kris_kutno Napisano 16 Maj 2007 Autor Share Napisano 16 Maj 2007 Po ostatnich moich wyjzdach w teren natknąłem sie w dawnym PGR" na wiosce na Stara 20 z 1948 roku skrzyniowego nawet w niezłym stanie, Star 25 1957 roku - ale to jako strażacki wóz. Bardzo mi sie spodobała ta 20, rozmawiałem z syndykiem masy upadłościowej tego obiektu i chce mi go sprzedać za 4000 PLN. Mam pytanie do kolegów czy warto jest dać za niego tą kase. Bo chyba to jest żadki egzemplarz, z tego co wiem to 25 w straży to się nawet dużo trafia ale 20 nie wiedziałem jeszcze. Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 16 Maj 2007 Share Napisano 16 Maj 2007 Jeżeli podchodzisz do tego- czy się opłaci ? to daj sobie spokój – a jeżeli chcesz dla siebie i go odrestaurować –to mierz siły na zamiary –targuj się z syndykiem i to na połowę tej sumy – bo nawet tyle nie dostaną na złomie za niego –powodzenia -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 16 Maj 2007 Share Napisano 16 Maj 2007 A czy star 20 to nie jest przypadkiem odtworzona po wojnie konstrukcja ciezarowki PZInż. 703? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 16 Maj 2007 Share Napisano 16 Maj 2007 Nadwozie Stara 20 i PZInż. 703 projektował ten sam człowiek - inż. Stanisław Panczakiewicz. Ale to nie odtworzona konstrukcja". Nie mam przy sobie materiałów, żeby opisać różnice, Star miał chyba znacznie mniejszą ładowność. Kris, samochód kupić na pewno warto. Niektórych zabytków polskiej motoryzacji powojennej jest naprawdę niewiele, Stara 20 bym do nich śmiało zaliczył. Sam widzialem w terenie tylko jednego (strażacki). Zresztą sytuacja ta dotyczy także innych konstrukcji większych niż osobówki. Np. autobusów na podwoziu Stara 20 nie ma wcale (Star 52), późniejszych (San H01) jest jedna sztuka w remoncie i jeden wrak, a skrzynkę wódki temu kto znajdzie Sana H100B (tzn. wersja miejska) w stanie kwalifikującym do remontu. Wszystkie znane umieściłem tu: http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic.php?t=4161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Zależy jak bardzo Ci na nim zależy. Masa własna ok. 3,5 tony- wychodzi na złomie ok. 1800 zł. Jak nie trafi się inny kolekcjoner, to jedynie na złom go opylą. NA Twoim miejscu bym negocjował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Wątpliwe,aby był to samochód z 1948r.Pierwszy prototyp przedstawiono 19 czerwca 1948r.Od 4 do 29 pażdziernika w Zakładzie Doświadczalnym komisyjnie badano silnik S-42 w ramach dwóch 500 godzinnych cykli badawczych.Rajd 3 pierwszych prototypów odbył się w dniach 27.10.-03.11.1948.Badania zakończono po kolejnym rajdzie w dniach 27.06.-13.07.1949r.Samochody przebyły wtedy 3212 km.Przekazanie do produkcji nastąpiło 21 lipca 1949.Co prawda do końca 48r. zmontowano 10 prototypów ale chyba nie trafiły one na rynek.W 1949r. wykonano 245 pojazdów a w następnym już 782 egzemplarze.Ostatnie pojazdy zjechały z taśmy w lipcu 1957.Ogółem wyprodukowano łącznie ponad 50 000 sztuk wliczając w to podwozia,na których budowano pierwsze polskie autobusy i inne pojazdy specjalne i specjalizowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Kriss łapaj dziada za małom kasem.Potem zagrzebiemy go w wiadomym miejscu i wiesz sam co bendzie......pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Catadero, interesujesz się zabytkowymi samochodami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 zapytaj go czy razem z akumulatorami jak bylem w wojsku i przygotowywalismy samochody na sprzedazto akumulatory sztuk dwa byly wymontowywane.ale to dotyczxy raczej tych pozniejszych. nie wiem czy w takich byly tesz dwa. troche drogo bo 700zl to standard dla chlopa na wies, malo ludzi to kupi. powinni sie cieszys ze nie musza zlomowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_kutno Napisano 18 Maj 2007 Autor Share Napisano 18 Maj 2007 Jak bede teraz tam u nich spisze numery z tabliczki znamionowej, to zobaczymy który to egzemplarz. W dowodzie rejestracyjnym jest rok prod. 1948 dlatego tak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 18 Maj 2007 Share Napisano 18 Maj 2007 i porób fotki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Star... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Kris_kutno- i co z tym Starem?Miałeś zrobić fotki,czekamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Star 20 w służbie OSP http://moto.onet.pl/7992754,29,4,filmy.html?node=29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 4000 to za dużo. U mnie jako złom byłby wart 2800zł (0,80za kg),do tego nie wiadomo co z ubezpieczeniem OC,jeśli są zaległości z kilkunastu lat to nie bierz bo za auto dasz 4000 a zaległe ub.OC może wynieść nawet jakieś 10-15 tysięcy które to ty musiałbyś uregulować gdyż pojazd kupujesz z ubezpieczeniem.Tak stanowi prawo o ubezpieczeniach. Można wtopić także uważaj.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Ta skrzynka wódki nęci i kusi. Trzeba by pogadać z chłopakami z Iłży, tam cały region działał, lub dalej działa w starachowickiej fabryce samochodów ciężarowych. Teraz niby jest to Man, ale na 100% jakieś fanty będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Nie jest to niby Man,tylko definitywnie - MAN Bus Sp. z o.o.Ciężarówek nie produkuje się tam od 2006,i nie ma już tam nawet wspomnienia po marce Star,że o fantach" nawet nie wspomnę...Jeśli ktoś chce obejrzeć 20-stke i nie tylko na żywo,polecam:http://www.sarpsborg.pl/kultura/22695-muzeum-przyrody-i-techniki-ekomuzeum-im-jana-pazdura-w-starachowicach.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.