Skocz do zawartości

Poligony II RP i inne w obecnych granicach Polski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
co prawda kiedyś były jakieś wątki o pojedynczych poligonach, ale to trochę co inego.
Proponuję utworzyć listę poligonów wykorzystywanych przez WP między 1919 a 1939 rokiem, oraz pruskich, austriackich i rosyjskich które obecnie znajdują sie na terenie naszego kraju. Ponadto mam pytanie: czy poligon w Rembertowie ma taki sam obszar jak przed wojną, tzn chodzi mi o to czy zmienił swoje granice, i czy na przykład jakaś jego dawana część to teraz zwyczajny ogólnodostępny las?
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Grudziądz - Małe Tapno (używany przez CWK)
Toruń - Podgóż (używany przez SPA)

Z Małym Tapnem mogę się mylić w pisowni, bo piszę z pamięci.
Napisano
Biedrusko - k.Poznania. Poligon 7PSK , 15PU ,i innych jed. z Poznania.
Nt. Biedruska można poszukać na forum , jest troszke..
Poligon czynny do dziś.
Napisano
Jelenia Góra
-poligon niemiecki(altyleria górska) i polskiKBW i 18PAPL czynny w latach 1930-2002,rejon wyjazdu z Jeleniej Gory na Karpacz od torowiska do miejscowości Łomnica-Mysłakowice-Dzielnica Czarne.
-poligon niemiecki (piechota,grenadjerzy,wojska kolejowe)i polski(głownie poligon piechoty i radarowy )Oficerska Szkoła Piechoty nr.2,Oficerska Szkoła Prawnicz,Oficerska Szkoła Radiotechniczna,Wyższa Oficerska Szoła Radiotechniczna,Szkoła Chorążych WRT,Centrum Szkolenia Wojsk Radiotechnicznych.Poligon czynny w latach 1900-2004,Rejon wyjazdy z Jeleniej Góry na Bolesławiec od wiaduktu kolejowego-Siedlęcin-Jeżow Sudecki-Dzielnica Jeleniej Góry-Zabobrze-Góra Szybowcowa Jeżow Sudecki.
-poligon rodiolokacyjny-pracy bojowej 1949-2003 Popielówek k/Jeleniej Góry.
Napisano
Proponuje jednak rozszerzyc liste poligonow na cale terytorium II RP jako ze to forum jest jej poswiecone. Ze swej strony dodam dwa poligony: Pohulanke pod Wilnem oraz Lesna w okolicy Baranowicz. W Lesnej jest obecnie poligon armii bialoruskiej.
Napisano
Panowie ponawiam pytanie: a jak jest z tym Rembertowem? Czy cały dawny poligon jest dzisiaj użytkowany czy tylko część?
Jadzia
Napisano
Do kolekcj:Oficerska Szkoła Prawnicza okres PRL.Dla Informaci podam iz w okresie II RP Jelenia Góra nosiła nazwe Hirszberg i była w administracji Niemiec.
Pozdrawiam.
Napisano
Od siebie dodam poligon w Burzeninie (na południe od Sieradza,nad Wartą). Nie wiem w którym roku powstał, ale w 1936 roku jego obszar został powiększony gdyż wojsko wykupywało wtedy tereny od rolników.
W trakcie wojny używany aktywnie przez Niemców. W roku 1944 służył jako miejsce docelowe V-1/V-2 odpalonych z południowej (??) Polski. O tym pisałem w innym wątku.

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
Co do Rembertowa. Nie wiem jak jest z czescia wschodnia k. Okuniewa, ale czesc zachodnia miedzy Ossowem, Zielonka, Rembertowem i Wesola jest zdecydowanie latwo dostepna. Jest wiele miejsc ogrodzonych, i pilnowanych, sa tez strzelnice bynajmniej nie opuszczone, ale z wejsciem i przebywaniem na reszcie terenu nie mialem nigdy problemu. Co wiecej, w weekendy czy swieta kreci sie tu mnostwo ludzi. Powoli zamienia sie to w park. A jest to piekny teren (jeszcze). Kilka zdjec obiektow z poligonu, na dniach uzupelnie ten material - http://www.kazamaty.friko.pl/inne/rembert.htm
Napisano
W międzywojniu było tak: przez pierwsze lata niepodległości tereny takie funkcjonowały właściwie siłą rozpędu - to znaczy, skoro kiedyś ćwiczyły tam wojska zaborców, to teraz będą ćwiczyły polskie. Komendy poligonów powstawały samorzutnie, a ich etaty były zróżnicowane i niezatwierdzone przez MSWoj.

Sytuację MSWoj unormowało w Rozkazie Tajnym 14/23 V 1922, dzieląc obiekty tego typu na Poligony Centralne i Obozy Ćwiczeń. Tych pierwszych było 3: Rembertów, Toruń i Brześć n/B. Tych drugich miało być 10, po jednym dla każdego DOK: I - Ostrów [Mazowiecka; trudno ustalić, który konkretnie, gdyż miasto leży dokładnie między dwoma porosyjskimi - Gąsiorowem i Czerwonym Borem] lub Dęblin, względnie Modlin", II - Powórsk (mogła nastąpić ewentualna zmiana), III - Podbrodzie, IV - Raducz, V - miał zostać dopiero zakupiony, VI - miał zostać dopiero zakupiony, VII - Biedrusko, VIII - Gruppe pod Grudziądzem", IX - Baranowicze, X - miał zostać dopiero zakupiony.

Jednocześnie rozkaz ten zatwierdzał funkcjonujące już komendy wszystkich Poligonów (Rembertów od 11 XI 1918, Toruń od 27 XII 1918, Brześć n/B od 1 XI 1921) i pięciu Obozów Ćwiczeń (Biedrusko od 27 XII 1918, Baranowicze od 1 X 1921, Raducz, Podbrodzie i Gruppe - z dniem ogłoszenia rozkazu).

Rozkaz Tajny MSWoj 20/31 VIII 1922 zmienił nazwę OC DOK IX Baranowicze na Leśna i zatwierdził z dniem ogłoszenia komendę OC Powórsk.

Rozkaz Tajny MSWoj 3/4 III 1924 znosił zaś Poligony i ustalił jednolity typ terenów dla letnich ćwiczeń wszystkich rodzajów wojska" pod nazwą Obóz Ćwiczebny OK nr". A były to: I - Rembertów, III - Pohulanka (d. Podbrodzie), IV - Raducz, VII - Biedrusko, VIII - a) Toruń, b) Grupa, IX - a) Brześć n/B, b) Leśna.

Rozkaz Jawny MSWoj 36/9 IX 1924 ustalił dodatkowo OC w OK I - a) Dęblin (zasadniczy), b) Rembertów (pomocniczy, zasadniczy dla szkół i kursów) oraz w OK II - Powórsk.

Rozkaz Tajny 1/10 II 1936 obwieszczał zakup 3668 ha gruntu powiatów Kolbuszowa i Tarnobrzeg i utworzenie z dniem 1 I 1936 OC OK X Dęba.

Chyba w tym samym okresie powstał też OC OK IV Barycz, ale w tej chwili nie mogę znaleźć stosownego rozkazu, podobnie jak i daty przemianowania OC Pohulanka na ułowski OC im. Marszałka Józefa Piłsudskiego".

Ponadto, przy każdym właściwie garnizonie funkcjonowało od jednego do kilku placów ćwiczeń, które podlegały stosownej Komendzie Garnizonu/Miasta/Placu/Obozu Warownego - zależnie od miejsca i czasu. Starano się, by każda jednostka stacjonująca w garnizonie miała własny, ale w praktyce było z tym ciężko. Lokalizację tych garnizonowych placów ćwiczeń można z łatwością wyłapać z map 1:100000 WIG, o 1:25000 nie wspominając.
  • 3 months later...
Napisano

Co do poligonu w Burzeninie jak pisze Gunship!. Był on między Burzeninem a Widawą. Był to poligon 31 pułku Strzelców Kaniowskich z Sieradza. W czasie okupacji Niemcy zorganizowali poligon ale na większą skalę. Rozciągał się on od Sieradza przez Złoczew, Burzenin, Widawę do Sieradza. Był to poligon pancerny. W końcowym okresie wojny na poligon strzelane były tylko pociski V-1.
Na zdjęciu powrót 31 p SK z ćwiczeń na tym poligonie w 1937 roku.

Napisano
Witam.
A czy ktoś posiada jakiieś dokładnieje dane na temat przedwojenego poligonu w Nowej Dębie i przyzakładowego poligonu Huty Stalowa Wola? Czy znajdowły się one na takim samym obszarze co dziś? Moze ktoś posiada jakie mapy.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
dziękuję wszystkim za odpowiedzi, i mam kolejne pytanie:
jak to było z obozami letnimi poszczególnych pułków, to znaczy na jakich zasadach pułki dostawały takie tereny? I jak rozwiązywano kwestię strzelnic, czy robiono strzelnice doraźnie" na przykład w lesie, czy z terenu obozu jeżdżono do najbliższej strzelnicy? Byłem kiedyś w jednej takiej wsi gdzie pułk obozował latem, starsza kobieta opowiedziała mi co i jak, a nawet pokazała co gdzie było etc. ale nie umiała wskazać strzelnicy lub miejsca do tego przeznaczonego, a wiem z innego źódła że ćwiczenia strzeleckie tam się odbywały, jeśli nawet strzelano ślepakami to chyba było jakieś przeznaczone do tego miejsca.
pzdr
Jadzia
  • 4 years later...
Napisano
Działdowo koszary i poligon należące do 3 batalionu 32 pólku piechoty. Na poligonie zachowały sie strzelnice , rzutnia granatów i basen pływacki. O tu o tym pisałem http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=658059#907655

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie