Skocz do zawartości

teleexpres...

Gość pepe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kto oglądał wczoraj teleexpress. Podobno wykopali jakis pojazd pancerny !?
Napisano
Tak mowili ze to chyba IS 1 czy 2. Samo podwozie, z gora nie wiadomo co sie stalo.
Napisano
A nie przypadkiem KW? Jest obecnie na terenie JW w Łomży - postaram się dowiedzieć coś więcej i dam znać.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Na razie wiem mało - na pewno jest to spód kadłuba (wraz z burtami, kołami i gąsienicami) od KW. Z jednej strony burta jest kompletna z drugiej jest ułamana w połowie. Na razie nie wiem czy czołg był wysadzany czy też nie, prawdopodobnie pochodzi z 1945 roku - ugrzązł na bagnach, wyskoczyła z niego załoga i została wybita przez Niemców.
Być może będę mógł zrobić za jakiś czas zdjęcia.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam! Widziałem to cudo w telewizyjnym materiale w Teleleleexpercie. Niestety stan resztki kadłuba jest wprost ołakany. To nawet nie cała wanna, dolnej części ale jej strzęp. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić. PO jednej stronie było kilka kół, zdaje się.
Nie jestem na tyle biegły, żeby stwierdzić, że to akurat KV 1, koła z tyłu miał podobne do PZKMPF IV, ale mignął tak szybko, że nie zdarzyłem się przyjrzeć. O ile to KV 1 to sprawa chyba jest ciekawa, bo czolg produkowano (chyba) do 1943. Skąd więc on w Polsce, skoro z frontu go wycofano? Nie wiem może się mylę w tej sprawie, więc oświećcie mnie. Czy KV1 walczyły na terenie Polski? Czy z ciężkich tylko Jotesy?? Ja nie pamiętam takich zdjęć na kronikach, ani gdzieś tam gdzie byłby KV1 w Polsce. Z tym, że mogę się mylić. A może to jakiś KV1 zdobyty przez Niemców i przez nich używany a potem stracony? Wtedy byłoby jeszcze ciekawiej. POZDRO
Napisano
na poligonie przy WSWP ( Wrocław). W lesie stoi zakopanne po osie podwozie ( wanna ) do Is-a lub KW ( o ile pamietam kompletne )
Napisano
Wg. strony http://www.battlefield.ru/kv1s.html KV-1s brały udział jeszcze w walkach o Berlin więc i na terenie Polski pewnie były.
Napisano
No, no stan wcale nie jest taki opłakany - wanna kompletną jedną burtę, przód i tył, komplet kół - druga burta (lewa) ułamana jest w połowie, ale ma zachowane koła nośne, napinające i napędowe - są także obie gąsienice. Jest kompletna podstawa silnika. Czołg jest rzeczywiście w większości zdemontowany.

Ponieważ brak górnej części kadłuba i wieży nie da się stwierdzić czy to był KW 1, 2 czy np 85.

Ogólnie nie jest źle - oczywiście może być lepiej, ale wiadomo jak jest - wygląda lepiej niż wanny od Pantery i PzIII w MWP w Warszawie i podobnie (troszkę gorzej) niż kadłub do PZIV w skarżysku.

Pozdr.
Krzysiek
Napisano
Czy ktoś wie co się teraz z nim dzieje?
Przydałoby sie jakieś foto.
Napisano
Stoi na terenie JW w Łomży. Na razie nie wiem jak ze zdjęciami, ale postaram się coś załatwić.
Pozdawiam
Krzysiek
Napisano
Jest to KW 1. Wydobyto go z bagna koło Borkowa (okolice Łomży). Milsza informacja - w bagnie pozostał drugi. pozdr. voytekb
Napisano
jestes pewny tez radzieckijaki stan? a moze to gora do tego?
Napisano
w bagnie pozostał drugi (nie część do już wydobytego). Oba KW wjechały po prostu na bagnisty teren, w każdym bądź razie nie były trafione pociskami. A jaki stan? trzeba by go wydobyć i ocenić. pozdr.voytekb.
  • 9 months later...
  • 4 years later...
Napisano
Odświeżenie wątku może przynieść rezultaty, może ktoś wie więcej? czy nie trafił ten zrzyn do MWP ? nie stoi przypadkiem gdzieś na fortach? ktoś zasugerował to chyba co do zdjęcia w poście o niedostępnych eksponatach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie