Skocz do zawartości

Pantery z Czarnej Nidy

zalman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak robota piękna tylko ile w tej panterze zostało z oryginału??

bo jakoś mam warzenie ze ten pan sie nie szczypie nie reanimuje t6ylko wymienia /dorabia
ale to moje wrzenie

dokonał dzieła zniszczenia poza tym usunął cycki"
przez co straciła swój niepowtarzalny charakter
  • Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
@ yoony

Na maksa ile się dało. Niektóre części są nie do zdobycia (i trzeba było zrobić nowe), za inne właściciele wołali takie ceny, że nie było w ogóle rozmowy.

I nie zniszczył tylko postawił na nogi. Chwała mu za to.

Pozdrawiam
Napisano
Panowie. spokojnie niedługo jak przejda ustawy to was wszystkich pogodzą. pewne koła zwiazane z kombatantami i IPN w zwiazku z dekominzacja i deubekizacja oraz defaszyzacja maja projekt likwidowac pozostałosci (pomniki, eksponaty) tak i sowieckie jak i niemieckie (kombatanci nie rozumieja naszej fascynacji tym sprzetem)sprzet ma isc do hut.... i nie myslcie ze uda wam sie odkupic ...
Napisano
okejos ale pitolisz :-).Przejadłeś się czy co?Przez ostatnie dwa miesiące rozmawiam z Kombatantami .
I Co!Popierają przekazywanie sprzętu ludziom którzy go wyremontują .
A Konserwatorzy chcą oddawać do muzeum.
A Pantera wygada jak z bajki ale nie tej o wojnie . Nawet Niemcy by jej tak nie wychuchali brak jej tylko neonów pod spodem:-)

pozdr.
Oksio
ps. IPN popiera take inicjatywy.Daruj sobie.
Napisano
Co do IS2 .To wole by wyglądał na rasowy czołg a nie jakąś zabawkę dla kochających inaczej:-)
Czyli nie szpachlowane i szlifowane łączenia i nie malowane ogniwa gąsek.
pozdr.
Napisano
Wybacz ale nie zostałem poinformowany. Pewnie nie godnym zaszczytu.;-)
A tak serio to największe środowiska kombatanckie za kilka pomysłów z tej ustawy to komuś zrobią z tyłka jesień średniowiecza :-)A gminy wolą na spokojnie dogadać się z muzeami i fundacjami by nie narazić się prasie i TV.
pozdr.oksio
ps.Jak będzie coś w temacie i będzie można porozmawiać to chętnie skorzystam i przyjade.
Napisano
Panowie pierwsze koty za płoty...następne zostają u nas : )...swoją drogą Rosi"wyszła niezle...kolej na STuG IV z MOB w Skarżysku-Kamiennej (czy on musi tak stac pod chmurką???) i Poznania...w końcu to unikaty jak by nie było...
Napisano
Panowie znalazłem ciekawe zdjęcie Pantery z dodatkowym opancerzeniem stropu wieży.... [IMG]http://i13.tinypic.com/449qbex.jpg[/IMG]własna inwencja załogi? czy fabryczna innowacja..?
Napisano
Jak chociaż przez tydzień nie ma jakiejś zadymy z czołgiem albo chociażby widmem czołgu ( patrz Vickers ), to
wieje nudą i spada czytelnosć ( albo oglądalność - nie wiem jak nazwać ) forum.
A kasy na restaurację zabytków militarnych ( tak pojazdów jak i wszelkiego rodzaju fortyfikacji ) w Polsce z państwowej kasy jak nie było tak nie ma i dalej nie będzie.

Ludzie piastujący waaadzę ( u nas się nie rządzi a piastuje ), w naszej Najukochańszej ( obojętnie z jakiej opcji politycznej ) i tak mają to w d..., znaczy się mają inne priorytety.

Wyjątkiem ( potwierdzającym niestety regułę ) jest jedynie Muzeum Powstania Warszawskiego.
I możemy się tu wszyscy pozarzynać, powyzywać, poobrażać a nie zmieni to nic w polityce państwa i ani jedna złotówka z tego nie przybędzie.
Napisano
Nie żebym się czepiał, ale...
Tankist pisze:
A kasy na restaurację zabytków militarnych (tak pojazdów jak i wszelkiego rodzaju fortyfikacji) w Polsce z państwowej kasy jak nie było tak nie ma i dalej nie będzie."

Tymczasem zajrzałem na strony tworu pod nazwą Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego do działu pod nazwą: Dotacje. I co widzę?
Ano, że jest cos takiego, jak: Wniosek o dotację na prace konserwatorskie, restauratorskie i roboty budowlane przy zabytku".

A więc może można?
Pytanie tylko komu się chce?
Napisano
mnie się nie chce, żeby nie było wątpliwości.

W jednym województwie ( przemilczę w którym ) na wszelkie dotacje na prace konserwatorskie i zabezpieczjące, konserwator wojewódzki dostał w ub. roku 70 000 złotych
( słownie: siedemdziesiąt tyszięcy ) na cały rok!
powodzenia!!!

Są jeszcze fundusze europejskie w programie 2007-2013 o czym wars zapomniał, gdzie również na pantery, tygrysy i inne zwierzaki jest kasy do bólu. Coś koło 70 miliardów euro czy złotówek już z nie pamiętam.
Tylko wypełniać wnioski.
Napisano
O funduszach europejskich nie zapomniałem, ale dobrze, że ktoś o nich wspomniał. :)
Co do wniosku o dotację na prace konserwatorskie, restauratorskie i roboty budowlane przy zabytku to z taką pewną nieśmiałością pragnę zauważyć, że jest to ministerialny skarbczyk. Czym innym są wnioski składane do WKZ-tów, a czym innym do ministerstwa (tu pula środków jest większa), no chyba że coś się pozmieniało, a co przecież w naszym pięknym kraju się zdarza.
Napisano
warsiu ...
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2541262,
wystąp o dotację może zdążysz ją dostać przed końcem aukcji .
okazja sama pcha sie do rączek, albo ścignij konserwatora, prokuratora, kiziora, i innych -orów".

PATRON

ps. przypomniała mi sie taka wyliczanka z przdszkola
wjechał, wyjechał, dwa kije kogo po dupie kij bije" bbueheheheheheeeeeeeeeeeeeeeee
Napisano
Ciekawe co Bocian zrobi z Patronowym postem....pewnie tym kijkiem pogłaszcze a nie zbije....;)...Naprawdę ob. Patron ma jakiś problem natury emocjonalnej.
Pozdro
heruss
Napisano
Kolega Wars to tu jakaś gruba szycha chyba jest i ogólnie władza, nie?:> Więc mam takie pytanie prosto z mostu i do konkretnego (mam nadzieję) człowieka. Otóż co za palant wydaje zgodę na zasypywanie przedwojennych umocnień na takim Górnym Śląsku i w ogóle niszczenie zabytkowych bunkrów. Pod miastem wg legendy jest sieć poniemieckich przejść między taki bunkrami, schronami i obiektami użyteczności publicznej (np. dwie szkoły takie wielkie mamy poniemieckie). I jakoś to niebadane jest. Kumple, żule z pedałówy" mi opowiadali, że z nudów pochodzili po tych korytarzach i wron-orełków i innego dobra poznajdowali. Więc jak to jest, że 60 lat po wojnie tam żadnych badań nie było? A jakby to było zaminowane w opór i wywaliło tych żuli na zewnątrz w kawałkach? Dopiero by się ministerstwo zainteresowało? A może miasto podminowane jest - no kto wie??? - jak w czterech pancernych :P jak przerdzewieje i pieprz**ie to ino roz", pra?
To może Ministerstwo trzeba dofinansować albo zainteresować.. kopem w 4 litery..
Napisano
Jeśli chodzi o fundusze unijne to jest specjalny program bodajże nazywany norweskim z dużą kasą przeznaczoną na renowacje zabytków militarnych i architektury militarnej .

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie