Skocz do zawartości
  • 0

Strzelba ED Kettner

Pytanie

Napisano

Witam. 

Odziedziczyłem taka strzelbę jak na zdjęciach. Bardzo chciałbym się o niej czegoś więcej dowiedzieć. Ma tylko grawerunki ED Kettner, COLN - SUHL oraz dwa razy NITRO 

IMG_20260129_123332.jpg

IMG_20260129_131209.jpg

IMG_20260129_131220.jpg

IMG_20260129_131236.jpg

IMG_20260129_131525.jpg

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

...a co Was to obchodzi czy jest pozwolenie? Bo za każdym razem czytam podobne bzdurne pytania. Nie macie swoich spraw, że się tak cudzymi uprawnieniami interesujecie? Dajcie już wreszcie spokój, bo to robi się śmieszne. 

Chłop się chce czegoś dowiedzieć o strzelbie nie na temat potrzeby uzyskiwania pozwolenia na posiadanie broni - jest dorosły zapewne i osobiście odpowiedzialny za to, co robi. 

Edytowane przez Ernest Nemeczek
  • Tak trzymać 2
  • 0
Napisano

Może i nieznośne, nie mniej bardziej znośne od niezapowiedzianej wizyty nad ranem. Jeżeli ktoś daje do identyfikacja taki stuletni złom to nie ma wiedzy co to jest i co się z tym wiąże. Teraz właściciel wie o nadchodzącej wizycie, może spokojnie przygotować kawę i ciasteczka.

Wojtek

• 0
Napisano (edytowane)

Słuchaj, ja mam pozwolenie na broń, jestem też jej stałym użytkownikiem a nie wiem co to za strzelba i jaka jest jej historia w ujęciu innym niż rodzinne.
Idąc dalej, różni ludzie wrzucają tu znaleziska z ziemi, niektóre naprawdę imponujące, widziałem raptem klika zapytań o to, czy posiadają pozwolenie na poszukiwania.

Twój argument jest mocno naciągany.

Edytowane przez Ernest Nemeczek
  • 0
Napisano (edytowane)

Póki  administrator forum brzydko mówiąc się nie spruje żadne służby nie będą wiedziały kto zadał zapytanie.

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, abcd napisał:

Póki  administrator forum brzydko mówiąc się nie spruje żadne służby nie będą wiedziały kto zadał zapytanie.

Będzie offtop. 

Co to za chora logika? Administracja strony nie musi się "spruć" myślisz, że te forum nie jest regularnie sprawdzane? Widziałem 2 przypadki użytkowników którzy wrzucali tu fanty a 3 dni później było o nich w gazecie. A o ilu nie wiemy? 

Administracja ma prawny obowiązek przekazać wszystkie dane użytkownika na wniosek organów ścigania i tyle. Nic nikomu nie trzeba donosić. Ludzie sami pchają się w gips z głupoty lub nie wiedzy. 

Poinformowanie kogoś, że broń wymaga pozwolenia oraz o konsekwencjach jest jak najbardziej na miejscu choć by miało to się dziać w każdym z założonych wątków. 

Jeśli człowiek nie ma podstawowej wiedzy nt przedmiotu o który pyta można założyć, że nie wie o wymogach prawnych.Więc poinformowanie go o tym ma sens... O ile samemu ma się do dodania w temacie coś więcej niż tylko nabicie posta. Bo jest też spora różnica miedzy "na ta broń wymagane jest pozwolenie bo jest to xyz z abc produkowane przez  qwe" a "zaraz wpadną ci smutni panowie o 5 rano na chatę" . Tym bardziej w tym przypadku gdyż przedmiot został "odziedziczony" co często działa na zasadzie "dostałem to mam" 

Co prawda błędne jest też założenie, że wszyscy którzy proszą o identyfikację znajdują się na terytorium RP. Jednak lepiej mieć nadmiar informacji niż niedobór.

Edytowane przez Kee
  • Tak trzymać 1
  • 0
Napisano

To uspokoję tych najbardziej martwiacych się o legalność... Mieszkam w PL... Strzelba jest w Essen, DE.. Nim ją odbiorę chciałbym się dowiedzieć czy jest to wartościowy przedmiot. I nie pytałem czy muszę mieć na nią pozwolenie lub czy jest ona legalna ale pytałem czy ktoś coś może o niej powiedzieć. Tylko tyle. Z tego co wiem ona ma i tak wymontowane te "dinxy" uruchamiają strzał ale to też nie było treścią mojego pytania... Co ciekawe na amerykańskich, kanadyjskich i brytyjskich forach nikt nie udzielał mi reprymendy o tym że muszę coś mieć tylko info o tym co to jest za strzelba.. Tylko że te informacje były dość skompe 

• 0
Napisano (edytowane)

W sumie masz racje służbom pracy ułatwiać nie należy ale poparty prawnie nakaz  udostępnienia danych użytkownika nie pozostawia administratorowi forum innej możliwości , a tak z  ciekawości kto wydaje taki nakaz prokurator, sąd ?

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano

W zależności od rodzaju sprawy, etapu, i informacji które chce się uzyskać to i policja i sąd i prokuratura może wystąpić z wnioskiem. Sprawa złożona a to nie temat na to bo robimy śmietnik trochę. 

Jako ciekawostkę powiem że w sprawach bardzo pilnych policji takie ustalenie prawdziwych danych może ogarnąć w godziny, zazwyczaj trwa to koło tygodnia,  a sam niestety byłem świadkiem w sprawie gdzie ogarnęli to w 3 dni. 

Oczywiście jak w grę wchodzą portale zagraniczne czy VPN to mówimy o tygodniach lub nawet miesiącach 

• 0
Napisano (edytowane)

Czyli forum z serwerem np w Ekwadorze rozwiązało by problem ;)

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano

I nadal oprócz off topicow o tym czy mogę mieć legalnie czy nie taka dubeltówke niczego się nie dowiedziałem czy to jest warte żeby tłuc się ponad 1000 km żeby przejąć broń która może jest warta 100€ a może 5000€... Odpaliłem tylko polskie piekiełko z odpowiedziami na pytania których nie zadałem.... Dziekuję

• 0
Napisano

Gdybyś był myśliwym znał byś procedury przywozu broni (promesa, uprzednia zgoda przewozowa, zgłoszenie wywozu i takie tam gry i zabawy związane z rejestracją). Ponadto zapytał byś kolegów w kole o wartość takiego złomu do całkowitej renowacji. Którzy by Ci natychmiast wyjaśnili że broni śrutowej z Niemiec się nie bierze ponieważ z uwagi na ich przepisy zwykle ma zniszczone lufy śrutem stalowym. Wiedział byś że należy zerknąć na Egun gdzie pełno tego po kilkaset Euro. W twoim wypadku jedyna wartość to wyrok do lat ośmiu. Polskie piekiełko zaczyna się od tych mądrzejszych od telewizora.

https://www.egun.de/market/list_items.php?mode=qry&plusdescr=off&wheremode=and&query=+SUHL&quick=1

Wojtek

PS

Aby statystyka wykrywalności posiadaczy nielegalnej broni rosła, to bezpieczniej przyjść do Ciebie czy bandy ukraińskich przemytników z doświadczeniem frontowym?