Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Dobrze, że niwecz ten sowiecki złom! oby jak najwięcej tych pamiatek" wypleniono z pamięci ,niekiedy chorych umysłów głoszących chwałę czterech pancernych i psa" sowieckiego psa.... :)NA POCHYBEL
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Lokomotywa to jakiś wojujący KOMUCH!!!!!!!!!!! RATUNKU!!!!!!
yorik Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Qbonek a czy w Dukli nie stał przypadkiem ISU 152?
JackW Napisano 18 Marzec 2006 Autor Napisano 18 Marzec 2006 Zamieszczając wycinek, ciekawy byłem co inni myślą na ten temat. Po przeczytaniu wypowiedzi nasuwają mi się niewesołe refleksje. Generalnie AR była okupantem a jej pomniki powinny być zrównane z ziemią. Zgadzam się, że AR na ziemiach polskich była strażnikiem naszej „prawidłowej” orientacji a groby żołnierzy powinny znajdować się na cmentarzach. Irytuje mnie tylko to, że ja oraz całe pokolenie dzisiejszych decydentów zostało wychowane w PRL gdzie jakoś nikt nie odczuwał życia w „okupowanym” kraj, ludzie żyli w miarę normalnie, nie głodowali a do szkoły i na uczelnie chodzili na koszt Państwa które przecież wszystkich okradało i wspomagało wszystkie Demoludy. Nikt nie uważał Rosjan za naszych wrogów. Szkoły uczyły według mnie większego patriotyzmu i szacunku do oręża polskiego niż obecnie. Oczywiście nie mówię o czasach Stalinowsko-Bierutowskich to były czasy bandyckie. Ci co teraz decydują o rozbieraniu pomników też chodzili w pochodach 1 majowych, uczestniczyli w akademiach na cześć odzyskania niepodległości i uczyli się języka rosyjskiego . Teraz nagle wszyscy okazują się bojownikami opozycji. Jak masowe jest to zjawisko, można się było przekonać w czasie warszawskich obchodów rocznicy Powstania, gdzie w uroczystościach brały udział tłumy uczestników i to 60 lat po wojnie. Najgorsze jest to, że najbardziej krzyczą Ci co PRL widzieli tylko na obrazkach, a cała ich wiedza bierze się ze szkoły czy z telewizji. Również przez takie działania mamy tylko wrogów na wschodzie. Dziwimy się później, że nikt nie kupuje tam naszych towarów czy udaje głąba w sprawi mordu w Katyniu.
strazakwaffe Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 a to na rozładowanie -dla wszystkich komuchów-pozdro
strazakwaffe Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 a co do 4pancernych i psa to wara od nich-wychowałem sie na tym i z garczkiem ktory zapieprzyłem matce ganiałem niemców po ulicy hehe-pozdro
fiku Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 W Dukli stał ISU-152 i o ile dobrze słyszałem został przeniesiony do muzeum przy pałacu. A na jego miejscy stanął posąg błogosławionego Jana z Dukli.
mike110 Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Wercyngetoryks, na tym sowieckim złomie" mój dziadek szturmował Berlin-zresztą wraz z radzieckimi żołnierzami. Gdy wracał do domu po demobilizacji jacyś Prawdziwi Polacy", walczący z czerwonym okupantem i jego pachołkami" zastrzelili go na nasypie kolejowym bo jego orzełek na rogatywce nie miał korony. Czytam Twoje wypowiedzi i paru innych i widzę, że ci patrioci" mogliby być śmiało Twoimi przodkami.Tfu...
Towarzysz Iwan Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Wercynegotryks - ciekawe, ale Twoje poglądy na muzealnictwo są identyczne jak stalinowców, z malutką różnicą:Do huty ten burżujsko-reakcyjny złom 7TP"P-11? Toż to przykład umysłowej miernoty faszystowskich inżynierów z tego pokracznego bękarta traktatu Wersalskiego".Wypisz wymaluj, podmień tylko II RP na PRL...Temat miał być o czołgu. A nie o tym, kto wyzwalał, a kto wręcz przeciwnie (proponuję powiedzieć komuś, kto przeszedł Syberię i trafił do LWP, że jest bolszewickim sługusem i zdrajcą, pędzie patryotycznie").Dla mnie pomysł jest nietrafiony, bo ludzie I TAK będą mówili, że idą pod czołg, tak jak w Krakowie spotyka się pod pomnikiem Koniewa. A chyba nie jest to najlepszy sposób uczczenia JP II - tak samo jak stawianie Jego pomników w miejsce statui Lenina czy Stalina.
grba Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Symbole, mity potrzebne są każdemu społeczeństwu. Na początku mamy kręte okopy, gwiżdżące kule, wszy, smród niemytych ciał i gnijących ran, strach doprowadzający niektórych do szaleństwa lub rozwolnienia. Nasz bohaterski kolega z plutonu ma nieludzko brzydką twarz, krzywe nogi i zapadłą klatkę piersiową z której dobywa się straszny kaszel. Po zwycięstwie trzeba opłakać poległych, złożyć hołd żywym i dać zarobić rzeźbiarzom; wtedy na pomnikach pojawiają się wyidealizowani atletyczni herosi o mocnych szczękach, włosach zaczesanych do tyły, twardych niezłomnych spojrzeniach, zupełnie nie podobni do naszego odważnego kolegi z plutonu.Kiedyś miałem w pracy kolegę, który studiował w latach 80-tych w Opolu. Opowiadał, że między akademikami znajduje się cmentarz żołnierzy radzieckich, na którym odbywały się uroczystości 1 maja oraz w rocznicę „Wielkiej Rewolucji Październikowej.” Przyjeżdżali wtedy w gali żołnierze AR i po odegraniu hymnów składali wieńce, kwiaty; a w akademikach „na ten czas” wyłączano prąd. A dlaczego? – zapytałem. Bo – odpowiedział kolega –kiedyś tego nie zrobiono, a grano hymn ZSRR, zebrani usłyszeli z mocnych głośników „Starway to heaven” Zeppelinów. Potem, opowiadał, że smutni panowie tropili, aż wytopili fanów Roberta Planta i wyrzucili ze studiów wszystkich mieszkańców pokoju, włącznie z tym, którego nie było, bo wyjechał na pogrzeb.Sam „za szczeniaka” mieszkałem w mieście z dużymi zakładami chemicznymi. W rocznice, kilkoma szkołami szliśmy na cmentarz żołnierzy AR. Słuchaliśmy poezji okolicznościowej... „padli od wrogich kul”, a na to mój kolega, oczywiście, cicho do mnie, że raczej od alkoholu metylowego. Jego dziadek później opowiedział mi, że cały batalion sam się wytruł.Na koniec tych cynicznych uwag, mała opowieść o czołgu. Stał sobie ogromy T-34 w niedużym miasteczku na cokole na ryneczku, z lufą skierowaną w stronę kościoła. Upalny lipiec, pijemy piwo z butelek po mleku. Miejscowy cicerone powiedział: „Panie , oni tyn czołg postawili, żeby my pamientali kto tu rzondzi. To martwe żelastwo? - zapytałem. „Tak panie, jak trzeba bendzi to Iwan nam pokaże nowo produkcje tankow. Na chodzie.”
Peter Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Jak łatwo jest gardzić drugim człowiekiem ......
Lokomotywa Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 niestety tak kolego Peter- wszystkie te oszolomy poprawne politycznie nawet nie zdaja sobie sprawy jak bardzo przypominaja tamtych kolesi nawet swoja miloscia do wschodu w dzisiejszym wydaniu bialorusi czy ukrainy . A Lokomotywa - pyskował kiedys i pyskuje dzisiaj -zawsze pod prad bo nie znosze fałszu i katolików na pokaz
Lokomotywa Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 kolego grba - lata osiemdziesiąte to nie sredniowiecze -radia tranzystorowe oraz magnetofony np. Grundig byly tak powszechne jak teraz komputery i jnie potrzebowały wcale prądu tylko baterie - i nie wiem po co ktoś musiałby wyłączać swiatło - idz te swoje bajki opowiadaj razem z korbaczewskim do przedszkola bo tam jeszcze wam uwierzą
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Mike nie pluj na walczących z komunistycznymi wojskami bohaterów....dość długo byli zaplutymi karłami reakcji", należy się im wielki szacunek. Moc stereotypów jest ogromna, bronicie truchła czołgu najeźdźcy jak własnej matki!!! Jak mawiał Goebels i pewnie Radio Erewań kłamstwo powtarzane 1000 razy staje się prawdą" nie dziwi mnie że niektórzy po 100 000 000 dawek kłamstwa mają objawy przedawkowania komuszego jadu.Gdyby pojawili się na tym forum obrońcy faszystowskiej spuścizny i zalet tego systemu, to co poniektórzy zatłukliby ich torebkami...:)Gdyby ktoś ząłozył koszulke ze swastyką też zostałby zjedzony, ten z sierpem i młotem nie wzbudza sensacji...nie chodzi o pochwałę któregokolwiek z totalitaryzmów, tylko o gradację szkodliwości każdego z nich, najczęściej mierzoną ilością istot ludzkich pozbawionych życia. O zachwianą gradacje na skutek wtłaczania fałszywych informacji...o nic więcej.
grba Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Wszystkiego było pełno, baterii, grundigów, kiełbasy, wódki, telewizorów, nu prosto skolko ugodno.
DTH Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Zalosne jest to, ze gros piszacych na tym forum niemal roni lzy, kiedy natknie sie na trupy hitlerowcow, domagajac sie natychmiastowych pochowkow (najlepiej pewnie z orkiestra i sztandarami), natomiast rosyjscy zolnierze, to bez wyjatku zbiry i bandyci, wiec tych z Czarnkowa nalezy czym predzej przeniesc gdzies tam,(w zasadzie niewazne, aby upchnac) a najwazniejsze, czy paredziesiat ton zelastwa z pomnika zostanie ukradzionych, zajmie miejsce w odpowiednim muzeum czy tez wroci na swoje miejsce. W koncu Sowiety, jak psy, padlo ich tu dziesiatki tysiacy, wiec paru wiecej, czy mniej nie robi roznicy. Poza tym wygnali czyjegos dziadka z Wilna, czy Lwowa, a SB-ecy relegowali ze studiow milosnikow Roberta Planta, za glosne puszczanie Schody do Nieba. No i calkiem swiadomie chlali metylak. Czyli bydlo, swolocz i niech ich gdzies tam przeniosa, oprawcow jednych. Sami sprawiedliwi humanisci tutaj, jakby poza Katyniem nie bylo komor w Oswiecimiu, ulicznych egzekucji, palenia i mordowania calych wsi i setek innych przykladow.
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 i nie wiem po co ktoś musiałby wyłączać swiatło " Lokomotywa Ty chyba wszystko miałeś na parę i pamięć Ci wyparowała, bo ja doskonale pamiętam 13 stopień zasilania. i ciągłe braki wszystkiego , między innymi prądu. A jeśli tak tęskinisz za systemem to trwa on dalej na Kubie i w Koreii opływającej w dostatki...prąd do bólu, magnetofony szpulowe, które chyba są tam do tej pory. Skończ z tą propagandą, bo już chyba nawet przedszkolaki Ci nie uwierzą:)
AKMS Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Mike nie pluj na walczących z komunistycznymi wojskami bohaterów"Ty przeczytałeś co napisałem??? Ci ohaterowie" zamordowali bezbronnego człowieka, który przeszedł cały szlak bojowy do Berlina a wcześniej walczył w 1939, tylko za to, że był żołnieżem LWP. Jeśli tego nie rozumiesz to jestes taki sam jak oni.A co do systemu" to pewnie pod rządami hitlerowców byłoby Ci lepiej...
mike110 Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Post był mój, zalogowałem się na konto brata.
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Fiodor gdybym miał odpowiedziec na poziomie który proponujesz to pewnie wystarczyłoby powiedzieć pocałuj mnie w dupę", ale podaruje sobie:) Masz racje, że stawiałbym pomniki JP II i Dmowskiemu, każdemu wielkiemu Polakowi w przeciwieństwie do Ciebie który bronisz pomników tych których Polaków mordowali...idąc tym tokiem myslenia powinniśmy odrestaurować kilka pomników Wilhelma, postawic Tygrysa Królewskiego na cokole i zawiesić zpowrotem gape na magistracie...bo pamiątka ;)A co do dziadków i pradziadków to mojego zamordowali komuniści radzieccy w 1945 r....wojna ma to do siebie ze się na niej ginie. Nie zapominaj że LWP mordowało też Polaków z AK i NSZ i to w znacznie większej ilości...może oni też przeszli jakiś szlak?...byli czyimiś rodzicami ,dziadkami, dopuść nawet taką ewentualność że byli wartościowymi ludzmi, patriotami , walczyli o swoje ideały, powszechnie uważane za słuszne i szlachetne ,jak na przykład Niepodległość (CAŁKOWITA):)
mike110 Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 A myślisz, że mój dziadek o co walczył??? O Polskę, której od kilku lat nie było!I czy się nam podoba to czy nie, to żołnierze ACz polegli na naszej ziemii w walce z faszyzmem. Szeregowych fizylierów nie interesowała polityka. Mieli za zadanie pokonać faszystów. I za to należy Im się szacunek. Nie mówię o NKWD ale o zwykłych szeregowych ACz.
feeder Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Kochane z Was chłopaki! Co ja bym czytał gdyby nie Wasze posty. Wercyngetoryks, czy Ty kiedyś nie logowałeś się na tym forum jako Panzergrenadier?Lokomotywa, na której kompanii w Zmechu byłeś? Ja byłem w 1/6.
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Drogi Fiodorze :) Nic nie wiem o żadnej ceglarni :) musisz mnie mylić z kims innym.Ale komunistów faktycznie nienawidzę :)Zrezygnuj z chwytów poniżej pasa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.