Skocz do zawartości
  • 0

Rdzeń pocisku?

Pytanie

Napisano

Przy pracy w polu znalazłem coś co wygląda na pocisk, może jakiś rdzeń pocisku? Nie jestem pewien, wymiary: szerokość ok.11 mm, długość ok.35 mm. Jest dosyć ciężki jak na swój rozmiar. Jest płaski z dołu.IMG_20260704_164255.thumb.jpg.c918d4a49ba95dc7b4a30b31974f7163.jpg IMG_20260704_163938.thumb.jpg.bbf7e8a1ddbe1a0a791595a1dd842fc4.jpg

IMG_20260704_163909.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Stalowy to ona na pewno nie jest.Już po stanie zachowania widać, że spiek węglika wolframu.Odczucie wagi też prawidłowe, jest sporo cięższy od np: ołowiu.

• 0
Napisano (edytowane)

I zdecydowanie nie jest to rdzeń od dszk, PTRS czy półcalówki - przecież na oko widać, że jest to za duże nawet jak na cały pocisk od wymienionych kulomiotów. Osobną kwestią jest to, że pierwszy raz widzę żeby taki rdzeń był pomalowany

Edytowane przez canabis.dw
  • 0
Napisano
18 godzin temu, canabis.dw napisał:

I zdecydowanie nie jest to rdzeń od dszk, PTRS czy półcalówki - przecież na oko widać, że jest to za duże nawet jak na cały pocisk od wymienionych kulomiotów.

Na oko to w podanych linkach z rysunkami widać, że spokojnie wchodzi do 12,7  

• 0
Napisano
3 godziny temu, vis1939 napisał:

Na oko to w podanych linkach z rysunkami widać, że spokojnie wchodzi do 12,7  

Na spokojnie obejrzałem zawartość linków, oceniłem podane wymiary , wkońcu wziałem w paluchy posiadane materiały tematyczne i przyznaje, że mój błąd, za szybko, na podstawie zdjęcia źle oceniłem wielkość obiektu.

• 0
Napisano

a jakie są rdzenie w pociskach p-panc podkalibrowych z takich małych działek jak 37 czy 45 mm z okresu II WW. bo wydaje się że właśnie takie małe czy nawet lotniczych P-panc samolotów rosyjskich z działek 37 mm 

• 0
Napisano

Rdzenie przeciwpancerne w 14,5mm pociskach BS-41 i BST miały długość 34,5 – 35,6mm, średnicę 10,65mm (u podstawy 10,55mm) i masę w granicach 34,1 – 35,5g.