Skocz do zawartości

Broń strzelecka wrzesień 39

Gość AK 77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś ma dane lub wie gdzie je znależć nt. wyposażenia w broń strzelecka pułków i dywizji polskich we wrześniu 39 roku ? W jakie karabiny były wyposazone poszczególne formacje bo na pewno nie tylko w mausery.
Pzdr AK 77.
Napisano
Trochę na ten temat jest w książce Broń strzelecka Wojska Polskiego 1918-39" Andrzeja Konstankiewicza. Rozdział: System i stan broni strzeleckiej w jednostkach taktycznych Wojska Polskiego". Jest tam opisane ile było broni np. w szwadronie ckm lub brygadzie kawalerii. Niestety chyba nie ma tam tego ,czego szukasz-nie pisze ,że było np. 15 szt rkm wz.28 ,jest tylko informacja ogólna bez przedstawiania typów broni.
Nie mieliśmy w 1939 r. tylko Mauserów ,w magazynach znajdowały się Berthiery ,Mannlichery i Lebele używane nastepnie przez oddziały PP i bataliony ON. W niektórych jednostkach używano kbk Mosin wz.91/98/25 kalibru 7,92.
pzdr bjar_1
Napisano
Dzieki iar" za informacje, szczególnie ta o Mosinie. Na pobojowisku z wrzesnia znalazłem nabój, myslałem ze to od mauzera ale bardziej pasuje mi że od mosina. Tylko że kaliber mi się nie zgadzał. Teraz wiem juz cos więcej dzięki.
Pzdr
Napisano
Mosin używany w polskiej armii był przerobiony na amunicję mauserowską. Jeśli znaleziony przez ciebie pocisk jest mosinowski to raczej radziecki (może z końca wojny). Podobne pociski (z kryzą) były do Manlichera i Lebela.
Napisano
Dokładnie ,Mosiny wz.91/98/25 strzelały standardową amunicją mauserowska 7,92 x 57. Chyba we wrześniu 1939r. mieliśmy też Enfieldy wz.14 ,znalazłem zamek i komorę nabojowa od takiego karabinu na miejscu bitwy.
Napisano
http://piechur.fm.interia.pl/str1.htm

http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/m_pol_piech_39a.htm

i stronica bolasa:

http://www.bolas.prv.pl

wiecej: www.google.com

Napisano
Znaleziony przez mnie nabój to prawdopodobnie nabój do mosina wyprodukowany w 20 roku w Sankt Petersburgu ( wg bicia na łusce). W miejscu gdzie go znalazłem nie rozgrywała sie wojna 1920 roku. Czyżby aż do 1945 roku rosjanie mieli w zapasach naboje z 1920 roku ? Czy może w 1939 roku jakiś polski oddział zapasowy np w dywizji rezerwowej został wyposazony w broń zdobyczna z wojny bolszewickiej ?
Napisano
Ja jeszcze polecę najnowszą książkę dr Konstankiewicza, wydaną jakieś 2-3 miesiące temu przez UMCS, Broń strzelecka i sprzęt artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 1914-1939". To jest wersja rozwojowa jego pierwszej książki, kilkakrotnie grubsza i - jak wskazuje tytuł - oprócz broni palnej opisująca również artylerię.
Napisano
Witam!
Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale slyszalem, ze w 1939 r. niektore pulki byly wyposazone tez w arisaki (np. 71 pp). Wlasnie dostalem od kolegi bagnet od arisaki. Pozdrawiam!
Napisano
Pulki na pewno nie. Tyle tych japonczykow nie bylo.Ponadto, nikt nie pozwolilby sobie na takie uzbrajanie liniowej formacji bojowej bez zaplecza w postaci dostatecznej ilosci czesci zapasowych i amunicji odbiegajacej od przyjetych standardow. Ewentualnie jakies jednostki Obrony Narodowej mogly posiadac taka bron, ale nie sadze, zeby lacznie przekraczalo to stan kompanii.
Napisano
odpisalem Ci w tamtym poscie, gdie szukales. JA sie tu nie loguje, wiec nie mam dostepu do Waszych maili> Pisz na maila, tu masz dobrego:-)
Napisano
Według nowego Konstankiewicza, Enfieldów było do 50.000, a Arisak znacznie mniej, ale w latach 20stych zostały definitywnie wycofane i w zestawieniach sprzętu z lat 30-stych i 1939 nie występują.
Napisano
W książce Gdynia 39 są wymieniane poszczególne typy broni pułków i batalionów ON. Wspomnę tylko o karabinie maszynowym Chauchat wz.15. Pozdrawiam.
Napisano
Chauchatow troche bylo, we Wrzesniu, co zreszta widac po liczbie wykopow, czy raczej ogryzkach pochodzacych z tego zrodla.Enfieldy i rkmy Lewisa bily sie wlasnie na Wybrzezu.
O Arisakach w boju nie slyszalem, ale nie wykluczam.
Napisano
Czy przerobione mosiny na amunicje mauserowska mogły nadal strzelac stara amunicja z łuska z kryza ?
Napisano
Nie ,Mosiny 91/98/25 czyli przerobione na 7,92 x 57 mogły tylko i wyłącznie strzelać amunicją mauserowską. Komorę nabojową dostosowywano do nowego naboju. Używane były przez Straz Graniczną i PP.
Napisano
Czy o broni brytyjskiej na Wybrzeżu w 1939 jest w tej nowej książce? Pierwszy raz o tym słyszę, faktem jest że była w oklicach trójmiasta broń brytyjska, do tej pory jednak byłem pewien, że to z 45? Można prosić o więcej szczegółów na ten temat? Zaś o Arisakach to było w wątku:
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=11593&id_forum=0&&sq=mietek&wi=12340#12340
Napisano
Witam,
różne nietypowe karabiny i bagnety (w tym Arisaki, Enfieldy i Mannlichery) posiadało Przysposobienie Wojskowe. Zdarzało się we wrześniu 1939, że pododziały tej formacji wspomagały oddziały wojskowe i brały udział w walkach. Konne P.W. mobilizowało większość szwadronów K.D.
Stąd egzemplarze tej broni mogą znajdować się na pobojowiskach.
Odrębną sprawą są walki na Wybrzeżu, gdzie występował bardzo dotkliwy niedobór broni. Gdzieś czytałem, że formowane jednostki wyposażano w każdą broń jaką udało się zdobyć przeszukując wszystkie możliwe magazyny. Moim zdaniem bardzo prawdopodobne jest, że Enfieldy, o których pisze DTH pobrano wtedy z zasobów P.W.
O ile jakieś jeszcze inne jednostki W.P. były wyposażone w broń nietypową, to moim zdaniem także pochodziła ona z zasobów P.W., które znajdowały się często w magazynach wojskowych.
Pozdrawiam,
Marek
P.S.
1)Konstankiewicz pisze w którejś ze swoich książek, że 10 000 Enfieldów wymieniono na karabiny innego systemu z którymś z krajów Bałtyckich.
2)Z zestawień publikowanych przez Konstankiewicza wynika, że egzemplarze kbk wz. 91/98/25 zostały zwrócone przez PP do zasobów Wojskowych
Napisano
Witam,
różne nietypowe karabiny i bagnety (w tym Arisaki, Enfieldy i Mannlichery) posiadało Przysposobienie Wojskowe. Zdarzało się we wrześniu 1939, że pododziały tej formacji wspomagały oddziały wojskowe i brały udział w walkach. Konne P.W. mobilizowało większość szwadronów K.D.
Stąd egzemplarze tej broni mogą znajdować się na pobojowiskach.
Odrębną sprawą są walki na Wybrzeżu, gdzie występował bardzo dotkliwy niedobór broni. Gdzieś czytałem, że formowane jednostki wyposażano w każdą broń jaką udało się zdobyć przeszukując wszystkie możliwe magazyny. Moim zdaniem bardzo prawdopodobne jest, że Enfieldy, o których pisze DTH pobrano wtedy z zasobów P.W.
O ile jakieś jeszcze inne jednostki W.P. były wyposażone w broń nietypową, to moim zdaniem także pochodziła ona z zasobów P.W., które znajdowały się często w magazynach wojskowych.
Pozdrawiam,
Marek
P.S.
1)Konstankiewicz pisze w którejś ze swoich książek, że 10 000 Enfieldów wymieniono na karabiny innego systemu z którymś z krajów Bałtyckich.
2)Z zestawień publikowanych przez Konstankiewicza wynika, że egzemplarze kbk wz. 91/98/25 zostały zwrócone przez PP do zasobów Wojskowych
Napisano
LeeEnefieldy dostali bodajże Łotysze, mieli też km Lewisa -chyba zdobycz z 1940. Widziałem fotki w jakiejś monografii łotewskiego SS (po angielsku). Co ciekawe jakiś czas stacjonowali i trenowali pod Toruniem.

Co do broni z PW to zapewne trafiało tam wszystko, co było zbedne po wojnie 1920 - jednak chyba dominowała broń francuzka - Lebel, Berthier. T
ylko skąd jeszcze ostała się amunicja do Arisaki w 1939?
Napisano
Zgadza się - Enfieldy poszły na Łotwę (sprawdziłem).
PW miało broń rozmaitą - nawet Mosiny, Mannlichery- Carcano, Grasy, Werndle, meksykańskie Mausery i rumuńskie Manlichery (Konstankiewicz wymienia w nowej książce wzory używane w tej formacji w 1936 roku).
Co do amunicji do Arisaki to prawdopodobnie były to resztki zapasów z czasów wojny 1920 roku.
Napisano
ciekawe jak było z amunicją do Werndla i Grasa, oba były chyba oryginalnie przystowane do amunicji na proch czarny? Też były jakieś zapasy? Strealno z nich , czy tylko służyły do treningu i nauki obsługi broni?
Napisano
Wydaje mi się, że zapasy amunicji do nietypowych karabinów zgromadzone podczas wojny 1920 roku były wystarczająco duże, by mogły wystarczyć na potrzeby P.W. nawet do 1939 roku. Zwłaszcza, że na pewno strzelano z nich dużo mniej i rzadziej niż gdyby były używane w wojsku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie