Skocz do zawartości

Powstaje Ford Tf-c

michalmiazga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A propos Australi, Renault FT 17 z Australian War Memorial [zdjęcie z czeskiego HPM nr 11/2002]. Kamuflaż bardzo podobny do tego zastosowanego w Fordach. Ale jeszcze bardziej zbliżony układ plam kamuflażu do malowania naszych Fordów znalazłem w zeszycie TBU nr 165 Czołg A7V". Na planszch barwnych autorstwa K.Cieślaka czołgi Schnuck" nr 501 [czterokolorowy] i nr 503 [trzykolorowy] są bardzo podobnie kamuflowane jak nasze Fordy, ciekawe, że jeden z nich pasuje do zdjęcia samochodu pomalowanego w większe plamy, a drugi do tego pomalowanego w mniejsze.
P.S.
Mi.Der. nie mam nic przeciwko zamieszczeniu zdjęć Austinów na stronie im poświęconej, ale ponieważ większość tych zdjęć pochodzi z książki Leonarda Żyrkiewicza SAMOCHODY PANCERNE" wyd. w 1928 roku, to wydaje mi się, że taka informacja powinna się też znaleść na tej stronie [nie znam się na prawie autorskim, ale wydaje mi się, że tak wypada]. Mogę zamieścić też kilka innych zdjęć Austinów, pod warunkiem że autor wątku nie będzie miał nic przeciwko temu [wątek o Fordzie Tf-b staje się powoli kultowy].

Pozdrawiam balans
  • Odpowiedzi 222
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Balans, nie krępuj się, dawaj. Jeśli mogę prosić o zdjecia tych A7 o których wspomniałej też byłbym wdzieczny.
Przy okazji zajrzyjcie na tą stronę: http://derela.republika.pl/glowackipl.htm
to chyba najbardziej zbliżony kamuflarz do fordowskiego jaki widziałem. Co ciekawe ten wagon mógł być robiony w Warszawie.
Napisano
Wielkie, wielkie dzieki!
Zdjecie co prawda znam ale w dużo gorszej rozdzielczości. Czy jest szansa by otrzymać większy skan?
Zdjęcie jest o tyle ciekawe, że jako jedyne pokazuje umiejcowienie i wielkość biało-czerwonej tarczy rozpoznawczej (inaczej niż się dotychczas przyjmuje!). Ciekaw jestem czy na lepszym skanie wyjdą jeszcze jakieś nowości (może bedzie widać krój cyfr?).
Napisano
Michal, a przed chwila wyslalem ci nastepnego maila ze zdjeciem, ktorego tu nie powtarzam, bo dal je juz w lipcu balans. Jest nieco lepsze i moze wypatrzysz o jeden nit wiecej. Ale uwazaj, bo jest to z odbitki po retuszu Janusza Magnuskiego (kochal, niestety, zamalowywanie tla i podkreslanie w cieniach) i czasami mu sie reka omykala..
Napisano
Dzieki, dzięki.
To drugie zdjecie już mam - tym razem w lepszej jakości. Jest tylko jedno bardzo pasjonujące ale". Na moim zdjeciu jest inny retusz niż na zdjęciu przesłanym na prv, a jeszcze inny retusz (najmniejszy) jest na zdjeciu zamieszczonym w tym temacie przez balansa.
Balans - czy byłbyś w stanie przesłać mi dobry skan swojej pierwszej fotki w tym wątku?
Napisano
Michalmiazga: napisz do mnie (pibwl@poczta.onet.pl), to prześlę Ci adres tego kolekcjonera (ale dopiero za parę dni)

Balans: dzięki, będę wdzięczny za wszelkie polskie samochody pancerne, zwłaszcza z lat 20. (ale może wyślij na priva - chyba, żebyś chciał wrzucić je w jakiś nowy wątek).

Pozdrawiam - Michał D.
Napisano
Proszę o namiary na priva, to prześlę zdjęcia w większej rozdzielczości. A na razie zamieszczam to co mi się udało jeszcze znaleść na temat Fordów i coś dla Mi.Der'a.

Pozdrawiam balans
Napisano

Jeśli nie sprawi to kłopotu to prosiłbym również o dopisanie mnie do tej listy wysyłkowej.
Mój adres: av2322@interia.pl

Tak na marginesie, wydaje się, że 4993 miał kamuflaż. Widoczne jest to na tym zdjęciu: wyraźnie jaśniejsze pole na wieżyczce, w okolicy karabinu oraz kilka ciemnych żyłek przebiegających przez kadłub.

Napisano
Tak myślałem, że ten Austin plot" się spodoba, faktycznie robi trochę niesamowite wrażenie, wieczorem popracuję nad zdjęciami w większej rozdzielczości, ale nie gwarantuję odpowiedniej kompresji bo nie jestem mocny w te klocki". Odnośnie Austina 4993 to mnie się wydaje, że był pomalowany jednolicie na kolor khaki? A te wszystkie żyłki" i plamki" to efekt zacieków i światłocieni na MOKRYM pancerzu.
Panów JoncaA i bodziu 000000 proszę o namiary na priva.
W załączniu trzy zdjęcia 4993.

Pozdrawiam balans
Napisano

A owe plamy i zacieki ze zdjecia 3/4 sa po czesci widoczne na zdjeciu bocznym jesli je rozjasnic i skontrastowac - wiec nie bardzo moga byc czym innym jak plamami kamuflażu..
mailowy - studiopro@op.pl. Ale starczy ączka" dotknąć nika, zeby na dolnym pasku ekranu wyswietlił sie mailto" lub kliknąć lewym klawiszem myszki i kopiuj adres e-mail" lub właściwości" i adres da się przeczytać bez kopiowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie