Skocz do zawartości

niemieckie rakieto - bomby !?

pepe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mi to wyglada na Ruhrstahl (Kramer X-1 lub Fritz X) - niemiecki pocisk powietrze-powietrze.
Fajne zdjecia.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Faktycznie wygląda to na kierowaną bombę Fritz X. Były to radiowo kierowane bomby woda-woda skonstruowane specjalnie do niszczenia ciężkich okrętów wyposażone dodatkowo w silnik rakietowy. Do lipca 1943 uzbrojony w przystosowane do przenoszenia Fritza X Do 217K-2 III KG 100 został przebazowany do Istres koło Marsylii. Stamtąd między innymi zatopił pancernik Roma. Celowniczy po prostu śledził tor lotu pocisku i naprowadzał go za pomocą czegoś podobnego do jojsticka.
Napisano
Przepraszam za niescisłość. W końcowej części znajdował się nie silnik lecz smugacz ułatwiający celowanie.
Napisano
Dla ścisłości pocisk powietrze-woda lub powietrze - ziemia ale raczej bomba ślizgowa (szybująca). Ciekawsza chyba była seria HS 293-294 wersje od A do D -z własnym napędem. Dwa rodzaje sterowania, kabel i radio (a właściwie telewizja). Naprowadzanie telewizyjne jak na tamte czasy prawdziwa rewelacja - K11 Tonne-Seedorf .Kamera lampowa o rozdzielczości 400 linii i wadze ok. 5 kg (współczesny SVHS,)podczas kiedy w 1936 na olimpiadzie w Berlinie kamery (pierwsze przekazy TV) miały rozdzielczość ok. 200 linii, wyglądały jak mała haubica i ważyły ok. 200 kg. Uwaga , chyba pierwsze w historii użycie joysticka od ręcznego sterowania.
Napisano
Walnę głupotę, ale mi to przypomina współczesne trały magnetyczne do niszczenia min morskich.

A tak w ogóle to w życiu bym nie pomyślał, że niemcy zaszli tak dalego w technice naprowadzania. Jestem pod wrażeniem!!!!
Napisano
o ile sie nie myle to takie bomby uszkodzily most na renie w remagen- po zajeciu go przez amerykancow. Cos mi tez mowi, ze podobna akcja miala miejsce nad odra ale tu chyba byly mistele
Napisano
Co do mostów - poszperałem trochę - i wygląda to tak:
- Remagen: nie było tam bomb kierowanych, atak przeprowadziły natomiast odrzutowe bombowce Arado Ar-234. Nie zniszczyły mostu, jednakże po kilku dniach ten runął z powodu uszkodzeń.
- Odra: ataki Misteli, ale też jeden He-111 z II./KG 200 6. marca trafił 1 bombą Hs-293 most k/ Górzycy.
Napisano
Do Posmola. Jeśli jest podobieństwo to nie do trału magnetycznego, on posiada tylko kabel, pływaki i tarcze rozchylające. Ale przyznam że w pierwszym momencie pomyślałem - wibrator trału akustycznego. :)
Pozdrawiam
Napisano

zdjęcia zostały wykonane przez amerykańskiego zołnierza gdzies na zachodzie !? Fotki z tego samego zestawu co poprzednie.

• 2 weeks later...
Napisano
Most w Remagen zaatakowano ok. dziecięcioma (8-11 - nie pamietam) rakietami A4/V2. Tylko jedna upadła na tyle blisko, że zabujała mostem. zabiła też kilku amerykańców.

skąd się wzięły te Arado???

Wojtek
Napisano
I tak dla ścisłości, SD 1400X jak oficjalnie zwał się Fritz X, w żadnym razie nie była bombą szybującą - spadała z gracją szafy trzydrzwiowej, a pilot musiał dokonywać cudów zręczności (wychylone klapy i te rzeczy), aby nie przelecieć nad celem przed trafieniem bomby. Skrzydła miały tu głównie znaczenie dla sterowności bomby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie