Skocz do zawartości

Tygrys w godzinie W

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niemal na 100 proc. jestem pewien, że w filmie Godzina W, który TV Polonia jak zwykle pokaże 1 sierpnia jest prawdziwy Tygrys. Widziałem co prawda wczoraj jedynie zajawkę tego filmu, ale to co miignęło to na pewno był Tygrys!! Chyba, że miał całą górę udawaną? Nie wiem.
Jestem też prawie pewien, że w 4 pancernych też były prawdziwe Tygrysy. Może ktoś wie co się z nimi stało?
Może zamiast przeszukiwać bagna, lasy i jeziorka należy się udać do magazynów w łódzkiej filmówce ;-)

Ps. Tak przy okazji. W Powstaniu Warszawskim nie było Tygrysów, może najwyżej dwa trzy, z którymi bili się powstańcy. Reszta to były Brumbary, PZKMPF IV, Pantery, Stugi i nawet Sturmtigery, ale nie Tigry
Napisano
był tylko jeden SturmTiger , a tak to Pantery z których dwie zdobyli powstańcy , Pzkpfw IV i kupe innej drobnej zwierzyny , cała reszta to bujda na resorach
Napisano
Tyrys z Godziny" był robiony na T-34 (?), stał potem na gazowni, gdzie opisał go red. Wójcik w Potworach...", który po szczegółowych badaniach, posiłkując się literaturą fachową, ustalił, że to jednak podróba.
W 1. serii Pancernych" niemieckie czołgi rzeczywiście były zbudowane bardzo ładnie - ale były to makiety. W drugiej serii już się tak nie wysilali.
Napisano
Te makiety z Pancernych" stały potem na jakimś parkingu pod Warszawą. Kiedyś było zdjęcie, ale nie pamiętam gdzie widziałem.
Napisano
He, he, T1 załapały się na Powstanie, kilka maszyn Totenkopf (3 bodajrze) było w warsztatach remontowych i zostały wysłane do walki z załogami warszatowymi - co się skończyło tym ze jeden z nich zdobyli powstańcy na Ochocie (tak to ten tajemniczy czołg)
Napisano
Przeróbki stały na parkingu" w Warszawie w okolicach Dawidów (Służew Przemysłowy / Nowy Służew. Stał tam Tygrys" i T-34
Napisano
Ale w jednym z odcinków 4 panc. i pies" chyba był oryginalny Tygrys" chodzi mi o ten w którym Janek"-Gajos odnalazł swojego ojca ,okolice sceny z wysadzaniem stromych brzegów rzeki przez wieśniaków przy pomocy min przeciwpancernych. Było tam takie cos ygrysopodobne" z jakąś wodą na pancerzu czy coś.
Napisano
W pancernych" jest scena ataku na bunkier zdobyty wcześniej przez Czarnousowa. Wychodzi niemiecki kontratak z dwoma tygryskami i bodajże panterą (też się podjarałem- niestety te ygrysy" miały beczki-zbiorniki paliwa po bokach). W Kanale jest dobrze zrobiona Pantera choć na ułamek sekundy widać podwozie T-34. Nie wiem natomiast czy Goliaty są oryginalne czy to jeżdżące kopie.
Napisano
i tylko to działo tak naprawde było orginalne niemieckie ale poskładane z kawałków zeby łatwiej było rozbić. wszystkie inne mpojazdy to mniej lub bardziej udane makiety. nawet za sdkfz-ty robiły orginalne amerykanskie halftraki. Marek wiecej info o tych tugrysach z powstania??????
Napisano
Z tym zdobytym tgrysem na Ochocie , to tak do konca nie jest pewne na 100% ( Moze to byc czwórka jak i pantera - tu zdania sa podzielone ). Chociaż miło jest słyszeć ze chłopaki r... kilka tygrysków. A tak a'propos zdobyczny czołg ( ten z Ochoty ), Niemcy sam rozwalili goliatem !
Napisano
Sprawa Tygrysów (i innych pojazdów) w powstaniu jest opisana w Militarii nr 148 Warszawa 1944" a oryginalnie informacja pochodzi z Tigers in Combat" Vol 2. Pomimo że jest to Ledwoch, to polecam bo generalnie lepsze to od Tarczyńskiego.
Napisano
Co do Goliatów-Kiedyś jeszcze w okresie rządów PZPR w Warszawie Rosjanie kręcili film Wyzwolenie".Nawiasem mówiąc warto go zobaczyć , chociażby ze względów edukacyjnych". Kilka scen kręcono pod mostem Poniatowskiego. Jako młody chłopak byłem wtedy tam i widziałem jak używano oryginalnego Goliata".Te sceny wykorzystano potem w filmie.
  • 2 weeks later...
Napisano
Jestem świeżo po obejrzeniu Kolumbów" (wstyd się przyznać nigdy tego filmu w całości nie widziałem). Tam też jest scena walki powstańców z dwoma ygrysami". Jak na warunki filmowe tamtych czasów też nieźle zrobionymi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie