Guest Posted September 5, 2002 Posted September 5, 2002 Kto oglądał wczoraj teleexpress. Podobno wykopali jakis pojazd pancerny !?
Guest Posted September 5, 2002 Posted September 5, 2002 Tak mowili ze to chyba IS 1 czy 2. Samo podwozie, z gora nie wiadomo co sie stalo.
Guest Posted September 5, 2002 Posted September 5, 2002 A nie przypadkiem KW? Jest obecnie na terenie JW w Łomży - postaram się dowiedzieć coś więcej i dam znać.PozdrawiamKrzysiek
Guest Posted September 5, 2002 Posted September 5, 2002 Na razie wiem mało - na pewno jest to spód kadłuba (wraz z burtami, kołami i gąsienicami) od KW. Z jednej strony burta jest kompletna z drugiej jest ułamana w połowie. Na razie nie wiem czy czołg był wysadzany czy też nie, prawdopodobnie pochodzi z 1945 roku - ugrzązł na bagnach, wyskoczyła z niego załoga i została wybita przez Niemców. Być może będę mógł zrobić za jakiś czas zdjęcia.PozdrawiamKrzysiek
Rumburak Posted September 5, 2002 Posted September 5, 2002 Witam! Widziałem to cudo w telewizyjnym materiale w Teleleleexpercie. Niestety stan resztki kadłuba jest wprost ołakany. To nawet nie cała wanna, dolnej części ale jej strzęp. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić. PO jednej stronie było kilka kół, zdaje się.Nie jestem na tyle biegły, żeby stwierdzić, że to akurat KV 1, koła z tyłu miał podobne do PZKMPF IV, ale mignął tak szybko, że nie zdarzyłem się przyjrzeć. O ile to KV 1 to sprawa chyba jest ciekawa, bo czolg produkowano (chyba) do 1943. Skąd więc on w Polsce, skoro z frontu go wycofano? Nie wiem może się mylę w tej sprawie, więc oświećcie mnie. Czy KV1 walczyły na terenie Polski? Czy z ciężkich tylko Jotesy?? Ja nie pamiętam takich zdjęć na kronikach, ani gdzieś tam gdzie byłby KV1 w Polsce. Z tym, że mogę się mylić. A może to jakiś KV1 zdobyty przez Niemców i przez nich używany a potem stracony? Wtedy byłoby jeszcze ciekawiej. POZDRO
Guest Posted September 6, 2002 Posted September 6, 2002 na poligonie przy WSWP ( Wrocław). W lesie stoi zakopanne po osie podwozie ( wanna ) do Is-a lub KW ( o ile pamietam kompletne )
fiku Posted September 6, 2002 Posted September 6, 2002 Wg. strony http://www.battlefield.ru/kv1s.html KV-1s brały udział jeszcze w walkach o Berlin więc i na terenie Polski pewnie były.
Guest Posted September 6, 2002 Posted September 6, 2002 No, no stan wcale nie jest taki opłakany - wanna kompletną jedną burtę, przód i tył, komplet kół - druga burta (lewa) ułamana jest w połowie, ale ma zachowane koła nośne, napinające i napędowe - są także obie gąsienice. Jest kompletna podstawa silnika. Czołg jest rzeczywiście w większości zdemontowany.Ponieważ brak górnej części kadłuba i wieży nie da się stwierdzić czy to był KW 1, 2 czy np 85. Ogólnie nie jest źle - oczywiście może być lepiej, ale wiadomo jak jest - wygląda lepiej niż wanny od Pantery i PzIII w MWP w Warszawie i podobnie (troszkę gorzej) niż kadłub do PZIV w skarżysku.Pozdr.Krzysiek
Guest Posted September 9, 2002 Posted September 9, 2002 Czy ktoś wie co się teraz z nim dzieje?Przydałoby sie jakieś foto.
Guest Posted September 10, 2002 Posted September 10, 2002 Stoi na terenie JW w Łomży. Na razie nie wiem jak ze zdjęciami, ale postaram się coś załatwić. PozdawiamKrzysiek
Guest Posted September 15, 2002 Posted September 15, 2002 Jest to KW 1. Wydobyto go z bagna koło Borkowa (okolice Łomży). Milsza informacja - w bagnie pozostał drugi. pozdr. voytekb
Guest Posted September 16, 2002 Posted September 16, 2002 jestes pewny tez radzieckijaki stan? a moze to gora do tego?
Guest Posted September 16, 2002 Posted September 16, 2002 w bagnie pozostał drugi (nie część do już wydobytego). Oba KW wjechały po prostu na bagnisty teren, w każdym bądź razie nie były trafione pociskami. A jaki stan? trzeba by go wydobyć i ocenić. pozdr.voytekb.
Cronos Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Coś nowego w temacie... moze jakieś zdjęcia tego KV?? bo jakoś dużo ich nie ma. Dalej gnije?? A co z tym iby" drugim??Pozdrawiam
jacenty2004 Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Po 5 latach to już chyba niczego się nie dowiemy :(
skyluke Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Odświeżenie wątku może przynieść rezultaty, może ktoś wie więcej? czy nie trafił ten zrzyn do MWP ? nie stoi przypadkiem gdzieś na fortach? ktoś zasugerował to chyba co do zdjęcia w poście o niedostępnych eksponatach
krzysiek Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 Trafił i stoi na Fortach. Drugi? Nikt nie ruszał o ile mi wiadomo. Siedzi tam gdzie siedział :)PozdrawiamKrzysiek
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.