pucior Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 Może to nie taka nowość, ale na forum chyba jeszcze tego nikt nie pokazywał.Armata wykopana na boiskuCzwartek, 13 kwietnia 2006Armata wykopana na boiskuNowy Wiśnicz. Prezent na urodzinyNa XVII-wieczną armatę natrafili robotnicy podczas robót ziemnych na boisku sportowym w Nowym Wiśniczu. Działo kalibru 19,5 cm znaleziono 15 centymetrów pod powierzchnią murawy. Należało najprawdopodobniej do Stanisława Lubomirskiego, założyciela miasteczka.Na armatę trafiono podczas prac prowadzonych na boisku usytuowanym u podnóża wzgórza, na którym znajduje się wiśnicki zamek. Po ciężkiej zimie, przed rozpoczęciem sezonu piłkarskiego, robotnicy sprawdzali i udrażniali istniejącą instalację.To, że armatę znaleziono dopiero teraz to niezwykły zbieg okoliczności. W latach 50-tych przeprowadzano bowiem na boisku całościowe prace drenarskie. - Ciągi ceramicznych rur kładzione były co metr, tak się złożyło, że działo akurat leżało między nimi, równolegle do nich - wyjaśnia Stanisław Gaworczyk burmistrz Nowego Wiśnicza.Działo jest wykonane z mosiądzu, waży prawie prawie pół tony (460 kg) i ma 166,5 cm długości. Jego kaliber to - bagatela - 19,5 cm.Skąd się wzięło? Można przypuszczać, że zgubili je najprawdopodobniej Szwedzi, którzy wycofywali się po grabieży wiśnickiego zamku w czasach potopu.Odnaleziony eksponat jest bardzo dobrze zachowany. Burmistrz Stanisław Gaworczyk traktuje znalezisko jako piękny prezent Lubomirskiego zza grobu na okrągłe 390. urodziny Nowego Wiśnicza, które miasto obchodzić będzie w czerwcu tego roku.Na razie armata trafiła do Muzeum Ziemi Wiśnickiej. O tym, co będzie z nią dalej, zdecyduje wojewódzki konserwator zabytków, który także od dawna nadzoruje wszelkie prace prowadzone w rejonie objętym ścisłą ochroną.Autor: Tomasz STODOLNYArtykuł ze strony:http://www.portal.bochnia.pl/aktualnosci/2006.04/13-04-06_armata_wykopana_na_boisku.htmO armacie również na:http://ww6.tvp.pl/371,20060413327986.stronahttp://www.mojabochnia.pl/index.php?option=content&task=view&id=2317&Itemid=
kokesh Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Czego to pradawni kibole na mecze nie przynosili, nawet armaty.Super znalezisko ,i to gdzie ,kto by pomyślał.
Rso Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Witam. Aby tylko Szwedzi się o nią nie upomnieli. A tak poważnie to niezły fant. Pozdrawiam.
pokemon Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Miałem przyjemność zwiedzać ten piękny, aczkolwiek zdewastowany przez Szwedów Zamek. Resztę dokonali hitlerowcy grabiąc krypty Lubomirskich oraz pożary.Szwedzi podobno wyjechali z Zamku ze 110 wozami kosztowności!!!Działo według mnie powinno trafić właśnie na Zamek, który jest sukcesywnie pięknie odrestaurowywany i jest ubogi w eksponaty pozyskiwane przez grupkę zapaleńców.Wartość tego eksponatu- wartość historyczna, jest ogromna.A czy go zgubili Szwedzi? Chyba że pozbyli się ciężaru.Obrona była raczej słaba. Lubomirski z całym dworem ratował się ucieczką z tego co pamiętam do Starej Lubovnej (Czechy). Prędzej sam wypalił i ją porzucił, albo też pozbył się zbędnego, opóźniającego ucieczkę balastu.Pozdro :-)
lisek68 Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Takie odkrycie to marzenie ,coś wspaniałego. Ludzie skaczą z radości gdy trafi się kula armatnia a tu mamy całą armate XVII- wieczną. Ech , ile jeszcze skarbów kryje NASZA POLSKA ZIEMIA które jeszcze nieodkryte czekaj na znalazce.
Foster73 Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Działo jest wykonane z mosiądzu, waży prawie prawie pół tony (460 kg) i ma 166,5 cm długości. Jego kaliber to - bagatela - 19,5 cm."Z mosiądzu? Może to głupie pytanie, ale myślałem że to jakieś inne stopy były stosowane. Czym w takim razie jest spiż? Czy to, to samo co mosiądz?
grba Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Mosiądz... ech dziennikarzeSpiż i mosiądzhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Spi%C5%BC
grba Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Na armacie jest kartusz herbowy z herbem Lubomirskich Szreniawą i inskrypcją Stanisław Lubomirski pan na Wiśniczu". Wiśnicz Stanisław Lubomirski wojewoda krakowski i ruski założył w roku 1616 a zmarł w 1649. I w ten prosty sposób możemy datować znalezisko.
pokemon Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Z tego co pamiętam, to Potop szwedzki był w 1655 roku i tę datę uważałbym za najbardziej prawdopodobną.Nie znam drzewa geneaologicznego Lubomirskich, ale być może działo targał jego syn.Pozdro :-)
Peter Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 O rany !!! No to jest fant! Gratulacje dla odkrywców !!! Są jeszcze patrioci !!! Teraz tylko trzeba zadziałać coby jej nie wcięło
pokemon Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Swoją drogą to ładne kwiatki mogą tam jeszcze siedzieć. Oczywiście to teren bardziej dla archeologów niż dla nas odkrywców, ale jest ładny terenek przyzamkowy i skoro znaleziono taaaaaaaaaką armatkę :-)
MarekA Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Armata to z pewnością nie jest – jej długość to ok 8,5 kalibra. To raczej haubica.
stug IV Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Pucior - czy jest szansa wkleic fotki kartuszy , zdobień z tej armaty ? Mam trochę daleko do Wiśnicza :-(A fant klasy muzealnej !
Rumburak Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Moim zdaniem ta armata czy haubica jest po prostu przepiękna! Nie wiem dlaczedo zdjęcia tej rury nie znalazły się na 1 stronach gazet! To ci dopiero znalezisko! Mniam! Coś pięknego!
pucior Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 stug IV - niestety będzie problem, bo nie jestem z tamtych okolic, a info o owej armacie usłyszałem wczoraj w radiu, poszukałem w necie i stąd post..Na jednej ze stron, których adresy widnieją powyżej jest m.in. taka fotka --->pzdr
stug IV Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Pucior DZIĘKI SLICZNE !!!Naprawdę ładne bydle z tej rureczki .
Leuthen Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Rso - jak się Szwedzi o nią upomnią, to wtedy my zapytamy, co z fantami" wywiezionymi przez nich w czasie Potopu :DA rochę" tego jest. PozdrawiamLeuthen
k-szela Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Myślę że raczej szwedzi zgubili coś co chcieli ukraść:D
grba Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Mnie si wydaji, że mamy większą sensację. Działo zostało odlane w ludwisarni Lubomirskich... w Wiśniczu przez Eliasza Flieckera. Po prostu wyrób miejscowy.
Horhe Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Wygląda na haubice i raczej jest wykonana z brązu,albo spiżu. Analiza tlenków pozwoliłaby na ustalenie stopu. Z mosiądzu na pewno nie jest wykonana.Ja myślę, że armatka sobie leżała, zarosła ją trawka i od wlasnego ciężaru zapadała się pod ziemię.Znam w Gdansku pewien obszar 100m/100m gdzie podobne znalezisko by się trafilo.Ale co bedę miał z tego? Jakiś pieprzony dyplom?Wogóle to takie działa powinno się osadzac na zrekonstruowanych lawetach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.