Skocz do zawartości

Panzer '39 - wraki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 426
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Faktycznie sliczne zdjecie.Byly jeszcze inne zdjecia chyba z tej samej jednostki.Swoja droga - ma ktos pod reka dokladna liczbe uzytych we wrzesniu 1939 r. Sd.Kfz.251?
Nie chce mi sie grzebac w ksiazkach.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Apropos fotki-
wstyd się przyznać ale już nie pamiętam skąd-
na pewno z netu.

Przy okazji ktoś dysponuje fotkami sdkfz 250 z września podobno już się zaczęły pojawiać...

pozdr.
@ndrew
Napisano
To ostatnie zdjęcie, skojarzyło mi się ze znanym już zdjęciem rozbitego czołgu z naszym (?) kawalerzystą (?).
Czy to są dobre skojarzenia?
pzdr - Piotr
Napisano

Tamto poprzednie zdjecie bylo opisane, jako zrobione w Koszycach.Marek Jaszczolt twierdzi, ze pochodzi z okresu kampanii francuskiej i jestem pewny, ze ma racje.
Rysynek tego samego czolgu pochodzi z ksiazki Jean'a Restayn'a Tanks of the WW2".
Jednolicie biale krzyze identyfikacyjne na stropie wiezy, pokrywach silnika lub z tylu wiezy mozna jeszcze napotkac na zdjeciach z kampanii balkanskiej, a nawet z wczesnej fazy kampanii rosyjskiej.
Pozdrowienia
Grendel

Napisano
Zgadza się. Budynek z tyłu wygląda na francuski. Na burcie czołgu jest już krzyż czarno-biały, którego nie ma na rysunku (widocznie autor miał gorszą odbitkę ;-0 )

Pzdr,

jotes
Napisano
Co do pierwszego zdjęcia, to rzeczywiście jest podobne zdjęcie z poległym kawalerzystą. Ale nie wiem czy to ta sama scena, a jakoś nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś ma pod ręką, to proszę niech tutaj wstawi.

Pzdr,

jotes
Napisano
Polecam link, bo jest ładne powiększenie. Teraz zagadka: gdzie to jest? :-)

Spojrzałem na mapę i mój typ to Mszczonów (między W-wą a Rawą Maz.) albo gdzieś w okolicy. Chyba że Skierniewice? - ale o ile drogowskaz jest do Radziejowic, pasowałby raczej do Mszczonowa..
Napisano
Też tak najpierw pomyślałem, ale drogi niekoniecznie są prosto :-)

A czwarta nazwa na drogowskazie to mogą być Falenty 33km (ale dlaczego nie Warszawa? ;-)
Napisano
Też obiecuję pomóc wieczorkiem. Zdjęcia tego Pz były już kilka razy na tym forum, także z podpisami odnośnie miejscowości.

Pzdr,

jotes
Napisano
Po mojemu również Mszczonów.
5 km do Radziejowic ( wg mapy 4 ale teraz to są większe miasta a mierzy sie powiedzmy do centrum )
33 do Falent
84 wg mapy ( 86 też się łapie ) do Piotrkowa
28 - 19 Rawa
Napisano
Na stronie www.mszczonow.pl możecie obejrzeć sobie współczesne zdjęcia kościoła. Wieża b. podobna, iglica nieco inna.

Pzdr,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie