Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 335
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Znalazłem takie zdjęcie(http://img.photobucket.com/albums/v678/mphparts/Todd_Poland.jpg) z opisem sugerującym, że zrobiono je w Polsce.

Na sprzęcie przeprawowym znam się niespecjalnie więc trudno mi ocenić, czy to nasze.

Pozdrawiam, Darda

Napisano
Nie upieram sie (bo to zawsze glupio w tego rodzaju kwestiach) ale sprzet chyba nie jest typowy polski (czy zdjecie bylo zrobione w Polsce to insza sprawa). Zupelnie nie poznaje wozkow ani lodzi/pontonu na pierwszym planie. Na drugim planie chyba zestaw pontonow Birago ale to mieli chyba wszyscy bo sprzet Austryjacki, produkowny od pierwszej polowy wieku 19ego! (Nasz byl w 100% z 1WS lub wczesniej).
Napisano
Jezeli dobrze kojarze to nie to. Na fotkach allegrowskich jest ponton drewniany od mostu 4/7 tonnowego. Szkoda stanu tego pontonu, ale z drugiej strony pieknie mozna rozroznic stalowe elementy od sklejki i poznac konstrukcje. Mam nadzieje ze trafi do dobrego domu i z czasem bedzie mozna wymierzyc bo ja bardzo bym chcial zrobic model tego:)
Napisano
Jezeli zdjecie Samuna to faktycznie polski ponton, to drewniany do mostu 4/7 tonnowego jak i powyzsze allegrowskie fotki. Wlascicielem instrukcji mostowej to akurat od paru dni jestem ja :) ale jescze nie mam w raczkach. Jak dostane to chetnie dostarcze wymiarow co tam jest. Pontonu drewnianego tam nie bedzie :( bo instrukcja jest w 1930 a pontony drewniane wprowadzono w 1936 czy 7.
Napisano
Aha, i posypuje glowe popiolem bo palnalem bzdure, na fotce Joncy z 24/9 to oczywiscie lodzie saperskie a nie pontony CMPS. Tak sie czlowiekowi na starosc w glowie .......i!