Skocz do zawartości

Czy jest to ten sam sprzet i miejsce???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy to jest ten sam sprzet i miejsce? Na zdjeciu 1 i 2 tak, ale czy na zdjeciach 3 i 4 przedstawione jest to samo co na 1 i 2???

Napisano
Zle chyba odnalazlem zdjecia w watku o C2P...
Tutaj - dwa pierwsze niemalze na pewno, czwarte bardzo prawdopodobnie, trzecie - zgadywal nie bede.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Kiler,
Gratuluje spostrzegawczosci.Dwa pierwsze dawno zestawilem w to samo miejsce, ale pozostalych nie.Trzecie niestety do Londynu polecialo, a nie do mnie:(
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Wlasnie Grendel, zdjecia 1 i 2 to jest to samo miejsce. Zdjecie 3 tez bym tu dolaczyl. Rzeczy porozrzucane po ziemi, zwisajacy z boku brezent na dachu ciagnika, woz konny obok stojacy.
Ale co z 4 zdjeciem?
Napisano
Czwarte chyba jednak nie - o ile armatka wyglada podobnie, to rzad budynkow w tle wydaje sie w duzo dalszej odleglosci, niz na pozostalych.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

Hm, moim skromnym zdaniem to jednak to samo miejsce. Jeśli by ustawić sprzęt na rynku w ten sposób (uwaga: ustawienie nie jest precyzyjne ani nie ma zachowanych proporcji między sprzętem a budynkami) to dostaniemy...

Napisano

Widok jak na zdjęciu 2. Uwaga: moje rysunki są rzutem równoległym brył. To nie jest perspektywa! Dlatego nie da się bezpośrednio uzyskać efektu np. zbieżności ścian budynków.

Napisano

Fotka jak w ustawieniu 3. Na tym i następnym obrazku powiększyłem sprzęt dwukrotnie, żeby chociaż częściowo uzyskać wrażenieperspektywy.

Napisano

Ostatni widok. Pamiętając, że moje obrazki to jedynie przybliżenie rzeczywistości (inny rodzaj widoku i nieprecyzyjne ustawienie) skłaniam się jednak do twierdzenia, że na wszystkich zdjęciach jest to samo miejsce.

Napisano

Dodatkowo mam wrażenie, że widać wspólny element na zdjęciach 1, 3 i 4 w zaznaczonym miejscu - jakaś szmata czy coś takiego. Oczywiście mogę się mylić, nie jestem wyrocznią :)

Napisano

To jeszcze jedno ujęcie tego samego miejsca. Chyba się nie mylę. Po prawej stronie widać ten niewielki drewniany budynek.
Ten rynek gdzieś na tym forum był już rozpoznany po tym pomniku z orłek. O ile pamiętam poświęconym powstańcom z 1863 roku. Ktoś nawet zamieszczał współczesną jego widokówkę. Ale kto i gdzie .... tego nie pamiętają nawet najstarsi górale ;)

Napisano

O i jeszcze takie jedno ..... ze zbliżeniem na pomnik

A na marginesie taka drobna dygresja. może należałoby zrobić na tym forum kilka wątków grupujących posiadane przez nas skany na konkretne miejsca (czyt. miasta lub pola bitew)? Takie uporządkowanie z dodatkowym elementem polegajacym na odszyfrowywaniu miejsc przedstawianych na zdjęciach mogłoby (jak sądzę) doprowadzić nas do wielu ciekawych wniosków i może nawet rozwiązać kilka mniejszych lub większych tajemnic.

Nie zagalopowałem się oby za daleko w swej propozycji ?

Napisano

kurcze - przepraszam powyżej pomyliłem fotkę i załadowałem coś co już wczesniej było pokazywane. Poprawiam swój błąd. Tego ujęcia w tym wątku jeszcze nie pokazano.

Napisano
Najbardziej mnie interesuje, czy zdjecia 3 i 4 to jest to samo miejsce. Znam pozostale dodane zdjecia. Ciekawostka jest to, ze dzialo ma jeszcze opony, ale tez opuszczona lufe. To co sadzicie o tych fotkach?
Napisano
Moim zdaniem wszystkie cztery zdjęcia dotyczą tego samego miejsca i zdarzenia, jednak w różnych momentach:
- ten sam rodzaj bruku
- podobny układ rynku, z tym że z jednej strony spalony, z drugiej ocalały
- w czwartym budzącym kontrowersje zdjęciu, jest ujęcie ankietki" z drugiej strony (patrzcie na stelaż przedniej szyby") więc widać ocalałe kamienice.
Widać też że nazjeżdżało się już niemieckich pojazdów m.in. i osobowe, więc weszło kilku zwycięzców" na działo.
Gdybym miał obstawiać kolejność zrobienia tych zdjęć, ustawiłbym to tak: 2-1-4-3.
Pozdrawiam.
Napisano
jotes...jesteś wielki ...od wczoraj zastanawiałem się gdzie ja widziałem ten pomnik i taki rynek OCZYWIŚCIE ZAMBRÓW!!!!!!!!!!!!!! uffffff wreszcie usnę spokojny ..

PZDR PATRON
Napisano
PiotrRadz.. chciałem cos takiego zaproponować w związku z wrakami... ale jakoś nikt nie odpowiedział.

Myślę, że zakładanie wątku to nie jest dobry pomysł - będzie trudno i wszystko zginie. Proponuję zrobić odzielną stronę - mogę się tego podjąć, co więcej (żeby nie być oskarżonym o prywatę) mogę to podczepić pod Odkrywcę (jeśli Bocian się zgodzi) lub pod jakąś inną stronę.

Czekam na sygnały, jeśli uważacie, że pomysł nie jest mądry, lub jest podejrzany, też napiszcie to głośno, żebym sie już więcej nie wygłupiał.

pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie