Australian Infantryman Napisano 29 Maj 2006 Share Napisano 29 Maj 2006 A poza tym, to w sezonie często bywam na plaży w Babich Dołach - tam gdzie RUDY dojechał do Bałtyku i Janek rozpoznał, że por. West to jego ojciec. Ciekawe, czy miejsce to jest opisane w tej nowej książce o filmie. Po tym poście ze strzałem z 85-tki pewnie przyjdą do mnie rano smutni i będą szukali RUDEGO w kanapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Australian Infantryman Napisano 29 Maj 2006 Share Napisano 29 Maj 2006 Olgierd J.! Jesteś wielki! Jeszcze nie mam tej książki, ale napewno ją kupię i już Ci za nią z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd J. Napisano 29 Maj 2006 Share Napisano 29 Maj 2006 Dziękuję :)Piszę o Babich Dołach. Jest nawet fotka na której widać torpedownię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 29 Maj 2006 Share Napisano 29 Maj 2006 a wiecie ze podczas krecenia była 1 ofiara smiertelna i paru rannych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd J. Napisano 29 Maj 2006 Share Napisano 29 Maj 2006 O rannych wiem, ale o zabitych nie. Masz jakieś sprawdzone wiadomości na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 29 Maj 2006 Share Napisano 29 Maj 2006 podczas krecenia sceny walk w berlinie jest ujecie jak strzela okpany tygrys (którego potem rozwalaja z tej 45 (w ksziązce była to chya 105 mm) wtedy podczas tsrzelania z tygra urwał sie tłumik płomienia i udezył statystę. tak gdzies czytałem w jakis wspomnieniach z palnu.. niestety nie pamietam zródła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd J. Napisano 29 Maj 2006 Share Napisano 29 Maj 2006 Nie spotkałem się z taką historią. Ani w ówczesnej prasie ani w rozmowach z ludźmi, którzy akurat te sceny realizowali. Co oczywiście nie oznacza, ze nie mogło tak być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 30 Maj 2006 Share Napisano 30 Maj 2006 Co do Gustlika i panzerfaustów to mógł strzelać z polskiej wersji produkowanej na potrzeby WP. W jakimś artykule napisane było, że były to dokładne kopie niemieckich. A propos, ma ktoś ten artykuł? Bo za cholerę nie mogę sobie przypomnieć w której gazecie to wyczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 30 Maj 2006 Share Napisano 30 Maj 2006 A ja znowu jak jeździłem nad rzeke Rawkę koło Kamiona Skierniewickiego, to miejscowi opowiadali jak kręcono w tej wsi i okolicach sceny do 4 pancernych w okolicach cmentarza z 1 wś. Tylko co ta biedna Rawka grała? Odrę? Moja ulubiona scena to jak Czereśniak wyciąga stena i wali do min na rzece. CZy wogóle istnieją miny rzeczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 30 Maj 2006 Share Napisano 30 Maj 2006 Miny rzeczne (podobnie jak flotylle) istnieją. Np. jest ładna fotka z okresu I wojny, miny rosyjskiej wytrałowanej w okolicach Płocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 30 Maj 2006 Share Napisano 30 Maj 2006 dzięki Forteca - jednak jak człowiek mało wie i może walnąć głupotę:-) A jeszcze przypomniała mi sie scena ze stenem i rowerem:-)Czy CZereśniak był w AK czy BCH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 30 Maj 2006 Share Napisano 30 Maj 2006 otoczka wskazuje, że raczej w AK ;), co potem nie przeszkodziło staremu Czereśniakowi zostać wielkim politykiem gminnym ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 30 Maj 2006 Share Napisano 30 Maj 2006 sten i otoczka całej tej sceny jednoznacznie wskazują na AKAd Jeager- to typowy zyciorys powojenny ,dzisiaj wielu byłych akowców nie chce pamiętac swojej pracy dla komunistycznych siepaczy jako powojennych burmistrzów ,naczelników ,przewodniczących gmin czy też frontu jedności narodu a nawet sekretarzy partii która ich przyjmowała z otwartymi rękami jak teraz kościół nawróconych neofitówDziś krzycza wielkm glosem jak to byli gnębieni przez tą obrzydliwą komune - bo to dodatek do emerytury wiekszy i ulga za telefon jesli załapie sie status represjonowanego -ZNAM TAKICH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 30 Maj 2006 Share Napisano 30 Maj 2006 Pragnę przypomnieć, że w książce Tomuś ma pepeszę a nie stena.A dla mnie smieszny był orzyk Wichury po zdetonowaniu miny: SKĄD MASZ BROŃ". Na wiosnę 1945r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Australian Infantryman Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 W książce występuje epizodycznie kapitan Kloss. W filmie także, tylko nie gra go Mikulski (szkoda). Wiecie w jakim epizodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 wiemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Dla ścisłości nie Kloss tylko J-23. Ale od razu wiadomo, że chodzi o Janka".Szkoda tylko, że pancerni nie mogli mu się później zrewanżować. Za bardzo byli pochłonięci zdobywaniem Kłodzka i Berlina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd J. Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 W powieści jest J-23, ale na przykład w scenopisie odcinka XIII- akład o śmierć" jest wyraźnie napisane KLOSS (scenariusze, scenopisy i wiele innych dokumentów do wglądu w bibliotece Filmoteki Narodowej na Puławskiej w Warszawie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Najlepsze kasztany są na placu Pigalle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbooj Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 A ja przypomnę, że w książce nigdzie nie jest napisane, że Tomuś ma pepeszę. Ma, cytuję automat", który ukrywa pod kurtką i raz go poprawia po spotkaniu z wartownikiem, potem demonstruje kolesiom sklepikarza i w końcu robi z niego użytek na barce. Jak do licha ukryć pepeszę pod kurtką? To mógłby być jedynie sten, albo może błyskawicaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Może czytałem inną wersję, ale było o pepeszy.Muszką zawadził Tomuś o podpinkę przy próbie wydobycia jej podczas spotakania z niemieckimi maruderami w lesie. Po drugie łyskawicą" Tomuś zaznaczyłby swój waleczny udział w PW.P.S.Może skleroza ale wierzcie mi, że z książką spędziłem wiele udanych chwil w WC.Z tego, co pisze Olgierd J. mogło być różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbooj Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Sprawdziłem, faktycznie ...chwycił pepeszę, zarepetował". W filmie był sten i ten się dał schować pod kurtką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 No to daj pyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbooj Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 daję, pan poseł Wierzejski chyba się nie dowie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 I sierżant Wichura też. Jak się spotkamy idziemy na piwo i pierwsze Ty stawiasz:)Drugie ja.Tylko mają byc bez piany, jak ta niezgwałcona Niemka w Kłodzku nalewała i Magneto" się wkurzał.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.