MonikaNJ Napisano %s o %s Napisano %s o %s Archiwum Historii Mówionej - Wanda Traczyk-Stawska Córka Szczepana i Bronisławy, miała brata ( powstaniec zgrupowania "Kryska") i dwie siostry ( jedna z nich to matka Jacka Wszoły). żołnierz "Na to, że wzięłam do ręki broń i miałam siłę i odwagę strzelać do ludzi, ogromny wpływ miały rzeczy, które widziałam przez ciężkie cztery lata okupacji. Zadecydował o tym moment, kiedy byłam świadkiem rozstrzeliwania na ulicy Puławskiej. Od tej chwili moim jedynym marzeniem było nauczyć się strzelać i walczyć z okupantami" nauczycielka „Kochałam te dzieci. Moje własne dzieci do dziś wspominają, że w czasie świąt Bożego Narodzenia cała klasa przychodziła do naszego domu. Mieliśmy choinkę, prezenty. Piękny czas”. świadek i obrońca pamięci "W moim sercu i w mojej pamięci ludność Warszawy jest głównym bohaterem powstania, a my byliśmy tylko jej wojskiem, bo byliśmy jej dziećmi". (Sąd)"Pozwolił neonazistom pójść przez Warszawę w dniu naszego święta. My, powstańcy czuliśmy się jakby ktoś na nas napluł" Bardzo wielka strata
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Jaki miły wątek. Jak dobrze pokazujący to, co należy zrobić w razie „W”, a operatorzy lotniczy/kolejowi/autobusowi lub własny samochód w tym pomogą (raz na zawsze). Jaki wspaniały wątek, jak dobrze pokazujący, czy warto tutaj być, żyć i oglądać to całe plugastwo.
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Jaki miły wątek. Jak dobrze pokazujący to, co należy zrobić w razie „W”, a operatorzy lotniczy/kolejowi/autobusowi lub własny samochód w tym pomogą (raz na zawsze). Jaki wspaniały wątek, jak dobrze pokazujący, czy warto tutaj być, żyć i oglądać to całe plugastwo. O co zakład że typ z postu Yetiego będzie pierwszy na granicy najbardziej odległej od zagrożenia?
fala Napisano wczoraj o 00:06 Napisano wczoraj o 00:06 2 godziny temu, Erih napisał: O co zakład że typ z postu Yetiego będzie pierwszy na granicy najbardziej odległej od zagrożenia? Wszytkie mendy z mordami rzygajcymi patriotyzmem tak zrobią, ich hasło to "Zaleszczyki-pamiętamy.... jak spierdalać"
Rekomendowane odpowiedzi