jotes Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Ciekaw jestem Waszych opinii, pierwszy raz widzę coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Wydaje mi się, że może to być po prostu standartowe jarzmo pozbawione kulistej osłony pancernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 potwierdzam, brak osłony po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Czy ktoś wie, jaka była długość łuski naboju 20 mm, najlepiej z autopsji?.. Praktycznie nigdzie nie podaje się tej podstawowej informacji. Konkretnie, chodzi mi o zweryfikowanie możliwości relacji o użyciu amunicji niemieckiej, która, o ile wiem, była kopią długiego" Solothurna 20x138 mm. U nas z kolei pisze się o wzorowaniu" naboju na bliżej nieokreślonym Solothurnie, ale co to znaczy?. Dodam od razu, że według sprawozdania z prób z 21. 6. 1938, długość łuski to 140 mm (naboju - 205 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Długość łuski - 140 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekniejadek Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Luski sa prawie identyczne, trzeba miec obie w reku zeby zobaczyc roznice, sa identycznej wysokoci, rozni je jeden szczegol ale wole nie pisac jaki bo zaraz pojawia sie na all.. przebite niemieckie jako polskie 20mm :)przez ta roznice prawdopodobnie Polacy nie dawali rady walic z niemieckich ale nie bede sie przy tym upieral :) bo slyszalem o wykopaniu wystrzelonych niemieckich w miejscu postoju polskich tankietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 no właśnie wg relaci to dawali rade... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Chyba jeszcze nie było (Ebay) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Wydaje się, że na ostatnich trzech zdjęciach jest ten sam pojazd.Ale ciekawsze jest, że dobrze widoczne jest dodatkowe, prostokątne coś" po prawej stronie wizjera kierowcy (patrząc z perspektywy tegoż). Nie wygląda specjalnie na dodatkowy otwór w pancerzu (wizjer czy jakiś wyrzutnik), ale raczej na nałożoną ramkę (na oznaczenia taktyczne?). Pewnie w rzeczywistości okaże się, że to jeszcze co innego. Można dopatrzeć się tego także na innych zdjęciach tankietek w tym wątku. O ile dobrze pamiętam, to literatura nie wspomina nic o takiej modyfikacji tankietek z nkm-em. Jakieś inne koncepcje/wyjaśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Czy jest jakas informacja gdzie to zdjecie zrobione? Jezeli to czolg WBM-M, to pojazdy tej brygady, na rozkaz pisemny dowodcy, mialy miec symbole taktyczne wykonane bodajze z dykty. Moze to jest wlasnie taki symbol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Na pewno takiego wytłumaczenia nie można wykluczyć, choć wtedy podobny sposób oznaczania musiałby występować na zwykłych" tankietkach i innych pojazdach, a tego na razie nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Rozkaz wydany na dni przed lub juz podczas wojny (musialbym w papierzyskach sprawdzic ktorego dnia), wiec tylko zdjecia wojenne pokaza takie wihajstry. Juz chyba dwa byly na tym watku, z tych jeden wrak (PF 518 dowodcy) prawie na pewno z WBP-M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 Na zdjęciu tankietek 10BK na Węgrzech (http://derela.republika.pl/tks_nkm_10bk_1.jpg) widać wyraźnie ciemne prostokąty, ale trochę inne (moja koncepcja to była: fałszywe wizjery, ale nie wiem za bardzo, po co). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 A czy wiadomo coś na temat pokrowców widocznych na zdjęciu wspomnianym powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hazet_95 Napisano 5 Listopad 2007 Share Napisano 5 Listopad 2007 Ładniutkie. I tanie :-)Pozdro - HZ95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Ładne zdjęcie znalezione przypadkowo w innym wątku na forum Odkrywcy" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 22 Listopad 2007 Share Napisano 22 Listopad 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maru Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 jotes ma racje te zdjecie pochodzi z okolic kielc a dokladniej przy trasie Skarżysko - kielce . Trafilem kiedys jarzmo do NKMu wisialo u chlopa joko klosz oświetlenia no podwórku . niestety niemam fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 To dość unikalny element tankietki, warto by się zainteresować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maru Napisano 25 Listopad 2007 Share Napisano 25 Listopad 2007 znajomy juz to sprzedal nieswiadom co to bylo . i podejrzewam ze do tej pory tego niewie co to bylo i do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Grudzień 2007 Share Napisano 1 Grudzień 2007 A skąd pewność że to było jarzmo? Kto by wieszał taki kawał żelastwa jako oprawkę do żarówki. Wybaczcie - sceptycznie do tego podchodzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskit1 Napisano 1 Grudzień 2007 Share Napisano 1 Grudzień 2007 Czemu nie wierzysz ja osobiście dotykałem)))))) baczek do TKS mam nawet zdjęcia)))) i jeszcze sobie jest ten baczek!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Grudzień 2007 Share Napisano 1 Grudzień 2007 Nie zobaczę - nie uwierzę... Zresztą ktoś obeznany w temacie niech sprawdzi czy na trasie Kielce - Skarżysko-Kam. była jakaś jednostka ,która miała TKS-y z nkm-ami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi