Skocz do zawartości

czterej pancerni i pies

proteus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A poza tym, to w sezonie często bywam na plaży w Babich Dołach - tam gdzie RUDY dojechał do Bałtyku i Janek rozpoznał, że por. West to jego ojciec. Ciekawe, czy miejsce to jest opisane w tej nowej książce o filmie. Po tym poście ze strzałem z 85-tki pewnie przyjdą do mnie rano smutni i będą szukali RUDEGO w kanapie.
  • Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
podczas krecenia sceny walk w berlinie jest ujecie jak strzela okpany tygrys (którego potem rozwalaja z tej 45 (w ksziązce była to chya 105 mm) wtedy podczas tsrzelania z tygra urwał sie tłumik płomienia i udezył statystę. tak gdzies czytałem w jakis wspomnieniach z palnu.. niestety nie pamietam zródła
Napisano
Nie spotkałem się z taką historią. Ani w ówczesnej prasie ani w rozmowach z ludźmi, którzy akurat te sceny realizowali. Co oczywiście nie oznacza, ze nie mogło tak być.
Napisano
Co do Gustlika i panzerfaustów to mógł strzelać z polskiej wersji produkowanej na potrzeby WP. W jakimś artykule napisane było, że były to dokładne kopie niemieckich. A propos, ma ktoś ten artykuł? Bo za cholerę nie mogę sobie przypomnieć w której gazecie to wyczytałem.
Napisano
A ja znowu jak jeździłem nad rzeke Rawkę koło Kamiona Skierniewickiego, to miejscowi opowiadali jak kręcono w tej wsi i okolicach sceny do 4 pancernych w okolicach cmentarza z 1 wś. Tylko co ta biedna Rawka grała? Odrę? Moja ulubiona scena to jak Czereśniak wyciąga stena i wali do min na rzece. CZy wogóle istnieją miny rzeczne?
Napisano
Miny rzeczne (podobnie jak flotylle) istnieją. Np. jest ładna fotka z okresu I wojny, miny rosyjskiej wytrałowanej w okolicach Płocka.
Napisano
dzięki Forteca - jednak jak człowiek mało wie i może walnąć głupotę:-) A jeszcze przypomniała mi sie scena ze stenem i rowerem:-)Czy CZereśniak był w AK czy BCH?
Napisano
otoczka wskazuje, że raczej w AK ;), co potem nie przeszkodziło staremu Czereśniakowi zostać wielkim politykiem gminnym ;)
Napisano
sten i otoczka całej tej sceny jednoznacznie wskazują na AK
Ad Jeager- to typowy zyciorys powojenny ,dzisiaj wielu byłych akowców nie chce pamiętac swojej pracy dla komunistycznych siepaczy jako powojennych burmistrzów ,naczelników ,przewodniczących gmin czy też frontu jedności narodu a nawet sekretarzy partii która ich przyjmowała z otwartymi rękami jak teraz kościół nawróconych neofitów
Dziś krzycza wielkm glosem jak to byli gnębieni przez tą obrzydliwą komune - bo to dodatek do emerytury wiekszy i ulga za telefon jesli załapie sie status represjonowanego -ZNAM TAKICH
Napisano
Pragnę przypomnieć, że w książce Tomuś ma pepeszę a nie stena.
A dla mnie smieszny był orzyk Wichury po zdetonowaniu miny: SKĄD MASZ BROŃ". Na wiosnę 1945r.
Napisano
Dla ścisłości nie Kloss tylko J-23. Ale od razu wiadomo, że chodzi o Janka".
Szkoda tylko, że pancerni nie mogli mu się później zrewanżować. Za bardzo byli pochłonięci zdobywaniem Kłodzka i Berlina.
Napisano
W powieści jest J-23, ale na przykład w scenopisie odcinka XIII- akład o śmierć" jest wyraźnie napisane KLOSS (scenariusze, scenopisy i wiele innych dokumentów do wglądu w bibliotece Filmoteki Narodowej na Puławskiej w Warszawie)
Napisano

A ja przypomnę, że w książce nigdzie nie jest napisane, że Tomuś ma pepeszę. Ma, cytuję automat", który ukrywa pod kurtką i raz go poprawia po spotkaniu z wartownikiem, potem demonstruje kolesiom sklepikarza i w końcu robi z niego użytek na barce. Jak do licha ukryć pepeszę pod kurtką? To mógłby być jedynie sten, albo może błyskawica
Pozdrawiam

Napisano
Może czytałem inną wersję, ale było o pepeszy.
Muszką zawadził Tomuś o podpinkę przy próbie wydobycia jej podczas spotakania z niemieckimi maruderami w lesie.
Po drugie łyskawicą" Tomuś zaznaczyłby swój waleczny udział w PW.
P.S.
Może skleroza ale wierzcie mi, że z książką spędziłem wiele udanych chwil w WC.
Z tego, co pisze Olgierd J. mogło być różnie.
Napisano
I sierżant Wichura też. Jak się spotkamy idziemy na piwo i pierwsze Ty stawiasz:)

Drugie ja.

Tylko mają byc bez piany, jak ta niezgwałcona Niemka w Kłodzku nalewała i Magneto" się wkurzał..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie