cap.htmhttp://net.bialystok.pl/~hess/obrona_plot_cap_12,8_cm_flak_40_cap.htmhttp://net.bialystok.pl/~hess/obrona_plot_cap_12,8_cm_flakz_40_cap.htmPzdrGrzesiu
Alkali Napisano 6 Maj 2004 Napisano 6 Maj 2004 Witaj Jack61,Zapewne chodzi Ci o to, że na jednym zdjęciu (tym z 9,25) obręcz jest na równo z betonem, a na innym (z 9,24) nieco wystaje. To jednak nie jest regułą. Pierwsza fotka (z 9,13) przedstawia podstawę w dość prymitywnym wykonaniu jednak inne miały zagłębienie głębokości ok. 5 cm w które wstawiana była obręcz. Widać nie zawsze stosowano się do ustalonych norm i na jednych obręcz dopasowała się idealnie, a na innych nieco wystawała. A ten cudak faktycznie jest fajoski, do tego jedyny w okolicy więc nie jestem tak do końca przekonany czy to podstawa armaty. Także zastanawialiśmy się po jakiego grzyba zostawili na śrubunku nakrętki. Jednak coś na tej podstawie musiało stać bo znaleźliśmy dwie nakrętki leżące luzem. Zauważ, że na pierwszej fotce, tej z 9,13 także są nakrętki. Być może, gdy po wojnie nasi zdejmowali armaty ich stanowiska były przewidziane pod inne wykorzystanie więc tak na wsjakij słuczaj zostawiono śrubunek w komplecie.Alkali
beaviso Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 Dołączam kolejne fotki tego samego tajemniczego stanowiska, które pokazał Kazik (i o które się wcześniej dopytywałem).Ch-ka:- rok budowy najpóźniej do 1945- obmurowanie: ośmiokąt foremny, bok 2.3 m, wys 1 m- obmurowanie od wewnątrz okrągłe, na powierzchni rowek dookoła- wewnątrz śrubunek o fi 175 cm, 30 śrub- 4 identyczne stanowiska, w odl. kilkudziesięciu m od siebie, żadnych innych pozostałościNa razie stawiam na to, że na owym czymś były posadowione działa na obrotowych platformach.Proszę o opinie.
janek_toruń Napisano 24 Listopad 2003 Autor Napisano 24 Listopad 2003 Tak zobaczyć fotkę ze sprzętem na tej podstawie :)beaviso - do pilnowania miały one całe miasto i pobliskie lotnisko,Więc Krakau też nie boi się nalotu :)
Gunship! Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Dzieki. Mam pytanko. Czy nie posiada ktos informacji o helskich bateriach falk 105mm ? Interesuje mnie mała zelbetowe konstrukcja. Postatam sie wkleic rysunek niedlugo.Pozdrawiam.Gunship
Grzesio Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 Hmmm, tu mamy problem...Przede wszystkiem Kriegsmarine miała swoje armaty - obie 10,5 cm na zamieszczonych przez Ciebie fotkach to uniwersalne morskie 10,5 cm SK C/32nL ustawione na lądzie (ta współczesna mocno zdekompletowana), takoż 12,8 cm u nich to wersja 12,8 cm SK C/40, też zdaje się co nieco przerobiona. Nic to, może po prostu te wewnętrzne 12 śrub przejściówki" też było zamontowanych w fundamencie, a płyta pełniła dodatkowo rolę dystrybucji sił na większy obszar fundamentu. Cholera ich tam wie. Ja opierałem się głównie na fotkach 10,5 cm Flak 39 i 12,8 cm Flak 40 w służbie Luftwaffe - jak teraz sobie na to patrzę, to powiedziałbym, przez porównanie ze wzrostem obsługi, że zewnętrzna średnica płyty przejściówki" jest tam jeszcze większa - gdzieś aż koło 200-220 cm. W każdym razie średnica śrubunku zewnętrznego jest niemal dokładnie 2 razy większa od wewnętrznego, tego od dolnego łoża działa. Może być???PzdrGrzesiu
kazik Napisano 20 Styczeń 2004 Napisano 20 Styczeń 2004 Cześć Czarek :)Gratuluję udanego debiutu na forum. Gdzie udało ci się znaleźć takie nietypowe podstawy? Czy to są te z okolic Westerplatte?pozdrawiam
jack61 Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 I najciekawsze mocowanie znajduje sie ono wewnątrz budowli na nastepnych zdjeciach przedstawie teą budowlęZ relacji swiadka wiem iż w tym miejscu w czasie wojny znajdowała sie stacja radarowa . zostało około 10 fundamentów pod baraki. oraz około 10 budowli jak na zdjeciach ponizej oraz kilkanaście podstaw jak powyżej
Alkali Napisano 31 Lipiec 2004 Napisano 31 Lipiec 2004 Bocian1 --> No teraz lepiej, wymiary są podobne do pozostałych. Jednak teoria o reflektorach nadal mnie nie przekonuje. Czemu ? Zobacz na szkic Efesa z 26 maja, to klasyczna, niemal podręcznikowa bateria flak Luftwaffe (zobacz fotkę obok). Nie spotkałem się z takim rozmieszczeniem reflektorów.
beaviso Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Witaj Alkali!Widzę, że temat jest Tobie nieobcy. Jakiś czas temu w Internecie szukałem fotografii artyleryjskich Wuerzburgów (czyli -A, -B, -D) i znalezione fotki pokazywały urządzenie przenośne, nie było widać stałej podstawy - tylko ogi". Czy udało się Tobie trafić na informację jednoznacznie wskazującą na to, że te radary były także umieszczane na betonach, czy pozostaje to tylko w kategoriach domysłów?pozdrawiam,M.
Alkali Napisano 31 Lipiec 2004 Napisano 31 Lipiec 2004 Zresztą najbardziej popularne reflektory 60, 150 i 200 cm były mobilne, przemieszczano je na własnych kołach. 60-tki jeździły na 1-osiowej przyczepce,
janek_toruń Napisano 23 Listopad 2003 Autor Napisano 23 Listopad 2003 wow to ciekawe,i to raczej wojenne sprawy, miggi1 to troszkę inaczej chyba wygląda co ? niż to pierwszowowojenne,
jack61 Napisano 28 Grudzień 2003 Napisano 28 Grudzień 2003 strona prawa srodkiem jest przejazd na wprost brak sladów jkichkolwiek drzwi lub śladów aby te budowle były zadaszone
Alkali Napisano 31 Lipiec 2004 Napisano 31 Lipiec 2004 Do „pracy” były zdejmowane i stały na stanowisku na własnych „łapach” – obok reflektor 150 cm „in action”.
Pytanie
janek_toruń
Witam serdecznie.
Zastanawiłem się ostatnio od jakiego typu broni są te postumenta - wydaje mi się że to coś z obrony przciwlotniczej.
Czy może ktoś to spotkał gdzieś na swoim terenie?
Moze to cywilne instalacje ?
203 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.