pająk Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 Ciekawe co w tym Świdwinie leży... Jeśli jedna z ciężarówek to Studebaker (to tylko założenie, niekoniecznie zgodne z prawdą) to druga może też będzie amerykańska? Na zdjęciu Chevrolet COE.
pająk Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 Inny pojazd ez ryja" - Autocar. Znalazłoby się jeszcze kilka podobnych, innych producentów.
pająk Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 ... np. White. Przypomina mi pojazd Warszawiaka" z azy ludzi umarłych".
pająk Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 Ostatni mój pomysł to Chevrolet Canada, nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Szkoda, że do Świdwina kawał drogi a ja nie umiem pływać, o nurkowaniu nie wspominając. Jednak zatopione ciężarówki" to temat ciekawy... Może ktoś się tam wybiera?
pająk Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 Cronos, uprzedziłeś mnie :) Ciekawe czy jeszcze tam są...
huk 100 Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 jeju jeszcze wałkujecie -Pantere a Canada wyszła hehehhe
tbg Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 wchodze w temat mam naocznego swiadka ktory widzial jak niemcy spychaja czolgiem drugi do wody ponoc byl niesprawny przekazal mi ta wiadomosc bo wie ze to moj konik a nawiasem mowiac znalazlem pare rupieci od krola
balans Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 Każdy ślad warto sprawdzić, ale należy pamiętać, że po wojnie jeździły ekipy wojska po takich miejscach i wyrywały wszystko co tylko mogły [sam znam miejsce gdzie w 45 grzmotnął Ju 87D, ale co z tego, jak w jakiś czas po wojnie przyjechali ZIS 5 nasi żołnierze, wykopali silnik i zabrali co większe kawałki]. Swoją drogą to ciekawe czy zachowała się jakaś dokumentacja z tej powojennej eksploracji?pozdro
makul Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 Mam takie pytanie - w jakim celu wojsko zbierało takie esztki"? I to w dodatku nawet wrogiego sprzętu?
pomsee Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 Ano na złom zbierało, na przetop, żeby nie zabrakło stali socjalistycznej gospodarce.
bończa.tos Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 witam celem sprostowania nie pod sandomierzem tylko w Londynie w Imperial War Museum(fot.) pozdrawiam wszystkich tropiacych sprzet ciezki. bończa.tos
jacenty2004 Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 to co było po wojnie minęło ,ale ile dobra chłopy oddały na złom w ostatnich latach jak ceny na skupach skoczyły... to tylko rwać sobie włosy z głowy!
to17071990 Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Tak na marginesie to niedaleko Sandomierza , kolo Opatowa namierzylem miejsce rozbicia Pantery. Jest troche plyt i części na prywatnej posesji , ale pasowalo by przyjść z piszczalką. Może o to chodzi
Lukas P Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Witam,ta Pantera" z IWM to nie do końca jednak to o czym jest tu mowa (to niszczyciel czołgów na podwoziu, i z wykorzystaniem komponentów tego czołgu, a nazywa się Jagdpanther"). To raz. Dwa z tego co pamiętam, to na tabliczce tam umieszczonej napisano, że został on zdobyty przez Brytyjczyków. W komorze silnika zaś ma kilka ładnych dziurek po pociskach, więc z Sandomierzem nic nie ma to niestety nic wspólnego. Tyle w kwestii ścisłości. PozdrawiamŁukasz
Lukas P Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 PS. Na tym zdjęciu dość dobrze widać te przestrzeliny na prawej burcie, ten koleś w tle je pokazuje ręką.
dr.tommy Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Tu znajdziecie parę fajnych fotek. http://www.panzer.punkt.pl/artykuly/artykuly.htm Pantry i nie tylko,może nie z sandomierza,ale tez ciekawe. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.