balans Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 A propos Australi, Renault FT 17 z Australian War Memorial [zdjęcie z czeskiego HPM nr 11/2002]. Kamuflaż bardzo podobny do tego zastosowanego w Fordach. Ale jeszcze bardziej zbliżony układ plam kamuflażu do malowania naszych Fordów znalazłem w zeszycie TBU nr 165 Czołg A7V". Na planszch barwnych autorstwa K.Cieślaka czołgi Schnuck" nr 501 [czterokolorowy] i nr 503 [trzykolorowy] są bardzo podobnie kamuflowane jak nasze Fordy, ciekawe, że jeden z nich pasuje do zdjęcia samochodu pomalowanego w większe plamy, a drugi do tego pomalowanego w mniejsze.P.S.Mi.Der. nie mam nic przeciwko zamieszczeniu zdjęć Austinów na stronie im poświęconej, ale ponieważ większość tych zdjęć pochodzi z książki Leonarda Żyrkiewicza SAMOCHODY PANCERNE" wyd. w 1928 roku, to wydaje mi się, że taka informacja powinna się też znaleść na tej stronie [nie znam się na prawie autorskim, ale wydaje mi się, że tak wypada]. Mogę zamieścić też kilka innych zdjęć Austinów, pod warunkiem że autor wątku nie będzie miał nic przeciwko temu [wątek o Fordzie Tf-b staje się powoli kultowy].Pozdrawiam balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 To właśnie ten kangur". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2006 Balans, nie krępuj się, dawaj. Jeśli mogę prosić o zdjecia tych A7 o których wspomniałej też byłbym wdzieczny. Przy okazji zajrzyjcie na tą stronę: http://derela.republika.pl/glowackipl.htmto chyba najbardziej zbliżony kamuflarz do fordowskiego jaki widziałem. Co ciekawe ten wagon mógł być robiony w Warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Podrzuce wam jeszcze jedno zdjecie, niezbyt wiele ono po prawdzie wnosi, ale za to nie jest wszystkim znane.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2006 Wielkie, wielkie dzieki! Zdjecie co prawda znam ale w dużo gorszej rozdzielczości. Czy jest szansa by otrzymać większy skan?Zdjęcie jest o tyle ciekawe, że jako jedyne pokazuje umiejcowienie i wielkość biało-czerwonej tarczy rozpoznawczej (inaczej niż się dotychczas przyjmuje!). Ciekaw jestem czy na lepszym skanie wyjdą jeszcze jakieś nowości (może bedzie widać krój cyfr?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Poszło.Nie spodziewaj sie duzo lepiej. Ta drobna kaszka to niestety nie efekt zdyt niskiej rozdzielczosci tylko ziarno negatywu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Michal, a przed chwila wyslalem ci nastepnego maila ze zdjeciem, ktorego tu nie powtarzam, bo dal je juz w lipcu balans. Jest nieco lepsze i moze wypatrzysz o jeden nit wiecej. Ale uwazaj, bo jest to z odbitki po retuszu Janusza Magnuskiego (kochal, niestety, zamalowywanie tla i podkreslanie w cieniach) i czasami mu sie reka omykala.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2006 Dzieki, dzięki.To drugie zdjecie już mam - tym razem w lepszej jakości. Jest tylko jedno bardzo pasjonujące ale". Na moim zdjeciu jest inny retusz niż na zdjęciu przesłanym na prv, a jeszcze inny retusz (najmniejszy) jest na zdjeciu zamieszczonym w tym temacie przez balansa.Balans - czy byłbyś w stanie przesłać mi dobry skan swojej pierwszej fotki w tym wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Michalmiazga: napisz do mnie (pibwl@poczta.onet.pl), to prześlę Ci adres tego kolekcjonera (ale dopiero za parę dni)Balans: dzięki, będę wdzięczny za wszelkie polskie samochody pancerne, zwłaszcza z lat 20. (ale może wyślij na priva - chyba, żebyś chciał wrzucić je w jakiś nowy wątek). Pozdrawiam - Michał D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Proszę o namiary na priva, to prześlę zdjęcia w większej rozdzielczości. A na razie zamieszczam to co mi się udało jeszcze znaleść na temat Fordów i coś dla Mi.Der'a.Pozdrawiam balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 To chyba Fordy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 I taki rysunek porównawczy z Austinem Kegresse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Austin prawie" przeciwlotniczy [II typ opancerzenia]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Sorry, teraz się zorientowałem, że to nie Fordy tylko Peugeot'y stoją w tym garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 balans, bardzo piekny jest ten Austinplot". Moglbym go dostac na min. 300DPI z kilkupunktowa kompresja lub jako tif z kompresja LZW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2006 mój adres:michamiazga@yahoo.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 Jeśli nie sprawi to kłopotu to prosiłbym również o dopisanie mnie do tej listy wysyłkowej.Mój adres: av2322@interia.plTak na marginesie, wydaje się, że 4993 miał kamuflaż. Widoczne jest to na tym zdjęciu: wyraźnie jaśniejsze pole na wieżyczce, w okolicy karabinu oraz kilka ciemnych żyłek przebiegających przez kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 coe, dobrze widzisz.Mam troche lepsze i widac i plamy i żyłki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 Jak inni proszą to ja też bym poprosił o kopie tych zdjęć :)PzdrBogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 Tak myślałem, że ten Austin plot" się spodoba, faktycznie robi trochę niesamowite wrażenie, wieczorem popracuję nad zdjęciami w większej rozdzielczości, ale nie gwarantuję odpowiedniej kompresji bo nie jestem mocny w te klocki". Odnośnie Austina 4993 to mnie się wydaje, że był pomalowany jednolicie na kolor khaki? A te wszystkie żyłki" i plamki" to efekt zacieków i światłocieni na MOKRYM pancerzu.Panów JoncaA i bodziu 000000 proszę o namiary na priva.W załączniu trzy zdjęcia 4993.Pozdrawiam balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 To się chyba nazywa 3/4 z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 oko w oko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 To zdjęcie wyraźnie sugeruje jednolity kamuflaż, powiedzmy tak na 98% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 Zapomniałem dodać, że plandeka w głębi zdjęcia tego Austina plot" wygląda tak jak by miała kamuflaż?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 24 Sierpień 2006 Share Napisano 24 Sierpień 2006 A owe plamy i zacieki ze zdjecia 3/4 sa po czesci widoczne na zdjeciu bocznym jesli je rozjasnic i skontrastowac - wiec nie bardzo moga byc czym innym jak plamami kamuflażu..mailowy - studiopro@op.pl. Ale starczy ączka" dotknąć nika, zeby na dolnym pasku ekranu wyswietlił sie mailto" lub kliknąć lewym klawiszem myszki i kopiuj adres e-mail" lub właściwości" i adres da się przeczytać bez kopiowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.