Frozzer Napisano 25 Czerwiec 2005 Share Napisano 25 Czerwiec 2005 tez nie rozumiem, czemu MWP mialoby miec prawa do tego pojazdu. niby jak trafila rosi do muzeum pilicy, inne pojazdy do skarzyska, i masa innych eksponatow do przeroznych muzeow lokalnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 26 Czerwiec 2005 Share Napisano 26 Czerwiec 2005 trudno mi to wyjasnic jednoznacznie popdbno istnieje hierarchia wedle ktorej pierwsze jest Mwp pozniej inne duze muzea muzea regionalne fundacje itp Rosi nie trafila boMWP ma juz 251 to samo lufcik ktorego wziato poczatkowo za 251to samo szczatki pantery z MOB MWP ma wlasne ale np stug 4 czy panzer4 zMOB niewiem pytam dlatego ze chce to potwierdzic badz zdementowac raz na zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 26 Czerwiec 2005 Share Napisano 26 Czerwiec 2005 Nie ma takiej hierarchii.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 26 Czerwiec 2005 Share Napisano 26 Czerwiec 2005 po wieżę Pantherturm ze Sz-na też była długa kolejka, na czele z MWP a kończąc na prywatnych kolekcjonerach dysponujących dużą ilością zbędnych środków płatniczych i co ? wieża jest własnością Muzeum Narodowego w Sz-nie. nie ma żadnej hierarchi ważności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dygacHQ Napisano 26 Czerwiec 2005 Share Napisano 26 Czerwiec 2005 To i ja coś dorzucę do tematu żeby nie było trzeba nadwyrężać wyobraźni :) http://www.hasegawa-model.co.jp/NARITA2/jpanzer4.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 27 Czerwiec 2005 Share Napisano 27 Czerwiec 2005 WitamW jakim stanie jest ten Jagdpanzer?-rozpoznaje tylko jarzmo.Aha jak tam plotki o Jagdtigerze zwanym tez 'Simonides Jagdtiger' z armatą 88mm jakoby spoczywajcego wsród drzew w Polsce w jakimś bagnie...Piszą że miało to miejsce pod koniec wojny to może gdzieś koło granicy z Niemcami.Na postach pisze że grupa która go odkryła nie opublikuje żadnych fotek do czasu wyciągnięcia tego pojazdu,nastepnie mają wydać książke o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Camino Napisano 14 Lipiec 2005 Share Napisano 14 Lipiec 2005 Jakieś nowości w temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proteus Napisano 15 Lipiec 2005 Share Napisano 15 Lipiec 2005 raport z sytuacji na wczorajPojazd na szczescie nadal jest tam gdzie byl. Redakcja odkrywcy odbyla szereg rozmow zarowno z grupa znalzcow( ktorzy sa przemilymi ludzmi i wielkimi pasjonatami tematu-oby takich ludzi bylo jak najwiecej) jak i urzedami odpowiedzialnymi za znalezisko czyli konserwatorem zabytkow, policja, starostwem i zarzadem drog. Z tego co wczoraj widzialem i slyszalem wszystko jest na dobrej drodze by uratowac pojazd przed zlomiarzami... Wszystkie strony urzedowe sa jak najbardziej przychylne wydobyciu pojazdu. pozostala strona techniczna i jeden, dwa dokumenty.. oczywiscie jak to w polsce bywa nagle moze sie okazac ze brakuje jakiegos niezwykle waznego pozwolenia ale mam nadzieje ze tak sie nie stanie. W najblizszym numerze Odkrywcy prawdopodobnie przedstawimy grype poszukiwaczy i milosnikow historii ktora opiekuje sie pojazdempozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 16 Lipiec 2005 Share Napisano 16 Lipiec 2005 ja tylko w dalszym ciagu niewiem jak oni chchca go ruszyc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianGudz Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 Kurcze mieszkam w Gorowie 22 lata znam chyba wszystkie bunkry w okolicy.Ale nigdy o zadnym czolgu nie slyszalem (no moze tylko bajki),a mozna poprosic o blizsza lokalizacje miejsca?Jaka to wies??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Witam wszystkich!Ja z takimi 'tendencyjnymi' pytaniami: Co z wrakiem? Czy kwestie papierkowe" są już załatwione, a pieniądze zgromadzone? Kiedy ruszy akcja wydobycia wraku?Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asia Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Warsik. To fragment rozpitego Jaga wmurowany w przsło mostu od ponad połwieku, po którym biegnie ruchliwa droga do Iłowa. Tak więc spoko. Pojazd w środku jest wyczyszczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asia Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Dodam wmurowany zaraz orzy skrajy drogi. Schodząc rowem doskonale widoczny. Pozdrawiam kolegę z Górowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Ej, może znów jakieś fotki ale tym razem całości? Jestem diablo ciekaw jak to wygląda ( tzn. ten konketny egzemplarz, bo jak wygląda Jagdpanzer IV to wiem). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EVO Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 dzisiaj w radiu mówili o nim i ze zlomiarze go troche podbierajapozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekierz Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 WITAM !!!Oglądałem Jaga" w zeszłym tygodniu i jestem pod dużym wrażeniem. Miejsce jest fantastyczne i ma swój niepowtarzalny klimat. Poza tym czuje się wzrok miejscowych strażników Jaga". Pojawiają się szybko i szybko znikają. I tak trzymać, żeby żaden oszołom znów czegoś nie spaprał. Pozdrawiam !!!SIEKIERZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Witam!Asiu! Co znaczy, że pojazd jest w środku wyczyszczony"??To, że jest on wbudowany w przęsło, to ja doskonale wiem, ale czy to mnie uspokaja? Jakoś nie bardzo...Ale potrzymuję pytania. Jak tam kwestie papierkowe"? Na jakim są etapie? No i co z finansami? Jak przygotowania do akcji? Bo na te jak narazie nikt mi nie odpowiedział rzeczowo.Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 asia widac nie ma bladego pojecia, bo tam zadnego iłowa w okolicy nie ma :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer24 Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 Dla zainteresowanych podam, że ustaliłem z 99% prawdopodobieństwem, że pojazd ten należał do 40 batalionu ppanc 24 dywizji pancernej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asia Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 Frozer nie udawaj,że nie wiesz. Zwykła pomyłka chodzi o Górowo Iłowieckie. Z drugiego postu to wynika. Jest to właściwie betonowy tunel pod szosą. W prawej jej podporze po wojnie zalano betonem resztki rozbitego działa, które nie bardzo było wtedy jak wyciagnąć. Zanim resztki tego złomu zalano betonem przeszukali go rosjanie zaprali broń i pociski. Silnik wymontowali przesiedleńcy w 45, poszedł do młyna w okolicy, bo nie było prądu. Potem zaglądały tam od czasu do czasu dzieciaki. Dzisiaj wystaje z betonu zalana lufa z jażmem i wszyscy robią z tego sęsację. Ta lufa była tam od półwieku i wszyscy miejscowi oraz przebywający dłużej w okolicy o niej wiedzieli. Ja wiem o tym trochę więcej bo brat mojego ojca przybył tu już wiosną 45. Zanim będziecie kruszyć beton, - popytajcie starych mieszkańców których pojazd był miejscem zabaw, powiedzą wam co zamurowano. Trzymaj się Frozzer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 trzymam sie dobrze, a ty poraz wtory popelniles (as) blad w nazwie miejscowosci. cos nie chce mi sie wierzyc, ze jako osoba zwiazana z tamtym miejscem, nie znasz nawet nazw najblizszych miejscowosci :)))poza tym, historie calego pojazdu, orac co to wogole i ile tego jest to ja doskonale wiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 Pz.Jäg.Abt.40? No to chyba pojazd zgodny z Twoimi zainteresowaniami ,nie Panzer24? Po czym to wywnioskowałeś? Wałczył ten pododdział w okolicy i miał Jagi-IV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 wrak lezy dokladnie na trasie przemarszu 24 pancernej w tamtych rejonach. no i 24 pancerna miala jagdIV w skladzie 40 batalionu ppanc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzes94 Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 Dobra kochani sprawa dosyć długo sie toczy a kiedy wciągamy to cacko??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer24 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Dokładnie taj ka Frozz napisał. Tam gdzie się znajduje była szpica natarcia na sowieckie pozycje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.