Skocz do zawartości

Przestępcy i wykopkowa broń.

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjęcie na tyle liche że nic prawie nie widać.
W artykule ani słowa o wykopkowym pochodzeniu broni tylko samoróbkach.

Jeżeli nawet uznać, że coś tam wykopał - to i tak nie dało się z tego strzelać, i wiele chłop włożył inwencji żeby dosztukować to do stanu strzelającego.
Dalej przerobiona wiatrówka. A więc amunicja małokalibrowa kbks.

Niestety nie jest to argument za używalnością broni wykopkowej.

Ile razy były tu foty wykopków resztek mausów - weź takiego i zobacz czy strzelisz, nawet jak odczyścisz i rozruszasz - wybuchnie ci w łapach i tyle będzie.
Broń ma to do siebie że wymaga konserwacji celem zapewnienia używalności.
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam . Acer masz rację że próby używania takiej broni mogą skończyć się tragicznie . Jednak są czasami fachowcy" którzy z niektórych wykopków potrafią zrobic coś -przeciez wiadomo że wykop wykopkowi nierówny .A kolega hecer" niestety miał pecha , nie należy biegać nawet z przedmiotem przypominającym broń ( bo policjant nie będzie się zastanawiał czy to strzela czy nie ). Pozdr.
Napisano
pomyślmy spokojnie
nie można kolekcjonować wykopanej z ziemi 50 letniej broni bo kiedyś ktoś może zrobić komuś krzywde, więc za posiadanie zardzewiałka z powiedzny wykrzywioną lufą można trafić za kratki
analogicznie powinni aresztować wzzystkich ludzi bo kiedyś ktoś może zrobić krzywde komuś
poprawcie mnie jeśli sie myle
Napisano
HA! To by dopiero byla prewencja! Tez bys poszedl siedziec bo zaloze sie, ze nieraz chodzily Ci krwawe mysli w kontekscie pani od fizyki/chemii/matmy/polaka (niewlasciwe skreslic) ;)
Napisano
wiesz za probe gwaltu mozna kazdego chlopa (prawie) posadzic- nosi sprzed przy sobie..
Niestety nie wolno i tyle- kazdy moze sobie robic co chce ale musi sie liczyc z konsekwencjami wlasnych zartow...
Napisano
@ Oldtimer79 - a do czego właśnie zmierza to co się w prawoczłowieczej europie" dzieje ? Zaczyna się od zabraniania - oczywiście pod pozorem walki z terroryzmem. Od nakazywania - bo my obywatelu lepiej wiemy co jest dla ciebie lepsze, zdrowsze, bezpieczniejsze - a jak uważasz że możesz mieć inne zdanie i bredzisz coś o wolności osobistej toś wróg publiczny. A skończy się gorzej niż w dawnym Sojuzie - tam na przejazd ze wsi do wsi trza było mieć paszport ( a w niektórych uprzywilejowanych mieszkało się dożywotnio); wzorem będzie też zapewne Okinawa - jeden nóż na wieś i to przymocowany łańcuchem do słupa (fakt pomysł się nie sprawdził i Japońce łupnia dostali); a skończy na chipowaniu (już taki pomysł powstał) ludzi - oczywiście ku ich wygodzie : Obywatelu już nie musisz mieć dokumentów które może ci ukraść wredny terrorysta. Teraz masz chipa z gps-em ", a władza zupełnie przez przypadek wie gdzie jesteś , co robisz itd.
No cóż, jescze troche a trzeba będzie uszyć w pole" - za wolność jednostki; albo pogodzić się z nową epoką niwolnictwa " - tyle że niwolnik w Rzymie miał prawa, a nawet mógł po wyzwoleniu zostać OBYWATELEM; nam wspołczesnym kandydatom na niewolników żadne prawa nie przysługują.
Napisano
Taka jest cena postępu - przecież w USA kolebce demokracji i wolności po mału przycina się dostęp do broni .Większośc obywateli chce bezpiecznego życia , a państwo musi coś zrobić w tym kierunku - nie zawsze w logiczny sposób - zawsze prościej jest coś zabronić całkowicie - tak jak u nas . Ale jest wyjście -zawsze można przenieśc sie do kraju mniej cywilizowanego - na inny kontynent :).Pozdr.
Napisano
Przywilej dostępu do broni jest w USA tak ważny dla tamtejszych obywateli jak dla nas schabowy z kapustą plus rosół w niedziele.

Stary zwyczaj rodem z początku funkcjonowania tamtejszego państwa, przywilej mający gwarancję w najwyższym akcie prawnym.
Napisano
Tylko zwolennicy postępu zapominają dodać, że w tych miejscach gdzie dostęp do broni LEGALNEJ jest w miarę bezproblemowy, drastycznie spada ilość przestępstw przeciw ludziom (Tzn. napadów, włamań, rozbojów itp.). A tak przy okazji przeciwnicy dostępu do broni , aby poprzeć swe pokrętne teorie , w jednym z testów dla policji zadali pytanie : Co uznają za najbardziej niebezpieczne narzędzie ,z jakim spotkali się w swej pracy zawodowej /"
Zgadnijcie jaka była odpowiedź ? :)))
Napisano
nozyk-postrach chlewika number one !
Prawda jest, ze w krajach ze swobodnym dostepem do broni zmniejszyla sie ilosc przestepstw ale nastapila ich brutalizacja- przestepca wie ze moze byc odstrzelony dlatego strzela pierwszy.
Osobiscie jestem za dostepem do broni- nie na zasadzie supermarketu ale po spelnieniu ilustam osiagalnych warunkow a nie na zasadzie widzimisie komendanta wojewodzkiego
Napisano
Się głupich amerykańskich filmów naoglądałeś. W szwajcarii praktycznie każdy facet ma broń, służbową z wojska i może mieć prywatną, proch można robić w domu. Jedno obostrzenie, nie wolno przewozić więcej, jak 5kg prochu przez tunel.
Napisano
Problem jest w braku możliwości zalegalizowania wykopanej broni i udokumentowania jej pochodzenia /być może w niedalekiej przyszłości/ będzie taka ustawa... co ja pisze, przecież w naszym kraju wszystko musi być chore. To już taka Polska Norma.
Napisano
Panowie - prawidłowa odpowiedź brzmi:......SAMOCHÓD....:)))). No cóż nagroda trafia w
moje gar,.,.l łapki znaczy się ;).
PS. Z tą brutalizacją to nie do końca tak - przestępca nie głupol i wie że też mógłby zostać brutalnie potraktowany .
Z reguły aby postraszyć ludzi jak to dostęp do broni brutalizuje przestępców, wyciąga się efekty" porachunków mafijnych - najlepiej tych od gangów narkotykowych z Am. Pd i terenu dawnego sojuza.
Napisano
Co tam przestępstwa przy urzyciu wykopów, pytanie: ile przestępstw dokonano legalnie posiadaną bronią (nie liczy się ta kradziona).... a wiecie jak jest trudno uzyskać zezwolenie. Nawet w Rosji jest łatwiej u nas nadal komuna i zawsze nasze władze były bardziej gorliwe niż u wielkiego brata.....
Napisano
Pare lat temu zatrzymano goscia w okolicach Sandomierza.Posiadal bron i materialy wybuchowe pochodzace ze zrzutow.Mial tego caly arsenal bron sprzedawal przestepcom.Ps.bylo glosno na ten temat w telewizji...
Napisano
Co do brutalizacji glupot nie opowiadam- Horhe troszeczke inna jest mentalnosc bogatego Szwajcara a biednego Polaka.
To ze menty beda sie strzelac to tez nie jest dobre(mimo zmniejszenia ich ilosci) - przy okazji gina niewinni ludzie.
Napisano
Bez względu na to jakie jest prawo m`ety i tak będą się strzelac i nic temu nie zapobiegnie, ale ograniczanie obywatelom możliwości posiadania zabytków (np wykopkowego Mauserka) jest oburzające! I tak nasza kochana władza (bez wzgledu na opcję polityczną) chciałaby wysłać wszystkie wykopki do huty, łąmiąc przy tym ustawę o ochronie zabytków. Monty Pyton był chyba autorem ustawy o broni i amunicji.
pozdro
Napisano
Z racji wykonywanego zawodu łapałem przez 7lat kłusowników.W wielu wypadkach z bronia palną(raz z kuszą samoróbką)pozostali to kłusownicy-wnykarze i kłusujący z psami,ale to inna bajka.Z racji tego byłem także często proszony o konsultacje przez Policje i Prokuraturę w sprawach związanych z bronią palną zatrzymaną w moim obszarze działania.
Nigdy nie było to wykopki!
Na około 50 przypadków znanych mi osobiście w większosci były to tzw.strychowce(mausery i mosiny raz pepesza)w dobrym lub bardzo dobrym stanie zachowania,z obcietymi kolbami i kilkakrotnie osadzonymi lunetami.
Poza tym przerobione karabinki sportowe(kbks),rakietnice przerobione na myśliwski nabój kal.12(2 razy) a cała reszta to tzw.samodziały z większym lub mniejszym udziałem części z broni wojskowej,myśliwskiej i wszelkiej innej(wiatrówki).
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Czytam Wasze odpowiedzi na moje pytanie i muszę stwierdzić ,że wszyscy jesteście w wielkim błędzie.W naszym kraju nie ma obecnie nic bardziej niebezpiecznego jak facet u Którego na ścianie wisi odrdzewiony złom z dokupioną na jakiejś giełdzie kolbą !!!...No chyba,że wiecie lepiej niż Nasza władza ,ale ja się pod tym nie podpiszę bo po rodzinie" mam traumatyczne wspomnienia jeżeli chodzi o urząd bezpieczeństwa Stalina i Bieruta :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie