Skocz do zawartości

VW kibelwagen

Gość tron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam , gdzie w sieci mozna znalesc , jakies dokladne dane Kubelwagena lub Schwimwagena , tak zeby moc zbudowac replike . Pytanie do osob ktore maja jakies sprawdzne zrodla w sieci.
Napisano
Proponuje poszukać kogoś kto posiada taki pojazd, bo ze zdjęć i rysunków trudno będzie zrobić dokładną replike, nie ma to jak na wzur wziąć orginał.
ps ciekawy pomysł z tą repliką, ale z schwimmwagenem możesz mieć problem ze zrobieniem ryły" tego pojazdu.
pozdr
Romel
Napisano
Czy to się opłaca? Kubelwageny to nie taka rzadkość. Lepiej kupić jakiś totalny wrak i następnie dorabiac. Ponadto co orginał (nawet w 30%) to orginnał.
Napisano
W stanach robią zestawy waloryzacyjne dla garbusów" w postaci replik blach od Kubusia. Podoga i silnik zostają, reszte się dorzuca z zestawu. (nie mam jednak żadnych danych, jak ktoś ma to please :) )
Napisano
Przegladajac kiedyś cos takiego jak Samochody świata (któryś tam rok)" widziałem oferte firmy która oferuje kibelwageny do montażu, firma była chyba z Kanady. Jak ktoś ma to niech sprawdzi.
pozdro
Napisano
Witam,
jest całkiem niezłe opracowanie dotyczące kubelwagena z serii Typy broni i uzbrojenia", nie pamietam w tej chwili który to konkretnie numer, ale jest tam praktycznie cały pojazd, również wersja pływająca, wraz z podaniem dokładnych wymiarów. Proponuję poszukać na allegro.
pzdr
Jadzia
Napisano
Witam, apropo kubelwagenow, czy ma ktos jakies info gdzie mozna by kupic taki wraczek do rekonstrukcji. Slyszalem ze z niemczech sa sprowadzane, interesuje mnie ewentualny koszt zakupu takiego cudenka.
Napisano
Witam
Kiedyś ta tym Forum był już ten temat.O sprowadzeniu z USA jak nie macie super kasy to zapomnijcie.Ja i moi znajomi chcieliśmy razem kibelka" sprowadzić koszt zakupu rok temu to około 175.000 złotych bez kosztów transportu.
A wraków jako takich do remontu" jakoś jak na lekarstwo.
Też jestem poważnie zainteresowany.
Pozdrawiam
Napisano
Sprowadzenie z USA niewchodzi w rachube . Swimwagen wiadomo jest dosc trudny , ale Kubel to taki podniesiony Garbus i niejestem pewnien czy wszystkie byly 4x4 , wiec nic trudnego , tylko blache ciezko bedzie znalesc :)w Liroy Merlin chyba niemaja :). A co do orginalow , to wcale tak duzo ich niema na rynku i cena bedzie napewno kosmos .Wlasnie dlatego dobrze oprucz modelu , miec jakies dane zdjete z orginalu . Hmm byl kiedys na TvnTurbo program o kubelwagenie ,ale nic o wymiarach niebylo.Firmy w polsce co robia z grabusow Buggy czy inne wynalzki mogly by robic repliki lub elementy do Kubelwagena .
Napisano
dokladnie , bedzie trzeba pogrzebac na Googlach czy w twoim linku, wkoncu to forum Odkrywcy :)
Napisano
to co ci podsylam, to strona z wieloma linkami do stron. Otworz sobie, potem otwieraj kolejne pozycje, a w pozycjach , nawet jak nie znajdziesz nic nadzwyczajnego to pootwieraj sobie linki, jesli ich autor jakies daje - mozna wpasc na calkiem ciekawe strony i bedzie to dosyc odkrywcze. Googel ma mistrzostwo swiata, ale ....
Napisano
W ostatnim Automobiliście ogłasza się firma PRO-CAR - handel, renowacja pojazdów historycznych. Specjalizacja VW Garbus i pochodne. Są z Berlina, przedstawicielstwo jest w Kielcach. Nie mają strony, jak ktoś chce numery telefonów to piszcie na priva.
Warto popytać, na dziś oferują m.in. kompletne podwozia do garbusa, możliwe że jakieś wytłoczki blach do kubelwagena też robią.
Napisano
Poki co to w Googlahc na dzien doby jest taka oto strona : http://www.kubelwagen.co.uk/ , dosc ciekawa.
Napisano
a to cos na temat Shwimwagena http://www23.brinkster.com/vw166/index.htm
Poztym pusto albo nieciekawie .Trzeba bedzie jakas literature zakupic .
Napisano
W jednym z poprzednich numerów Automobilisty byl artykul o Kubelwagenie i Schwimmwagenie. Byla tez mozliwosc nabycia jakiegos opracowania na temat tych samochodow.
Swoja droga ciekawy pomysl, tylko zeby nie wyszedl z tego totalny pasztet. Jakby nie bylo przetloczenie blach, czy nawet wykonanie ich z laminatu to nie budowa zamku z piasku.

Pozdr.
Piotrek
Napisano
wlasnie wlasnie , nietrzeba kupowac garba calego , blachy moga byc przezarte , aby podwozie bylo cacy i dalo sie jezdzic , i tak bude sie rozbi od nowa , a zawsze to mniej kosztuje taki dezel . Poztym na Alegro jesta cos takiego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31516476 i
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31755975 ciekawe ktora by byla bardziej pomocna przy budowie repliki ?
Napisano
jeszcze cos takiego znalazlem , koles tam robi kubelwagena na podwoziu od VW transportera , zobaczcie http://calsky.webpark.pl/cal.html
Napisano
wtrącę swoje trzy grosze na temat
daj sobie spokój z replika, lepiej kupić nawet zdekompletowanego kibla niż budować od podstaw.
Mechaniki jest w bród ( mój znajomy, który się tym trudni ma chyba z dziesięć silników, skrzyń i parę ton innych części . Nowe blachy nadwozia ( wszystkie ) kupisz - tylko trzeba wiedzieć gdzie ale zaręczam że są dostępne
sam mam do opylenia lub najchętniej na zamianę całą ramę z przednikmi belkami ( oryginał! )
w ten sposób za podobne lub mniejsze pieniądze budujesz ORYGINAŁ!! a nie podróbkę co każdy ci wszędzie i zawsze wytknie poza tym unikasz koszmarnej pracy ręcznego odtwarzania z rysunków, a wiem coś o tym nie jest to łatwe.
kubelwagena do remiontu można kupić w Polsce już za kilka tysięcy złotych, trzeba się tylko rozejrzeć
Napisano
wybudować od podstaw mozna praktycznie wszystko, pozostaje tylko kwestia kasy i dokumrntacji technicznej, inna sprawa to to że to sie kompletnie nie opłaca, poza pewnymi elementami silnika i zawieszenia właściwie wszystko jest inne
w zasadzie pozostają dwie możliwości
1 - kupić w miarę kompletnego kibla do remontu i go zrobić - niestety czasy kiedy takie coś można było tanio nabyć bezpowrotnie mineły
2 - były też kible produkowane jakichś czas po wojnie, te powojenne rózniły sie nieco przednią częścią, najtaniej było by to zciągnąc z niemiec lub z austrii, a nawet u nas sie takie zdażaja tyle że tam było by sporo taniej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie