Kamiljan Napisano 31 Maj 2010 Share Napisano 31 Maj 2010 Greku? rozumiem ze te elementy wymontowala ludnosc przed zalaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 1 Czerwiec 2010 Share Napisano 1 Czerwiec 2010 hej, nigdy nikt z nas nie mówił, że tam leży chociaż większa część pojazdu, Z wyglądu niektórych elementów można jednoznacznie wywnioskować, że tak jak wszystkie złomowane pojazdy przez ludność był wysadzony, lub tak się z nim stało w czasie działań, chociaż koła i gąsienice są odkręcone i nienaruszone, no oczywiście obcięte bandaże.Drobne części znajdowaliśmy do 100 metrów od przepustu. Tak więc największym elementem jest ten zalany świński ryj" z kawałkiem lufy i kawałkiem pancerza, nie wiem czemu krążą opowieści", iż to całe działo samobieżne.Pewnie, że i to by się przydało, ale nadal nie ma odważnego w powiecie aby to ugryżć, ale, ale może po wyborach o ile potoczą się odpowiednio". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 1 Czerwiec 2010 Share Napisano 1 Czerwiec 2010 Mam pytanie(jestem laikiem):czy nie dałoby się prześwietlić" nasypu drogi przy użyciu georadaru? Mogło by to pozwolić na ustalenie czy jest to wiekszy element od tego znlezionego w Poznaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 1 Czerwiec 2010 Share Napisano 1 Czerwiec 2010 Jeżeli te części pochodzą z tego wraku to widać, że to był Jagdpanzer IV albo Panzer IV/70(V). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 hej, IV 70 (A), obecnie już ta literka jest doklejona, a więc tej najrzadszy, tak jednoznacznie wynika z historii 24 div Pz. do której właśnie należał ten pojazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Dlaczego wykluczono przynależność tego działa samobieżnego do s.H.Panzerjaeger Abteilung 563? Co wskazuje, że są to pozostałości Pz.IV/70(A)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Na zdjęciu w gablocie widać pokrywę hamulca z otworem wentylacyjnym - nontowaną na przodzie kadłuba i jest ona wzoru krótkiego stosowanego na zmodyfikowanych kadłubach Jagdpanzerów IV używanych przez Vomaga. Pojazdy Alketa miały standardowy kadłub Panzer IV z dłuższą pokrywą patrz:http://img.photobucket.com/albums/v15/jaszczolt/PzIV/wloty.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Panie Marku gratuluję oka. Z tej perspektywy patrząc na dekiel" nie wpadło mi to do głowy.Jeżeli dekiel" pochodzi z pojazdu zakopanego pod drogą to może potwierdzać jego przydział. s.H. Panzerjaeger Abteilung 563 posiadał dwie kompanie Pz.IV/70(V). Wyżej rzeczony działał w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Jeśli wielce prawdopodobnym jest że znajduje się tam tylko armata z yjem" i fragmentem pancerza, to zamiast całkowitego rozbierania drogi, możliwym wydaje się wydobycie fragmentów ze strony gdzie jest najłatwiejszy do nich dostęp czyli od samego przepustu. Rozkucie podmytego i tak już fragmentu i wyciągnięcie resztek. Przepust wydaje się odpowiednio szeroki. Oczywiście pozostaje ekspertyza techniczna czy nie naruszy to statyki, ale budowla jest masywna a działania na małym fragmencie. Wiadomo, w grę wchodzą określone koszty, ale całkowitej wymiany budowli ze środków samorządowych chyba nie należy rychło się spodziewać...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1610 Napisano 19 Lipiec 2010 Share Napisano 19 Lipiec 2010 Panowie !Sprzątnąłem wam fanta spod nosa !Tylko się wadzicie zamiast działać .Lufę zostawiłem - bo za długa .Jutro jadę po resztę części ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 19 Lipiec 2010 Share Napisano 19 Lipiec 2010 Prima aprilis.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop39 Napisano 19 Lipiec 2010 Share Napisano 19 Lipiec 2010 1610 - to jest z tego wraku co wyszedł na wale ??? Bo obok niego to cała kupa części się walała od dawna ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klusek Napisano 19 Lipiec 2010 Share Napisano 19 Lipiec 2010 Tylko 1 Ale panowie eksperci masa jaga wynosiła 25 000 kg więc sam pysk z działem nie mógł ważyć tyle żeby się go nie dało wyciągnąć z pomocą paru chłopa i koni (zabetonowanie nie miałoby sensu) Jak dla mnie to pod wiaduktem musi być przynajmniej jakiś większy fragment nadbudowyhttp://www.youtube.com/watch?v=adpuJSLlxGU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.