Ursus Napisano 30 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2005 Temat wdzięczny, znalazł odbicie w wielu dziedzinach sztuki w międzywojniu i nie ma w tym nic dziwnego. Wojne światową przyćmiły wydarzenia z lat 1939-1945 i na długo zajęły umysły filmowców.W Polsce przed wojną mieliśmy Dodka na Froncie" z 1936.Po wojnie widzieliśmy Przygody dobrego wojaka Szwejka"[1] w licznych Czechosłowackich adaptacjach [nawet w formie kukiełkowej]. Głownego bohatera przedstawiać nie trzeba. C. i K. olewactwo, biurokracje i defetyzm w prześmiesznym ujęciu zobaczyliśmy też w C.K. Dezerterach" z 1985r., filmie nakręconym na podstawie książki K. Sejdy [podobno film jest lepszy]Ze znanych mi do tej pory zagranicznych produkcjach najpopularniejszymi w nas są Przygody Młodego Indiana Jonse'a". Są to ciekawe filmy przygodowe, ale nic poza tym. Główny bohater kilka razy zbawia świat i romansuje z Matą Hari...Przypomina mi się polski film Tajemnica Fortu XIII" o jeńcach w Twierdzy Przemyśl, ale nic poza tym co już napisałem nie słyszałem.Drodzy Koledzy! Stwórzmy wspólną pracą katalog filmów traktujących o Wielkiej Wojnie z lat 1914-1918 - wpisujcie tytuły, krótki opis i jeśli pamiętacie to rok produkcji. Łatwiej będzie znaleźć filmy o tej tematyce a na pewno przy okazji obejrzymy sobie kawałek dobrego kina.Pozdrawiam WasUrsus[1]- Hasek Jaroslav Osudy dobreho vojaka Svejka za svetowe valky" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlaty Napisano 30 Styczeń 2005 Share Napisano 30 Styczeń 2005 ekranizacja książki E.M Remarque'a Na zachodzie bez zmian" (front zachodni I wś) -świetny film, daje do myślenia, jak zresztą inne dzieła tego autora (szczególnie polecam Czas życia, czas śmierci"). Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 30 Styczeń 2005 Share Napisano 30 Styczeń 2005 na szybkiego:Johnny poszedł na wojnę" prod. USATen angielski z McDowellem o lotnikach - pamięta ktoś tytuł?Gallipoli" z Melem Gibsonem i sceną końcową z Adagio c-moll Albinioniego w tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 30 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2005 Kudłaty mógłbyś odnaleźć angielski tytuł tego dzieła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 30 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2005 Okej, mam: All Quiet on the Western Front USA, 1979 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 30 Styczeń 2005 Share Napisano 30 Styczeń 2005 A nie z 1930?Polecam dokument - serial BBC World War I in Colour". Świetnie zrealizowany i podany (wszystkie zdjęcia dokum. są kolorwane, co trochę zmienia sposób postrzegania tej archaicznej" wojny).[do nabycia no osiołku. 6 odcinków+2 dodatki, każdy odcinek ca. 350megsów]Również w temacie, na osiołku jest dok. tv ARD pt. Der Erste Weltkrieg", w 5 cz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 31 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2005 Tak, sprawdziałem, jest jeszcze wersja z 1930 r. Dzięki Zelig! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norbert lat 13 Napisano 6 Luty 2005 Share Napisano 6 Luty 2005 a aj polecam zaginiony batalion" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 zelig masz te 6 odcinków ???a ma ktoś może tę tajemnica fortu XIII " ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 Nie wiem. A co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 a propos filmu Johnny poszedł na wojnę". W oryginale jego tytuł brzmi: Johnny Got His Gun". Fajną rolę gra tam Donald Sutherland.Jego fragmenty wykorzystała Metallica w jednym teledysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobo26 Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 moze to troche zabrzmiec drastycznie ale oglądając zagioniony batalion" troche sie uśmiałem. szczególnie jak amerykanie prowadzili atak zebrani w grupę. film moze szału nie robi ale warto obejrzeć.PozdrawiamLobo26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 Jest jeszcze ,,The Blue Max'' .Jesli dobrze pamitam to o pilotach 1 wojennych.A ,,Na Zachodzie bez zmian'' faktycznie sa 2 wersje.Posiadam obie i stwierdzam ze ta z 1930 roku jest du|o lepsza :D Kazdy biega jeszcze w pickelhaubach :D.Czadzik.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 12 Marzec 2005 Share Napisano 12 Marzec 2005 Ci cholerni piraci z pewnością bacznie obserwują ten wątek i postanowili uhonorować go Nagrodą Miesiąca - zestawem multimedialnym o wadze 8 ton:http://www.torrentreactor.net/view.php?id=5060285(No właśnie! Jak można było zapomnieć o Ścieżkach chwały" Kubricka..)Pszyjemnej le, który! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norbert lat 13 Napisano 12 Marzec 2005 Share Napisano 12 Marzec 2005 no jeszcze Dolina cieni" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Marzec 2005 Share Napisano 13 Marzec 2005 A wrócę jeszcze do CK Dezerterów" - jak dla mnie dużo lepsza była lektura książki - sporo sytuacji i skeczy" których w filmie nie było. Polecam!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 13 Marzec 2005 Share Napisano 13 Marzec 2005 Jest sobie taki głupawy horrorek (o którym wspominał chyba norbert) pt. Deathwatch". Grupa żołnierzy gubi swój oddział i ukrywa się w opuszczonym niemieckim okopie, w którym straszy :) Film jako horror bardzo słaby, jednak - jak na pierwszą wojnę przystało - obfiruje w bardzo sugestywne obrazy wszędobylskiego błota i szczurów. Klimat pierwszowojennych okopów oddany rewelayjnie!Link na filmweb:http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=37102#37102Obejrzałem też ostatnio zabójczo nudne romansidło Dardzo długie zaręczyny". Jakby wyciąć z tego filmu całą Audrey Tatou i zostawić same frontowe sceny, byłby to jeden z najlepszych filmów o I w.ś. jaki kiedykolwiek powstał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 30 Marzec 2005 Share Napisano 30 Marzec 2005 Witam!! A jaki film nakręcił Howard H ( przepraszam jeśli żle napisałem) - to Aniołowie Piekieł"? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morena Napisano 30 Marzec 2005 Share Napisano 30 Marzec 2005 Wszystkim polecam aginiony batalion". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 30 Marzec 2005 Share Napisano 30 Marzec 2005 Tak Janushew! To Hells Angels" z 1930 roku. (w śeći jest wersja 2CD - ostatnio bardzo poularny plik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 1 Kwiecień 2005 Share Napisano 1 Kwiecień 2005 Także polecam Na zachozie bez zmian"pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rso Napisano 2 Kwiecień 2005 Share Napisano 2 Kwiecień 2005 Witam. Lotnictwo I wojny to asy przestwoży dosyć dobry film dobre sceny walk powietrznych i sprzęt dosyć dobrze ucharakterzowany na tamte czasy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 2 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2005 Rso które słowa w Twoim poście to tytuł? Mógłbyś wyodrębnić cudzysłowiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rso Napisano 2 Kwiecień 2005 Share Napisano 2 Kwiecień 2005 Witam. Oczywiście tytuł to ,Asy przestworzy' Sorki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko Napisano 2 Kwiecień 2005 Share Napisano 2 Kwiecień 2005 To dodam swój tytul ,,Der Stoßtrupp'' z 1934 roku :).Elegancka produkcja.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.