Skocz do zawartości
  • 0

Przedmioty miseczkowate z ołowiu

Pytanie

Napisano

Witam,

może ktoś wie co to za przedmioty, do czego służyły i jak są datowane ? Trzy sztuki ołowiane, a jeden prawdopodobnie mosiężny. Każdy ma po 4 otwory przy obrzeżu. Jeden posiada zachowane dziwne mocowanie (?) wewnątrz, z drutu. Po odkryciu, w pierwszej chwili myślałem, że to guziki. Dziękuję z góry za pomoc w identyfikacji.

IMG_20260623_124505_165[1].jpg

IMG_20260623_124541_022[1].jpg

IMG_20260623_124932_243[1].jpg

IMG_20260623_124606_168[1].jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Ciekawa interpretacja. W tych samych masach ziemnych były znajdowane też typowe ołowiane ciężarki wędkarskie przemysłowej i domowej roboty, ale miały typowy kształt - czyli otworek biegł przez całą ich długość, przez który przewlekało się żyłkę. Ale kto wie ? Dziękuję za sugestię. Jakieś inne jeszcze pomysły ?

• 0
Napisano

Ja bym w tym widział guziki samoróbki - z uwagi na kształt  oraz "mocowanie" byłoby to mozliwe do doraźnego użytkowania. Jeśli zaś chodzi o ciężarek wędkarski to taki typ mocowania oraz kształt nie ma jakiegoś praktycznego uzasadnienia, jest niepotrzebną komplikacją  oraz byłby cholernie podatny na zaczepy i ściąganie zielska.

• 0
Napisano
7 hours ago, garek said:

Ciekawa interpretacja. W tych samych masach ziemnych były znajdowane też typowe ołowiane ciężarki wędkarskie przemysłowej i domowej roboty, ale miały typowy kształt - czyli otworek biegł przez całą ich długość, przez który przewlekało się żyłkę. Ale kto wie ? Dziękuję za sugestię. Jakieś inne jeszcze pomysły ?

A dlaczego nie napisano o tym od razu? Wtedy pytanie sprowadzałoby się do użycia takich ciężarków, a nie do ich identyfikacji. Taka konstrukcja przypomina współczesne koszyczki zanętowe z obciążeniem. Jeden został ukończony, a reszta jest na etapie produkcji. 

image.png.ba3b892b72a992ff3a18c5209e5751f3.png

• 0
Napisano

Lebensgefahr - to, że w tej samej ziemi były znajdowane też "zwykłe" cieżarki wędkarskie nie warunkuje, że omawiane do identyfikacji przedmioty musiały koniecznie być powiązane z wędkarstwem. W miejscu w którym były prowadzone poszukiwania były składowane przez kilkadziesiąt lat zwały humusu z gruzem, przywiezione z budów z różnych części miasta, w celu niwelacji terenu w dolince rzeczki. Przypuszczam, że ciężarki "zwykłe" dostały się do tych nawarstwień z odmulania dna małego sztucznego stawu położonego nieopodal, w biegu tej samej rzeczki. Z ok. 3 m miąższości nawarstwień nasypowych wydobyte zostały różne przedmioty z czasów przeszłych, większosć z XIX i XX w. (w tym inny przedmiot do identyfikacji, o którym wspomniałem w innym moim poście - rodzaj zapinki w kształcie korony).

Co do interpretacji, ze to może być jeden kompletny koszyczek zanętowy, a pozostałe niedokończone, chyba się nie zgodzę. Proszę spojrzeć na rozmiar tej drucianej konstrukcji przy miseczce z mojego zdjęcia. Tam niewiele pokarmu zanętowego by się zmieściło. Od dna miseczki do splotu/węzła drutów jest tylko ok. 1 cm. Natomiast koszyczek ze zdjęcia powyżej ma pewnie ok. 5 cm długości i szer. ok. 2,5 do 3 cm przynajmniej (sam kiedyś trochę wędkowałem i takie przynajmniej wtedy znałem). Poza tym przynęta w nim jest dobrze zabezpieczona przed wypadnięciem chyba aż ośmioma drutami "obejmującymi", tworząc zwartą, przybliżoną do owalnej konstrukcję.

Co do małych szalek wagowych, kształt miseczki i konstrukcja z drutu byłaby możliwa. Ale ta odległość ok. 1 cm od dna miseczki do węzła z drutu trochę mi nie pasuje, bo bardzo trudno byłoby wybrać coś z tej miseczki po zważeniu - te 4 druty przy tak małej odległości mocno by przeszkadzały. Gdyby splot/węzeł drutów był przynajmniej ze 2 cm wyzej, to kto wie ?

Pomysł z guzikiem samoróbką już prędzej, tylko ktoś musiałby powielać jeden schemat prowizorki-naprawy w miejscu ułamanego oczka. Raczej jedna osoba lub jego znajomi (?), bo raczej nie była to reguła. Problemem jest też to, że te przedmioty były znajdowane w różnych miejscach, na terenie ok. 50 arów i na róznej głębokości (z tych 3 m).

Dziękuję za kolejne sugestie. Moze ktoś jeszcze ma pomysł ? Aż mi się nie chce wierzyć, że nikt z poszukiwaczy w PL nie natrafił nigdy na podobne przedmioty. To byłby ewenement... i katastrofa dla mnie 😭

• 0
Napisano
3 hours ago, garek said:

Lebensgefahr - to, że w tej samej ziemi były znajdowane też "zwykłe" cieżarki wędkarskie nie warunkuje, że omawiane do identyfikacji przedmioty musiały koniecznie być powiązane z wędkarstwem. W miejscu w którym były prowadzone poszukiwania były składowane przez kilkadziesiąt lat zwały humusu z gruzem, przywiezione z budów z różnych części miasta, w celu niwelacji terenu w dolince rzeczki. Przypuszczam, że ciężarki "zwykłe" dostały się do tych nawarstwień z odmulania dna małego sztucznego stawu położonego nieopodal, w biegu tej samej rzeczki. Z ok. 3 m miąższości nawarstwień nasypowych wydobyte zostały różne przedmioty z czasów przeszłych, większosć z XIX i XX w. (w tym inny przedmiot do identyfikacji, o którym wspomniałem w innym moim poście - rodzaj zapinki w kształcie korony).

Co do interpretacji, ze to może być jeden kompletny koszyczek zanętowy, a pozostałe niedokończone, chyba się nie zgodzę. Proszę spojrzeć na rozmiar tej drucianej konstrukcji przy miseczce z mojego zdjęcia. Tam niewiele pokarmu zanętowego by się zmieściło. Od dna miseczki do splotu/węzła drutów jest tylko ok. 1 cm. Natomiast koszyczek ze zdjęcia powyżej ma pewnie ok. 5 cm długości i szer. ok. 2,5 do 3 cm przynajmniej (sam kiedyś trochę wędkowałem i takie przynajmniej wtedy znałem). Poza tym przynęta w nim jest dobrze zabezpieczona przed wypadnięciem chyba aż ośmioma drutami "obejmującymi", tworząc zwartą, przybliżoną do owalnej konstrukcję.

Co do małych szalek wagowych, kształt miseczki i konstrukcja z drutu byłaby możliwa. Ale ta odległość ok. 1 cm od dna miseczki do węzła z drutu trochę mi nie pasuje, bo bardzo trudno byłoby wybrać coś z tej miseczki po zważeniu - te 4 druty przy tak małej odległości mocno by przeszkadzały. Gdyby splot/węzeł drutów był przynajmniej ze 2 cm wyzej, to kto wie ?

Pomysł z guzikiem samoróbką już prędzej, tylko ktoś musiałby powielać jeden schemat prowizorki-naprawy w miejscu ułamanego oczka. Raczej jedna osoba lub jego znajomi (?), bo raczej nie była to reguła. Problemem jest też to, że te przedmioty były znajdowane w różnych miejscach, na terenie ok. 50 arów i na róznej głębokości (z tych 3 m).

Dziękuję za kolejne sugestie. Moze ktoś jeszcze ma pomysł ? Aż mi się nie chce wierzyć, że nikt z poszukiwaczy w PL nie natrafił nigdy na podobne przedmioty. To byłby ewenement... i katastrofa dla mnie 😭

Zacznijmy od odwrotnej strony.
Co wykonuje się z ołowiu? Kule, ciężarki wędkarskie. Jako materiał do innych zastosowań ołów raczej się nie nadaje.
Piszesz, że oprócz tych „wymyślnych” ciężarków znajdowano także zwykłe. No właśnie — odpowiedź jest prosta: to są ciężarki wędkarskie.
Nie ma sensu szukać skomplikowanego wyjaśnienia, skoro istnieje proste.
Na zdjęciu jest tylko przykład samodzielnie wykonanej zanętowej karmy wędkarskiej. Czy jej końcówka nie przypomina Twojego znaleziska, tylko w znacznie prostszej formie?
Bywają karmniki przesuwne na żyłce i stałe — istnieją setki tysięcy wariantów konstrukcji i rozmiarów. Każdy robił je tak, jak potrafił, z tego, co miał pod ręką. Allegro jeszcze wtedy nie istniało.
Obecność karmnika na żyłce, niezależnie od jego wielkości, zwiększa prawdopodobieństwo złowienia ryby.

• 0
Napisano

Powiem szczerze że średnio widzę zastosowanie tego w wędkarstwie ale nie wykluczam. Sam za gnoja miałem całe pomieszczenie ręcznie robionego sprzętu wędkarskiego robiliśmy spławiki z kory sosny, z piór bocianich,  ciężarki z nakrętek prymitywne haczyki z drewna, koszyczki z drutu... Jak bym miał możliwość odlewać ołów może i coś takiego bym wymyślił bo może znalazł bym jakoś dekielek w którym mógł bym to odlewać... Nie wykluczamy ale też nie bierzemy za pewnik