mateusz94-39 Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 Koła od sdkfz jako koła do wózka na złom.....
mateusz94-39 Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 A! I jeszcze składana saperka niemiecka użytkowana w ogrodzie...Pozdro
f35jsf Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/1_copy386.jpghttp://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/2_copy261.jpgKaruzela:)))
okejos Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 http://www.odkrywca-online.com/galeria,piwnica,piwnica.html
kogan Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 naliczyłem 96 wystających luf przeróżnych karabinów w fundamencie domu wybudowanego w połowie 1946 roku w moim mieście. Jak się dowiedziałem, całość uzbrojenia fundamentu pochodziła z zrzutowiska broni zdobycznej, lecz nie nadającej się już do użycia. Ruscy objeżdżali wozami okoliczne wioski i zbierali pozostawiony sprzęt lekki, a następnie zrzucili w lesie do dołu i potraktowali łądunkiem kumulacyjnym. Jeszcze pod koniec lat 80' tych wychodziły tam ciekawe fanty. Dwa lata temu do tego miejsca został wezwany poraz setny chyba patrol saperski. Niemniej kolekcja luf wystających ze ściany piwnicy, o której wspomniałem wywarła wtedy (20 lat temu) na mnie ogromne wrażenie.
KRUSZYNA Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 Cieszę się z kolejnej reaktywacji mojego wątku.Tym razem wstawiam zdjęcie z mojej kolekcji-czeski bagnet vz.24-po adaptacji na sierp przez polskiego kowala.Z pozdrowieniami dla Krzysia M.-odezwij się.
CWSM111 Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 WitamPrzepraszam, że moich słów nie popre fotkami (dawniej nie chodziłem z aparatem), ale też moge podac ciekawe przykłady:Tankietka rozebrana:(rozbierana po zakończeniu kampanii wrzesnowej, końmi wciagnieta w krzaki i tam rozbierana pod nosen okupanta)pancerz: fragmenty użyte na (jak w tytule) na lemieszesworznie gąsienic- wybijaki do różnych celów w kuźni wiejskiejczasza do nkm: kadź do topienia ołowiuresory: na szczęście nie znalazły zastosowania (więc je mam)koła nośne - kółka do prowadzenia pługa wieloskibowegopłyta podłogowa: stół do grubościówkigąsienice: zbrojenie fundamentówsilnik: napędzał stacjonarną maszynę rolniczą
panadam12 Napisano 16 Luty 2008 Napisano 16 Luty 2008 na tym majslu(przecinaku)zrobionym ze sworznia gasienicy(niestety nie wiem z jakiego czolgu)uczylo sie zawodu kilka pokolen budowlancow(i to nie tylko otwierac piwo i wino)zaprawde powiadam wam to jest naprawde twarda stal nie jak te marketowe badziewie
Cronos Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Betoniarka:P Z czego to dokładnie?? 6 otworów...
Trooper85 Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Wyjątkowo duży lemiesz". W tym watku bardziej będzie pasowałhttp://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/aero_c3_karavan.jpg:)
Remi30 Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 To i ja dorzucę skorupkę hełmu przerobioną na czerpak do lepiku,swoją drogą bardzo dobrze dzięki temu się zachował
fabis94 Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 w wiosce Przyborów w kaplicy dzwon wykonany jest z bomby z Liberatora, działa do dziś,
meteor1 Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Tak oglądam te hełmy i wspominam mojego dziadka jak mówi: a idź tam sypnij kurom ze dwa hełmy zboża". Bagnet także był na gospodarstwie i było to bardzo uniwersalne narzędzie do zastosowań w ogrodzie i gospodarstwie
nino83 Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 nasz lanca jako tyczka od anteny telewizora(okolice Łowicza)pochwa od naszego bagnetu wbita między bale u szopy jako wieszak, niemiecki ogórek robił za młotek przy tzw.polowaniu krowy na polu":)
yorik Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Jakiś kmiotek zrobił sobie naczynie z M-35. Po latach rączka sie urwała.
yorik Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Widok z lewej. Po śladach zaprawy można wnioskować, że służył do mieszania jakiejś zaprawy.
yorik Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Zanitowany wywietrznik. Może zrobiony jeszcze przez pierwszego właściciela - nordyka, który nie chciał, żeby mu mroźny wiatr hulał nad deklem w kapeluszu.:) Otwory po nitach trzymających obręcz fasunku kmiotek zanitował aluminiowym drutem. Gdyby nitował wywietrzniki też potraktowałby aluminium.
yorik Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Yorik napisał:Po śladach zaprawy można wnioskować, że służył do mieszania jakiejś zaprawy."Przepraszam miało być:Po śladach wapna można wnioskować, że służył do mieszania jakiejś zaprawy."Niestety brak możliwości edytowania.
080805 Napisano 26 Lipiec 2008 Napisano 26 Lipiec 2008 Witam.Kolega Beny pisał o słupkach niemieckich do drutu kolczastego(post z dnia 2006-01-09 16:31:00).Służyły jako ozdoba może ogrodzenie terenu przy ulicy Warszawskiej w Mińsku Maz. na którym znajdował się pomnik przyjażni polsko-radzieckiej.Pomnika już nie ma (rozebrany na pocz. lat 90 XX wieku)zostały tylko słupki w podstawach betonowych.Sterczą one na wys.ok.50cm.W podobny sposób wykorzystano słupki do ogrodzenia cmentarza żołnierzy radzieckich też przy ulicy Warszawskiej w M.M.Niestety i ja nie mam zdjęć. A od siebie dodam,że u mojej babci do obecnej chwili stoi ogrodzenie wykonane z mat lotniskowych.W gospodarstwie zaraz po wyzwoleniu VII 1944 był wykorzystywany wóz,który zamiast kół żelaznych miał koła gumowe podobno od samolotu? Było to mienie zdobyczne gdyż niedaleko było niemieckie lotnisko.
Majorian Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Odnośnie niemieckich słupków do drutu kolczastego to służą one do tej pory w charaketrze palików ogrodzenia jednego z nagrobków na wiejskim cmentarzu.
Catadero Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Tak fizycznie wyglądało przekuwanie mieczy na lemiesze.C.
meteor1 Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 Dziś w trakcie wywiadu terenowego" usłyszałem pewną ciekawostkę. Dziadek opowiadającego - oczywiście gospodarz- po ewakuowaniu się niemców z pobliskiego lotniska przyciągnął do domu BUDKĘ WARTOWNICZĄ i służyła mu jako wychodek. Pomalowana została z trzech stron, od tyłu posiadała oryginalne malowanie. Została podobno rozebrana jakies 10 lat temu a dach-metalowy poszedł na złom w ubiegłym roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.