Skocz do zawartości

Pantera pod Sandomierzem

muslim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciekawe co w tym Świdwinie leży... Jeśli jedna z ciężarówek to Studebaker (to tylko założenie, niekoniecznie zgodne z prawdą) to druga może też będzie amerykańska? Na zdjęciu Chevrolet COE.

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ostatni mój pomysł to Chevrolet Canada, nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Szkoda, że do Świdwina kawał drogi a ja nie umiem pływać, o nurkowaniu nie wspominając. Jednak zatopione ciężarówki" to temat ciekawy... Może ktoś się tam wybiera?

• 1 month later...
Napisano
wchodze w temat mam naocznego swiadka ktory widzial jak niemcy spychaja czolgiem drugi do wody ponoc byl niesprawny przekazal mi ta wiadomosc bo wie ze to moj konik a nawiasem mowiac znalazlem pare rupieci od krola
Napisano
Każdy ślad warto sprawdzić, ale należy pamiętać, że po wojnie jeździły ekipy wojska po takich miejscach i wyrywały wszystko co tylko mogły [sam znam miejsce gdzie w 45 grzmotnął Ju 87D, ale co z tego, jak w jakiś czas po wojnie przyjechali ZIS 5 nasi żołnierze, wykopali silnik i zabrali co większe kawałki]. Swoją drogą to ciekawe czy zachowała się jakaś dokumentacja z tej powojennej eksploracji?

pozdro
Napisano
to co było po wojnie minęło ,ale ile dobra chłopy oddały na złom w ostatnich latach jak ceny na skupach skoczyły... to tylko rwać sobie włosy z głowy!
  • 1 month later...
Napisano
Tak na marginesie to niedaleko Sandomierza , kolo Opatowa namierzylem miejsce rozbicia Pantery. Jest troche plyt i części na prywatnej posesji , ale pasowalo by przyjść z piszczalką. Może o to chodzi
Napisano
Witam,
ta Pantera" z IWM to nie do końca jednak to o czym jest tu mowa (to niszczyciel czołgów na podwoziu, i z wykorzystaniem komponentów tego czołgu, a nazywa się Jagdpanther"). To raz. Dwa z tego co pamiętam, to na tabliczce tam umieszczonej napisano, że został on zdobyty przez Brytyjczyków. W komorze silnika zaś ma kilka ładnych dziurek po pociskach, więc z Sandomierzem nic nie ma to niestety nic wspólnego. Tyle w kwestii ścisłości.

Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Tu znajdziecie parę fajnych fotek. http://www.panzer.punkt.pl/artykuly/artykuly.htm Pantry i nie tylko,może nie z sandomierza,ale tez ciekawe. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie