Skocz do zawartości

zniszczono kolejną kopułę pancerną OWŚ

jagmin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

No i miłe zaskoczenie. Otrzymałem informacje z wiarygodnego źródła, że po naszym małym zamieszaniu i wykonaniu kilku telefonów przez Kolegę Jagmina zainteresowały się tematem: Policja z Bytomia oraz Władze i Policja ze Świętochłowic. Na miejscu zajścia pojawiły się patrole Policji. Obiecali że do momentu zakończenia 'papierkologi' będą częściej zaglądali w okolicę bunkrów (Papierka nie potrzebują tylko złomiarze :-)))). Mamy też zapewnienie władz miasta Świętochłowice o poparciu dla naszej sprawy i jeśli tylko zajdzie taka konieczność to w miarę możliwości pomogą przetransportować kopułę w bezpieczniejsze miejsce. Jak widać jestem pełen optymizmu na pozytywne zakończenie sprawy o jego brak posądziły ponoć Forumowiczów spotkane na miejscu zajścia Władze miasta Świętochłowice. Tak więc trochę więcej optymizmu Panie i Panowie :-))).

Pzdr
Skoorpion
Napisano
To bardzo dobrze, że jest zainteresowanie ze strony władz ale sprawa wcale nie jest jeszcze zakończona. Sprawców trzeba wykryć, złapać i ukarać. Wtedy sprawa będzie zakończona pomyślnie.

pozdrawiam
d007
Napisano
Najlepiej szybko zorganizować jakiś transport i wywieźć kopułę w bezpieczne miejsce. Zyobraźcie sobie miny tych sukin...... kiedy odkryją, że cała ich robota poszła w las. To ich może skutecznie zniechęcić.
Napisano
Informuję, że po podjęciu kroków przez pewnych ludzi interesujacych się historią naszego regionu nie tylko wirtualnie, kopuła została dziś zabrana na zlecenie Urzędu Miejskiego w Świętochłowicach (schron znajduje się na terenie w/w miasta)i zdeponowana na terenie zakładu komunalnego tego miasta (nie pytajcie gdzie bo dokładnie bo nie wiem).

Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Prawde mówiąc nie spodziewałem się tak szybkiej i skutecznej reakcji władz. Ale to cieszy choć schron mimo wszystko jest okaleczony.

pozdrawiam
d007
Napisano
Pierwsza klasa. Tak powinne działac wszystkie władze lokalne.
Brawo.
Napisano
Nie wiem, jak wyglądają obecnie kontakty z Muzeum Górnośląskim w Bytomiu, ale myślę, że kopuła - nawet odcięta - mogłaby dołączyć do eksponowanego tam pancerza pionowego strzelnicy ckm.
Napisano
Byłęm tam i widziałem ten okaleczony schron- dobrze że przynajmniej kopułę ocalono przed zniszczeniem- przydało by się jednak namierzyć załogę która to uczyniła, i wymierzyć im sprawiedliwość bunkrowca, aby się im raz na zawsze odechciało takich numerów
pozdr
Napisano

Informuję, że akcja zabezpieczenia odciętego pancerza skończyła się sukcesem. Dzięki energicznej akcji podjętej przez władze miasta Świętochłowice, a inspirowanej przez Panią Naczelnik Wydziału Kryzysowego Henrykę Maciejewską we wtorek 11 maja kopuła została przewieziona na teren Bazy MPGK przy ul. Łagiewnickiej 76. Być może do czasu podjęcia decyzji co z nią ostatecznie zrobić zostanie gdzieś czasowo wyeksponowana.

Na fotografii kopuła zabezpieczona na terenie bazy. Obok stoją pracownicy MPGK, którym powierzono realizację akcji wydobycia pancerza i którzy kierowali pracami w terenie (od lewej) Piotr Smółka i Marek Janas.

W imieniu Pro Fortalicjum i wszystkich miłośników fortyfikacji serdecznie dziękuję władzom miasta Świętochłowice i wszystkim osobom zaangażowanym w akcję za szybkie, sprawne i skuteczne działanie.

jagmin

Napisano
Pomysł z saperką jest niezły,co powiecie na potraktowanie rąk palnikiem acytylenowym.Podcięcie ciężarówki na belkach nośnych też jest pewnym rozwiązaniem koszt tak zniszczonego samochodu jest wielokrotnie wyższy niż suma za kopułe na złomie.Pozdrowienia z rozszabrowanego Przedmościa Warszawa.
Napisano
Właśnie w lokalnym radiu podano informację, że dzięki interwencji miłośników historii uratowano pancerną kopułę jednego z schronów", oraz że kopułą zainteresowali się przedstawiciele muzeum".
Panowie- GRATULACJE!

PS: pomijam to, że kopuła powinna zostać na schronie, a nie być eksponatem w muzeum :-(
Napisano
BRAWO CHŁOPAKI TRZYMAJMY TAK DALEJ !
Napisano
właśnie, taka refleksja:
Wszyscy dziekują Urzędowi Miasta ( i słusznie) a prawie nikt - Pro Fortalicjum.
z tego wniosek ze w naszej podświadomosci tkwi fakt, że na władzę nie ma co liczyć, tylko hobbyści moga cos zdziałać.
Oby było jak najwiecej pasjonatów, oby było jak najwiecej porządnych ludzi na stanowiskach.
vR
Napisano
Szkoda tylko, że te muzea nie potrafią zainteresować się niszczejącymi i rozkradanymi z dnia na dzień schronami :(

Sytuacja jest krytyczna, w ostatnich dniach znowu rozkradziono kolejne schrony tym razem w Łaziskach, zniknęły zabytkowe drzwiczki ewakuacyjne szt 2. Nie zdążylismy na czas , przykro mi. Procedury są nieubłagane.

pozdrawiam
d007
Napisano
Cieszę się że kopuła została uratowana. Pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś wróci na swoje miejsce.
Zwróćcie przy okazji uwagę na wypowiedzi zamieszczane pod artykułem. Głupota ? Zgroza ? (2 posty wyżej )
Napisano
Czy informacja o kradzieży drzwi wyjscia ewakuacyjnego, dotyczy stanowisk dla ckm., w poblizu starego kamieniołomu w Łaziskach. Z informacji przekazanych przez Pana Jagmina" wynikało, że Pro Fortalicjum" posiada błogosławieństwo na demontaż uzyskane od Konserwatora Wojewódzkiego.
Napisano
Szkoda, ze w tym artykule nie wspomniano nic o eksploratorach - pasjonatach. W koncu to zasuga tych, ktorzy o tym zdarzeniu poinformowali odpowiednie wladze.
Napisano
Widać taki nasz los .
Że jak troche nie ciekawy artykół to co złego to ci , co niewiadomo po co latają z jakimiś kijami po lesie i rozkopują ściólke leśną , a jak co znajdą to sprzedają terorystą , antyglobalistą , itp.
A jak sprawa nabierze troche światła i artykuł może być ciekawszy to już nie wiadomo kto , po co powiadomił.
Napisano
Własciwie powinno być bez komentarza:
http://rybnik.naszemiasto.pl/wydarzenia/365907.html

-jest takie chińskie przekleństwo: obyś żył w ciekawych czasach"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie