Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czerwona jest to sygnatura ryskiej malarni porcelany J. Jaksch i spółka działającej w latach 1879-1914

Niebieska to sygnatura fabryki ceramiki W H Grindley i spółka; ta konkretna używana była w latach 1914- 1925.

Czyli produkt angielski pokryto malaturą w Rydze w 1914 roku. Nie wiem czy to pomoże w identyfikacji pancernika. 

Napisano

Dla mnie to rysunek przedstawia , któryś z pancerników typu Pierieswiet , tylko z odjętym trzecim kominem . Pietropawłowsk to na pewno nie jest

Napisano (edytowane)

Zatonięcie Pietropawłowska w 1904 roku było głośnym wydarzeniem medialnym  na całym świecie ,poniżej rycina z prasy francuskiej . Może w malarnia nie byli znawcami marynistyki i zamieścili wizerunek okrętu zbliżonego wyglądem.

90AC5BA6-49AE-437F-B0E8-1E7334F2E50C.webp

Edytowane przez abcd
Napisano

abcd raczej jak pisałem zamieścili wizerunek pancernika eskortowego klasy pietropawłosk Oslabia miała taki dziób z przodu i była chyba okrętem flagowym floty bałtyckiej więc by pasowała.

Napisano (edytowane)

Wzorowali się na tym zdjęciu Oslabii, tylko zniknął trzeci komin (chyba z powodu posiadania przez Pietropawłowsk tylko dwóch).

Russian_battleship_Oslyabya_01.jpg

Edytowane przez Witek Cisłak
Napisano
2 godziny temu, Witek Cisłak napisał:

Wzorowali się na tym zdjęciu Oslabii, tylko zniknął trzeci komin (chyba z powodu posiadania przez Pietropawłowsk tylko dwóch).

Russian_battleship_Oslyabya_01.jpg

tak jak napisałem jeden z pancerników typu Peresvet , może to być Peresvet , Oslabia lub Pabieda. Skąd pomysł , że wzorowali się na tym zdjęciu , które zamieściłeś ? A nie np. na tym zdjęciu przedstawiającym Pabiedę . 

Pobieda_on_the_Kronstadt_roadstead_1901.jpg

Napisano (edytowane)
34 minuty temu, Cypis napisał:

Skąd pomysł , że wzorowali się na tym zdjęciu , które zamieściłeś ? A nie np. na tym zdjęciu przedstawiającym Pabiedę . 

Stengi masztów - zarówno ten z talerza, jak i Oslabia miały za masztami, Pobieda przed masztami a Piereswiet miał projektowaną konfigurację czyli marsy bojowe na przednim i tylnym maszcie. Ponadto ten z talerza ma identyczne podparcie skrzydeł mostka jak Oslabia, Pobieda miała skrzydła podparte dwoma kolumnami połączonymi łukiem.

Edytowane przez Witek Cisłak
Napisano
17 minut temu, Witek Cisłak napisał:

Stengi masztów - zarówno ten z talerza, jak i Oslabia miały za masztami, Pobieda przed masztami a Piereswiet miał projektowaną konfigurację czyli marsy bojowe na przednim i tylnym maszcie. Ponadto ten z talerza ma identyczne podparcie skrzydeł mostka jak Oslabia, Pobieda miała skrzydła podparte dwoma kolumnami połączonymi łukiem.

ok , dzięki za info