Skocz do zawartości

Polskie bunkry

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 226
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Przy trasie Nowogrod - Myszyniec jest taki bunkier z kopula, ale kupula jest znacznie mniej postrzelana niz ta na zdjeciu. Co prawda znam tylko ten bunkier, chyba ze sa nieopodal inne.
Napisano
Inne sa na pewno, tyle ze ich nie zwiedzalem jeszcze. Ale chyba bede tam w sierpniu. Zrobie foty i wstawie w ten post jak bede mial cyfrowe.
  • 7 months later...
Napisano

Bunkier koło mostu w Nowogrodzie, stan w 2004 roku. Na pewno nie jest to ten ze zdjęcia bodzia, znacznie mniej zniszczony i za daleko od zakrętu Narwi. Tamten z ebay powinien być na terenie dzisiejszego skansenu, chyba że go zniwelowali... Jakieś prace ziemne na pewno były po wojnie robione, przy bunkrze z mojej fotki widać, że kiedyś poziom gruntu był znacznie niżej.

Napisano

Bunkrów było ok. 15, połowa została wysadzona (między innymi ten z kopółą ze zdjęcia nr.2). Bardzo ciekawy schron 2-kopółowy. Jeden z bunkierków niestety ni ma już kopóły-nie niemcy, nie rosjanie, ale panowie ze złomu ją za******. Zdjęcia, które dokładam, robilem komórką. Dysponuje 3-4 o dóżej rozdzielczości, mogę je wrzucić.

Napisano
Dla ciekawostki-ten schron ze zdjęcia pierwszego zrobił booom w 1944. Stoi już tylko ruina (w nim znalazłem swoje pierwsze fanty-dwa pociski od mausera :) )
Napisano
Fantów w Nowogrodzie to pewnie trochę leży, nawet na ścieżce w skansenie znalazłem łuskę od PPSz (rok temu). Niby nic ale dało mi do myślenia. Warto by sprawdzić teren ale dla mnie to za daleko. A może ktoś kopał w tamtych rejonach?
Napisano
Kopałem-mozna cos znalezc, ale te fajne miejsca przy bunkrach przeryte przez miejscowych (czyli duuzo niezasypanych dolków).
Napisano
Nie chciałem zabierać głosu, bo fortyfikacje to nie moja działka, ale też mam watpliwości co do identyfikacji zdjęcia nr 6.
Nie będzie to raczej coś pruskiego?

Pzdr,

jotes
Napisano

Jagmin ma rację ,to na pewno są obiekty z Francji.Proszę zwrócic uwagę na strzelnice, rów diamentowy(na wspólczesnym zdjeciu nie za dobrze go widać), osłonę czerpni powietrza, oraz wykonanie drzwi.
Zdj nr 1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie