hipolit-O4 Napisano 10 Kwiecień Napisano 10 Kwiecień Według miejscowych miejsce pochówku lotnika. Zginął w 1941. Może szkolił się w pobliskiej Oleśnicy?
bjar_1 Napisano 10 Kwiecień Napisano 10 Kwiecień Pamiątkowy, szkopy się nie chowali po lasach. Jakie imię, nazwisko i data?
Jedburgh_Ops Napisano 10 Kwiecień Napisano 10 Kwiecień Poza tym przepisy - nie ma pochówków poza cmentarzami. Ten grób na warszawskim Krakowskim Przedmieściu vis-à-vis byłej siedziby Zarządu Głównego Aeroklubu (Krakowskie Przedmieście 55) zlikwidowano w 2008 roku. Oficjalnie to Skwer Hoovera.
bjar_1 Napisano 10 Kwiecień Napisano 10 Kwiecień 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Poza tym przepisy - nie ma pochówków poza cmentarzami. U Helmutów to jakoś inaczej z tym było. Np. w Prusach Wschodnich zdarzało się, że leżeli pojedynczy żołnierze na prywatnych gruntach gdzieś w lesie czy w sadzie, a opieka nad takim grobem była wyróżnieniem dla posiadacza gruntu.
hipolit-O4 Napisano wczoraj o 19:35 Autor Napisano wczoraj o 19:35 Poprawiłem kredą. Myślę że na imię miał Heinz, urodził się w 1914 a zginął 24.12.1941.
bjar_1 Napisano wczoraj o 20:35 Napisano wczoraj o 20:35 Będzie kiepsko, brak tam nazwiska - inskrypcja to Unseren lieber Heinz itd. według mnie... 1
Tomasz70 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Obstawiam kamień pamiątkowy po stracie najbliższego członka rodziny - może zrozpaczeni rodzice uznani, że ich ukochany Heinz zasługuje na coś więcej, niż tylko papierek "Im Namen des Führers" z załączonym medalikiem "mrożonego mięsa" i uczcili miejsce, w którym uwielbiał kontemplować naturę, gdy dziecięciem był...?
bjar_1 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Tak jest, pamiątkowy. Ale równie dobrze mógł go wilk tam zjeść w tym lesie i nie zginął na froncie.
Tomasz70 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, bjar_1 napisał: Tak jest, pamiątkowy. Ale równie dobrze mógł go wilk tam zjeść w tym lesie i nie zginął na froncie. Myślę, że prawdopodobieństwo bycia zjedzonym przez wilka w okolicach Wrocławia w 1941 r. było znacznie mniejsze, niż ryzyko śmierci, gdzieś na froncie wschodnim w grudniu tegoż samego roku No, ale co tam się faktycznie zadziało, to już nawet pewnie w pamięci autochtonów się całkowicie zatarło... O ile jeszcze jakikolwiek tubylec z dziada pradziada, się tam ostał... Edytowane 9 godzin temu przez Tomasz70
beaviso Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Wrócił na święta z przepustką i się odpalił. M.
bjar_1 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jakby było nazwisko, to wszystko byśmy wiedzieli.
Rekomendowane odpowiedzi