kress404 Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Niedawno potwierdzone zostało istnienie czołgów T-34-88 oraz odkrycie niszczyciela czołgów SU-88. https://forum.warthunder.com/t/panzerkampfwagen-t-34-88-747-r/274206 Pojazdy były wyposażone w Sowieckie działa 85mm w dziwaczny sposób przekalibrowane do 88mm poprzez de facto połączenie dwóch luf ze sobą. Co jeszcze ciekawsze jeden T-34-88 został odbity przez Sowietów, otrzymał nowy numer taktyczny i być może brał udział w walkach. Potem został wysłany na remont, gdzie prawdopodobnie przywrócono mu działo 85mm. Edytowane %s o %s przez kress404
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 01:06 Napisano wczoraj o 01:06 Też mi się tak wydaje. Taka przeróbka to techniczna gehenna. Po co pragmatyczni Übermensche mieliby to robić? Oryginalne T-34 z ruską amunicją spokojnie służyły we Francji, nawet otarły się o kampanię normandzką.
Cronos Napisano wczoraj o 05:03 Napisano wczoraj o 05:03 Fora związane z grami to siedliska historycznych szurów. Szukających sensacji, żeby mu czołg w grze zmodyfikowali na lepszy.
kress404 Napisano wczoraj o 06:37 Autor Napisano wczoraj o 06:37 7 hours ago, Erih said: Pachnie lipą. 5 hours ago, Jedburgh_Ops said: Też mi się tak wydaje. Taka przeróbka to techniczna gehenna. Po co pragmatyczni Übermensche mieliby to robić? Oryginalne T-34 z ruską amunicją spokojnie służyły we Francji, nawet otarły się o kampanię normandzką. 1 hour ago, Cronos said: Fora związane z grami to siedliska historycznych szurów. Szukających sensacji, żeby mu czołg w grze zmodyfikowali na lepszy. https://www.redzidzirdilatviju.lv/lv/search/movie/176842 To też jest fałszywe, niedowiarki?
kress404 Napisano wczoraj o 07:00 Autor Napisano wczoraj o 07:00 5 hours ago, Jedburgh_Ops said: Też mi się tak wydaje. Taka przeróbka to techniczna gehenna. Po co pragmatyczni Übermensche mieliby to robić? Oryginalne T-34 z ruską amunicją spokojnie służyły we Francji, nawet otarły się o kampanię normandzką. Ciekawy temat swoją drogą. Są gdzieś zdjęcia niezmodyfikowanych T-34 w Francji? Ja słyszałem tylko o wozach zabezpieczenia technicznego i samobieżnym dziale przeciwlotniczym.
Woodhaven Napisano wczoraj o 08:56 Napisano wczoraj o 08:56 T-34(r) mit 8.8cm (Fake Tank) https://tanks-encyclopedia.com/t_34_mit_88cm_fake_tanks
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 09:00 Napisano wczoraj o 09:00 1 godzinę temu, kress404 napisał: https://www.redzidzirdilatviju.lv/lv/search/movie/176842 To też jest fałszywe, niedowiarki? To nie jest kwestia wiary bądź niewiary, ale kwestia faktów technicznych, operacyjnych, finansowych, cennego na wojnie czasu i rozumu. Przezbrojenie obcego czołgu z jego oryginalnej armaty na własną, zupełnie inną oznacza olbrzymi i długi program B+R. Pytanie: Po co? Trzeba by nie mieć rozumu, żeby opracować i zorganizować całkowicie nowy proces technologiczny i w raz odlanej ruskiej wieży wycinać i/lub frezować nowe kształty pod jarzmo innej, nie pasującej armaty. I po co to wszystko? W imię jakiej opłacalności i korzyści operacyjnych na froncie? Czy Niemcy setkami zdobywali ruskie T-34, żeby opłaciło się wdrażać taki program B+R dla skrajnie prymitywnego, awaryjnego czołgu? Kęsisko na lufę armaty musi być sezonowane 12-16 miesięcy zanim wejdzie na tokarkę. Coś tak cennego, jak właśnie lufy, mieliby Niemcy marnować na czołg, do którego nie ma żadnego serwisu, a jest awaryjny na poziomie niespotykanym u Niemców, zamiast te cenne lufy przeznaczać na własne czołgi? Dziesiątkami i setkami Niemcy zdobywali T-34, żeby uruchomić taki kompletnie bezsensowny program B+R, czy może zdobyli w stanie używalności kilka, jak te z Normandii, a i to nadawało się jedynie na wozy zabezpieczenia technicznego (bez wież), bo z ruską armatą zdjęcie T-34 z Normandii jest chyba tylko jedno.
Cronos Napisano wczoraj o 09:29 Napisano wczoraj o 09:29 Ja kiedyś grałem w World of Tank, i byłem na ich forum, i tam pisano takie wunderwaffe mity i legendy w oparciu o często zdjęcia posklejane w paincie, że głowa mała. Pamiętam jak szpece się kłócili czy z armaty 88 można strzelać 85 po podmianie łuski i doklejeniu miedzi na pocisk do uszczelnienia :D 1
kress404 Napisano wczoraj o 12:22 Autor Napisano wczoraj o 12:22 3 hours ago, Woodhaven said: T-34(r) mit 8.8cm (Fake Tank) https://tanks-encyclopedia.com/t_34_mit_88cm_fake_tanks Ten artykuł 10 lat ma. W komentarzach właśnie piszą że musi zostać zaktualizowany.
kress404 Napisano wczoraj o 12:35 Autor Napisano wczoraj o 12:35 (edytowane) 3 hours ago, Jedburgh_Ops said: To nie jest kwestia wiary bądź niewiary, ale kwestia faktów technicznych, operacyjnych, finansowych, cennego na wojnie czasu i rozumu. Przezbrojenie obcego czołgu z jego oryginalnej armaty na własną, zupełnie inną oznacza olbrzymi i długi program B+R. Pytanie: Po co? Trzeba by nie mieć rozumu, żeby opracować i zorganizować całkowicie nowy proces technologiczny i w raz odlanej ruskiej wieży wycinać i/lub frezować nowe kształty pod jarzmo innej, nie pasującej armaty. I po co to wszystko? W imię jakiej opłacalności i korzyści operacyjnych na froncie? Czy Niemcy setkami zdobywali ruskie T-34, żeby opłaciło się wdrażać taki program B+R dla skrajnie prymitywnego, awaryjnego czołgu? Kęsisko na lufę armaty musi być sezonowane 12-16 miesięcy zanim wejdzie na tokarkę. Coś tak cennego, jak właśnie lufy, mieliby Niemcy marnować na czołg, do którego nie ma żadnego serwisu, a jest awaryjny na poziomie niespotykanym u Niemców, zamiast te cenne lufy przeznaczać na własne czołgi? Dziesiątkami i setkami Niemcy zdobywali T-34, żeby uruchomić taki kompletnie bezsensowny program B+R, czy może zdobyli w stanie używalności kilka, jak te z Normandii, a i to nadawało się jedynie na wozy zabezpieczenia technicznego (bez wież), bo z ruską armatą zdjęcie T-34 z Normandii jest chyba tylko jedno. Niemcy sensu nie mieli. Jak wytłumaczysz istnienie takich programów jak Maus jak nie ich głupotą. Nie była to całkowicie inna armata jak wpomniałem, tylko przekalibrowana 85'tka. Po cholerę cokolwiek tam wycinać, działo na zewnątrz ma taką samą grubość, zamek się prawie niczym nie różni, tylko przyrządy celownicze i skrzynie na amunicje do wymiany. Na str. 26 masz o działach 85 i 76mm przekalibrowanych do 88mm. Warto dodać że na necie jest film jak Niemcy właśnie używają takie działo. Wygląda jak zwykła 85'tka, ale po co im przyrządy do nastawiania zapalników czasowych z Flaka 37? Nie zastanawiaj się "dlaczego". Niemiec był zdolny do wszystkiego. I tak nie była to ciężka przeróbka. Edit: Poszukasz parę zdjęć T-34 w Normandii z oryginalnym uzbrojeniem? Coś nie mogę znaleźć. Edytowane wczoraj o 12:41 przez kress404
kress404 Napisano wczoraj o 12:37 Autor Napisano wczoraj o 12:37 3 hours ago, Cronos said: Ja kiedyś grałem w World of Tank, i byłem na ich forum, i tam pisano takie wunderwaffe mity i legendy w oparciu o często zdjęcia posklejane w paincie, że głowa mała. Pamiętam jak szpece się kłócili czy z armaty 88 można strzelać 85 po podmianie łuski i doklejeniu miedzi na pocisk do uszczelnienia :D To urywki ze starego filmu z Łotewskiego archiwum.
kress404 Napisano wczoraj o 12:38 Autor Napisano wczoraj o 12:38 Fajnie że od razu nie wieżycie w to co zobaczycie w sieci. Szacun. 1
Cronos Napisano wczoraj o 12:47 Napisano wczoraj o 12:47 2 minuty temu, kress404 napisał: Fajnie że od razu nie wieżycie w to co zobaczycie w sieci. Szacun. Problem jest wtedy kiedy się "wieży" we wszystko co zobaczy się w sieci. Kompletnie nie wierze że (jeszcze szczególnie w Kurlandii) w jakimś polowym warsztacie kombinowali takie rzeczy. A Ty chcesz polowo przekalibrować lufę ?:O
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 12:48 Napisano wczoraj o 12:48 9 minut temu, kress404 napisał: Fajnie że od razu nie wieżycie w to co zobaczycie w sieci. Szacun. Jak dla mnie możesz sobie wierzyć w dowolne nienaukowe, nietechniczne, nietechnologiczne, niehistoryczne, nieoperacyjne brednie, jak ta, którą tu promujesz. Tylko nie zabieraj czasu temu forum na te bzdury. Nie masz zielonego pojęcia, co to jest wyważenie armaty w wieży czołgu nigdy nieprojektowanej do tej konkretnej armaty. Jak dla mnie możesz sobie wierzyć nawet w walki Niemców w zdobycznych M26 w obronie Berlina. Tylko czasu szkoda na „dyskusje” z Tobą.
kress404 Napisano wczoraj o 12:59 Autor Napisano wczoraj o 12:59 (edytowane) 12 minutes ago, Cronos said: Problem jest wtedy kiedy się "wieży" we wszystko co zobaczy się w sieci. Kompletnie nie wierze że (jeszcze szczególnie w Kurlandii) w jakimś polowym warsztacie kombinowali takie rzeczy. A Ty chcesz polowo przekalibrować lufę ?:O Polowo tego nie robili, tylko fabrycznie. Polowo to co najwyżej mogli ją zamontować w T-34. A w to wierzysz? Edytowane wczoraj o 13:00 przez kress404
kress404 Napisano wczoraj o 13:10 Autor Napisano wczoraj o 13:10 14 minutes ago, Jedburgh_Ops said: Jak dla mnie możesz sobie wierzyć w dowolne nienaukowe, nietechniczne, nietechnologiczne, niehistoryczne, nieoperacyjne brednie, jak ta, którą tu promujesz. Tylko nie zabieraj czasu temu forum na te bzdury. Nie masz zielonego pojęcia, co to jest wyważenie armaty w wieży czołgu nigdy nieprojektowanej do tej konkretnej armaty. Jak dla mnie możesz sobie wierzyć nawet w walki Niemców w zdobycznych M26 w obronie Berlina. Tylko czasu szkoda na „dyskusje” z Tobą. Wiedziałem że przejdzie do wyzywania. Możesz mi powiedzieć dlaczego uważasz że te pojazdy nie istnieją? Ponownie powtórzę że Niemcy z logiką dużo wspólnego nie mieli, a szczególnie pod koniec wojny. W żadne zdobyczne M26 nie wierzę, pierwszy raz o tym słyszę, może osoby ci sie pomyliły. Dlaczego przekalibrowane działo 85mm sprawiało by problemy w T-34-85 (teraz 88)? Znalazłeś te zdjęcia T-34 z oryginalnym uzbrojeniem w Normandii? Bo w to nie wierzę.
kress404 Napisano wczoraj o 13:37 Autor Napisano wczoraj o 13:37 4 hours ago, Woodhaven said: T-34(r) mit 8.8cm (Fake Tank) https://tanks-encyclopedia.com/t_34_mit_88cm_fake_tanks Asy z Czołgowej Encyklopedii właśnie piszą nowy artykuł ;)
kress404 Napisano wczoraj o 13:38 Autor Napisano wczoraj o 13:38 Inna fotka, w rękach Sowieckich i porównanie armaty T-34-88 z zwykłą 85mm. Przekalibrowane są według dokumentacji trochę dłuższe.
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 14:48 Napisano wczoraj o 14:48 1 godzinę temu, Cronos napisał: Problem jest wtedy kiedy się "wieży" we wszystko co zobaczy się w sieci. Kompletnie nie wierze że (jeszcze szczególnie w Kurlandii) w jakimś polowym warsztacie kombinowali takie rzeczy. A Ty chcesz polowo przekalibrować lufę ?:O Wiesz, jak to jest - rzecz jasna istnieją niemieckie kwity na ten gigantyczny proces B+R po to, żeby do jednego T-34 wmontować osiemdziesiątkę ósemkę. Ale niestety nie są te kwity znane, ponieważ sekcja wywiadu technicznego OSS zgarnęła te kwity na temat tak wybitnego wynalazku. A wynalazek był tak rewolucjonizujący broń pancerną, że te kwity gdzieś w wojennej zawierusze przełożyły się w OSS pomiędzy kwitami archiwum Wernhera von Brauna, które to archiwum do dziś nie jest do końca zbadane. Ufności nie gaśmy, że są niemieckie kwity na ten wybitny wynalazek.
ADS Napisano wczoraj o 16:02 Napisano wczoraj o 16:02 Nie wiem po co te inwektywy i ogólne zacietrzewienie. Nie wiem jak na forum War Thundera, ale na discordzie tanks-encyclopedia.com są wrzucone skany dokumentów radzieckich, które jasno rozróżniają T-34-85 od T-34-88, więc coś jest na rzeczy. 1
karpik Napisano wczoraj o 16:13 Napisano wczoraj o 16:13 6 minut temu, ADS napisał: Nie wiem po co te inwektywy i ogólne zacietrzewienie. Nie wiem jak na forum War Thundera, ale na discordzie tanks-encyclopedia.com są wrzucone skany dokumentów radzieckich, które jasno rozróżniają T-34-85 od T-34-88, więc coś jest na rzeczy. Zarejestrowałeś się 9 minut temu, żeby to napisać? Nie mogłeś po prostu poklepać się po ramieniu?
kress404 Napisano wczoraj o 16:26 Autor Napisano wczoraj o 16:26 24 minutes ago, ADS said: Nie wiem po co te inwektywy i ogólne zacietrzewienie. Nie wiem jak na forum War Thundera, ale na discordzie tanks-encyclopedia.com są wrzucone skany dokumentów radzieckich, które jasno rozróżniają T-34-85 od T-34-88, więc coś jest na rzeczy. Zgadzam się
kress404 Napisano wczoraj o 16:27 Autor Napisano wczoraj o 16:27 13 minutes ago, karpik said: Zarejestrowałeś się 9 minut temu, żeby to napisać? Nie mogłeś po prostu poklepać się po ramieniu? Co ci do tego po co się rejestrował, podsłuch mu chcesz zamonstować?
Rekomendowane odpowiedzi