Skocz do zawartości

STAR 20 z 1948 roku - moge kupić

kris_kutno

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnich moich wyjzdach w teren natknąłem sie w dawnym PGR" na wiosce na Stara 20 z 1948 roku skrzyniowego nawet w niezłym stanie, Star 25 1957 roku - ale to jako strażacki wóz. Bardzo mi sie spodobała ta 20, rozmawiałem z syndykiem masy upadłościowej tego obiektu i chce mi go sprzedać za 4000 PLN. Mam pytanie do kolegów czy warto jest dać za niego tą kase. Bo chyba to jest żadki egzemplarz, z tego co wiem to 25 w straży to się nawet dużo trafia ale 20 nie wiedziałem jeszcze. Proszę o radę.

Jeżeli podchodzisz do tego- czy się opłaci ? to daj sobie spokój – a jeżeli chcesz dla siebie i go odrestaurować –to mierz siły na zamiary –targuj się z syndykiem i to na połowę tej sumy – bo nawet tyle nie dostaną na złomie za niego –powodzenia -pozdro

Nadwozie Stara 20 i PZInż. 703 projektował ten sam człowiek - inż. Stanisław Panczakiewicz. Ale to nie odtworzona konstrukcja". Nie mam przy sobie materiałów, żeby opisać różnice, Star miał chyba znacznie mniejszą ładowność.
Kris, samochód kupić na pewno warto. Niektórych zabytków polskiej motoryzacji powojennej jest naprawdę niewiele, Stara 20 bym do nich śmiało zaliczył. Sam widzialem w terenie tylko jednego (strażacki). Zresztą sytuacja ta dotyczy także innych konstrukcji większych niż osobówki. Np. autobusów na podwoziu Stara 20 nie ma wcale (Star 52), późniejszych (San H01) jest jedna sztuka w remoncie i jeden wrak, a skrzynkę wódki temu kto znajdzie Sana H100B (tzn. wersja miejska) w stanie kwalifikującym do remontu. Wszystkie znane umieściłem tu: http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic.php?t=4161

Wątpliwe,aby był to samochód z 1948r.Pierwszy prototyp przedstawiono 19 czerwca 1948r.Od 4 do 29 pażdziernika w Zakładzie Doświadczalnym komisyjnie badano silnik S-42 w ramach dwóch 500 godzinnych cykli badawczych.Rajd 3 pierwszych prototypów odbył się w dniach 27.10.-03.11.1948.Badania zakończono po kolejnym rajdzie w dniach 27.06.-13.07.1949r.Samochody przebyły wtedy 3212 km.Przekazanie do produkcji nastąpiło 21 lipca 1949.Co prawda do końca 48r. zmontowano 10 prototypów ale chyba nie trafiły one na rynek.W 1949r. wykonano 245 pojazdów a w następnym już 782 egzemplarze.Ostatnie pojazdy zjechały z taśmy w lipcu 1957.Ogółem wyprodukowano łącznie ponad 50 000 sztuk wliczając w to podwozia,na których budowano pierwsze polskie autobusy i inne pojazdy specjalne i specjalizowane.

zapytaj go czy razem z akumulatorami
jak bylem w wojsku i przygotowywalismy samochody na sprzedaz
to akumulatory sztuk dwa byly wymontowywane.
ale to dotyczxy raczej tych pozniejszych. nie wiem czy w takich byly tesz dwa. troche drogo bo 700zl to standard dla chlopa na wies, malo ludzi to kupi. powinni sie cieszys ze nie musza zlomowac.

• 4 weeks later...
  • 3 years later...
4000 to za dużo. U mnie jako złom byłby wart 2800zł (0,80za kg),do tego nie wiadomo co z ubezpieczeniem OC,jeśli są zaległości z kilkunastu lat to nie bierz bo za auto dasz 4000 a zaległe ub.OC może wynieść nawet jakieś 10-15 tysięcy które to ty musiałbyś uregulować gdyż pojazd kupujesz z ubezpieczeniem.Tak stanowi prawo o ubezpieczeniach. Można wtopić także uważaj.
Pozdrawiam.

Ta skrzynka wódki nęci i kusi. Trzeba by pogadać z chłopakami z Iłży, tam cały region działał, lub dalej działa w starachowickiej fabryce samochodów ciężarowych. Teraz niby jest to Man, ale na 100% jakieś fanty będą.

Nie jest to niby Man,tylko definitywnie - MAN Bus Sp. z o.o.
Ciężarówek nie produkuje się tam od 2006,i nie ma już tam nawet wspomnienia po marce Star,że o fantach" nawet nie wspomnę...

Jeśli ktoś chce obejrzeć 20-stke i nie tylko na żywo,polecam:

http://www.sarpsborg.pl/kultura/22695-muzeum-przyrody-i-techniki-ekomuzeum-im-jana-pazdura-w-starachowicach.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie