MiDwa Napisano %s o %s Napisano %s o %s Jest to projekt realizowany od kilku lat przez pasjonatów z Muzeum Ratownictwa w Krakowie i Śląskiej Fundacji Pasjonatów Techniki Militarnej "Garnizon Górnośląski". Są Mi-2 różnych wersji, Kania i oczywiście "Sokół". Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Dobra inicjatywa. Mi-2 to wprawdzie bardzo słaby statek powietrzny i członek mojej najbliższej rodziny (instruktor pilot wojskowy na tym czymś) był chodzącą encyklopedią tego latadła, ale rzecz jasna nie wina polskich lotników, że ich los pokarał śmigłowcem (cytat z polskich wojskowych) „zdolnym głównie do dźwigania własnego silnika”. Oni są wręcz bohaterami, że tym latali z minimalną wypadkowością. Cytuj
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nad Babimi Dołami w Gdyni wieczorami jeden taki chyba nadal lata i miesza powietrze. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Tak, ostatni rekonstruktorzy historyczni jeszcze tym latają. Do pewnego stopnia, ale tylko do pewnego stopnia, karierę i długowieczność Mi-2 można porównać do UH-1, tyle tylko, że UH-1 jednak nie był śmigłowcem tylko „do dźwigania własnego silnika”, jak mówiło o nim LWP. Cytuj
MiDwa Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s W zbiorach Mi-2 jest najwięcej, różnych wersji, ale jest też PZL-Kania i PZL W-3AS Sokół, z resztą jedyny w zbiorach polskich muzeów Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu W dniu 26.07.2025 o 22:28, MiDwa napisał: Jest to projekt realizowany od kilku lat przez pasjonatów z Muzeum Ratownictwa w Krakowie i Śląskiej Fundacji Pasjonatów Techniki Militarnej "Garnizon Górnośląski". Są Mi-2 różnych wersji, Kania i oczywiście "Sokół". W dniu 27.07.2025 o 19:18, Jedburgh_Ops napisał: Dobra inicjatywa. Mi-2 to wprawdzie bardzo słaby statek powietrzny i członek mojej najbliższej rodziny (instruktor pilot wojskowy na tym czymś) był chodzącą encyklopedią tego latadła, ale rzecz jasna nie wina polskich lotników, że ich los pokarał śmigłowcem (cytat z polskich wojskowych) „zdolnym głównie do dźwigania własnego silnika”. Oni są wręcz bohaterami, że tym latali z minimalną wypadkowością. Wielka szkoda, że nie wiedziałem o tym muzeum wcześniej, bo siłami rodzinnymi wnieślibyśmy do tej placówki sporo zarówno pod względem pamiątek materialnych, jak i pod względem tzw. (jak to określają Anglosasi) „oral history”. A tak wszystko poszło do Dęblina, gdzie wuj przed śmiercią zrobił rok temu kapitalny wykład i przekazał swój lotniczy dorobek do tamtejszego muzeum. Wspomniałem w pierwszym moim poście, że miałem w najbliższej rodzinie „kogoś z Mi-dwójek”. Ano miałem i to nie byle kogo, tylko postać legendarną, opiewaną w telewizji przez wiele lat. Potwierdziłby to największy przyjaciel wuja, płk pil. Ryszard Piotrowski, też legenda z tej samej jednostki, tylko z Mi-ósemek. Obaj panowie m.in. byli pilotami VIP-ów, a płk Piotrowski zawsze woził po Polsce JPII i premierów, prezydentów innych państw, jak np. Valéry'ego Giscarda d'Estaing. Niestety płk Piotrowski już niczego nie potwierdzi, a w każdym razie nie na tym świecie. Obaj przyjaźnili się tak bardzo, że już na zawsze umówili się na maleńkim cmentarzu parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła w Pyrach, gdzie obaj leżą obok siebie. Wuj zmarł 14 października 2024 r. Ten mój ktoś to mjr pil. Bogusław Szymanek – syn siostry mojej babki, czyli tzw. kuzyn, ale całe życie mówiłem do niego „wujku”, a widywaliśmy się bardzo często i wyciągałem z wuja relacje nie do opisania, bo musiałbym pójść siedzieć, a przynajmniej w czasach PRL. Kim był wuj, skąd się wziął na Mi-dwójkach i co nimi robił? Wuj był absolwentem Dęblina w klasie rur. Nie będę wyliczał na czym w życiu latał, bo byłoby za długo. W każdym razie był instruktorem na: Jak-11, MiG-15bis i LiM-2. Poszedłby dalej, na wszystkie następne rury, ale… był wiecznym podpadziochą. Dwoje swoich dzieci ochrzcił w podziemiu chrzcielnym („tajna” usługa KK dla LWPowców), co to Episkopatowi przeżartemu na wskroś przez esbecję wydawało się, że nikt o tym „nie wie”. Ponadto pod żadną prośbą, ani groźbą nigdy nie zapisał się do PZPR. Znowu był podpadziochą i to na grubo. Był więc „elementem niepewnym”, a to oznaczało koniec kariery na rurach. Czyli było „Wicie, rozumicie, dobry pilot jesteście, ale…”. I do widzenia. „W nagrodę” oddelegowano go na SM-1, SM-2 i na finał na Mi-2. Tam nadal był podpadziochą, bo odmawiał udziału w bardzo popularnym „sporcie” LWPowców najwyższej rangi, czyli w polowaniach ze śmigłowców. Niektórzy by się mocno zdziwili (ale nie ludzie z branży, bo wszyscy o tym wiedzą), którzy to bracia-generałowie LWP byli w to zamieszani po zabiciu człowieka na polu i dla których to braci sprawie oczywiście ukręcono łeb. Na szczęście wuj odmawiał takich polowań z pokładu Mi-dwójki, ale za to znowu był podpadziochą. Skąd wuj i telewizja? Forumowe starszaki być może pamiętają normalne zimy, czyli dużo śniegu i jak najbardziej normalne -10 ÷ -20° C. Nadal forumowe starszaki być może pamiętają historyczny drewniany most w Wyszogrodzie. Rokrocznie kra dewastowała ten most, a chciano go ratować i jako zabytek, i jako normalną rzecz użytkową dla ludności. Ponieważ wuj był specem od różnych broni na Mi-2, w tym prowadził próby z jakimiś wynalazkami z zakresu uzbrojenia tego śmigłowca to wyznaczono wuja na „obrońcę” drewnianego mostu w Wyszogrodzie. Co zima – to reportaż w głównym wydaniu dziennika telewizyjnego (albo w telewizyjnym magazynie „Poligon”) i „Major Szymanek jak zawsze broni mostu w Wyszogrodzie!” :-) Kra faktycznie była zabójcza dla tego mostu i co roku trzeba go było remontować i wzmacniać, ale to i tak było już próchno. W zależności od grubości kry wuj albo wysadzał Mi-dwójką na krze przy moście saperów, stał w zawisie nad krą i czekał aż ulokują w niej ładunki wybuchowe i potem odlatywał z całą ekipą, żeby można było pirotechnicznie odblokować most, albo – gdy kra była słabsza i bano się desantować na nią saperów – bombardował tę krę. Tylko nie wiem czym bombardował, ale ponieważ sam pracowałem w ITWL przy „wynalazkach” do bombardowania ze śmigłowców, więc może bombardował jakimiś „wynalazkami”. Jak wuj woził Mi-dwójką LWPowskich i ruskich VIPów to już nie będę pisał, bo nie wiem, czy ktokolwiek by uwierzył. Jako bezpartyjny wuj dosłużył za sterami Mi-2 do emerytury w randze tylko majora. Wszyscy kumple z jego roku w Dęblinie zakończyli kariery jako pełni pułkownicy, wiadomo dlaczego. Cytuj
MiDwa Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Bardzo ciekawa historia. Przewozy vipów wszelkiego rodzaju to tenat rzeka, w przypadku Papieża to już w sumie relikwia. Przy okazji zachęcam do wsparcia renowacji Mi-2 z serialu "07 zgłoś się". Cytuj
Grzesio Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: syn siostry mojej babki Skoro już na koligacje rodzinne i śmigłowce zeszło, to syn siostry mojej babki był dyrektorem WSK Świdnik. :) Cytuj
MiDwa Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 21 minut temu, Grzesio napisał: Skoro już na koligacje rodzinne i śmigłowce zeszło, to syn siostry mojej babki był dyrektorem WSK Świdnik. :) Zatem musimy zrobić mu tablicę w muzeum :) Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Godzinę temu, MiDwa napisał: Przewozy vipów wszelkiego rodzaju to tenat rzeka,... Polska Mi-dwójka wiozła nawet marszałka Kulikowa, gdy był na jakichś dużych ćwiczeniach w PRL. Oficjalnie dlatego, iż rzekomo jego śmigłowiec miał awarię. Już w to wierzę. Na sto procent załoga była pijana w trupa, tak jak sam Kulikow, którego trzeba było wmontować do tej Mi-dwójki, bo był nawalony poza kontaktem z atmosferą ziemską. Mój wuj tę pijaczynę gdzieś odwiózł. Cytuj
Cronos Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 20 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Polska Mi-dwójka wiozła nawet marszałka Kulikowa, gdy był na jakichś dużych ćwiczeniach w PRL. Oficjalnie dlatego, iż rzekomo jego śmigłowiec miał awarię. Już w to wierzę. Na sto procent załoga była pijana w trupa, tak jak sam Kulikow, którego trzeba było wmontować do tej Mi-dwójki, bo był nawalony poza kontaktem z atmosferą ziemską. Mój wuj tę pijaczynę gdzieś odwiózł. Kulikowa podniósł mi-2? Z tym złomem to mi-26 chyba był potrzebny:) Cytuj
beaviso Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Ten mój ktoś to mjr pil. Bogusław Szymanek Ech, a jak czytałem o wyczynach tego Pilota śmigłowca, to wyobrażałem sobie, że napiszesz "por. pil. Sławomir Karski". ;) M. Edytowane 10 godzin temu przez beaviso Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Godzinę temu, Cronos napisał: Kulikowa podniósł mi-2? Z tym złomem to mi-26 chyba był potrzebny:) Polak potrafi! Daliśmy radę dźwignąć się tylko Mi-dwójką!! Masa medali tego upadłego moczymordy na pewno była mniejsza od masy gorzały, jaką miał w sobie. Poza tym wuj odbierał go po balandze na finał tych olbrzymich manewrów UW w Polsce (zapomniałem ich kryptonimu), jakimi ćwiczyliśmy der Anschluss Beneluksu, więc ta pijaczyna była w ubiorze polowym bez medali. Wuj zawsze mi tłumaczył, jak startować Mi-dwójką. On był przecież też pilotem doświadczalnym tego wynalazku. Zawsze stosował start samolotowy, czyli z rozbiegu, jeśli grunt na to pozwalał, albo przynajmniej po oderwaniu z małą prędkością postępową. Zawsze mi robił wykłady, jak dramatycznie łatwo urwać poduszkę spod Mi-dwójki przy starcie pionowym i mówił, że nigdy go nie stosuje. I tak wuj dźwignął Mi-dwójką tę sowiecką moczymordę. Cytuj
MiDwa Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu W dniu 28.07.2025 o 17:04, gacol napisał: Chyba jedyny taki transport, 4 śmigłowce naraz Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Czy kontradmirał pilot Zbigniew Smolarek (kultowa postać Sokołów/Anakond, wiadomo) dołoży się jakoś do muzeum? Cytuj
MiDwa Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 23 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Czy kontradmirał pilot Zbigniew Smolarek (kultowa postać Sokołów/Anakond, wiadomo) dołoży się jakoś do muzeum? Mam nadzieję, jego wiedza jest nieoceniona. Zapraszamy do współpracy Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Też mam nadzieję, bo to jest najbardziej ikoniczna postać Sokołów/Anakond. Jezu, jak on Sokołem startował tą jego śrubą, a potem jak wirował końcówkami wirnika głównego 20-30 cm od ziemi to - ja nie strachliwy w lotnictwie - ale naprawdę zastanawiałem się, czy wykonać komendę „Padnij!”, albo czy spieprzać z lotniska i chować się za jakiś budynek? A wszystko to bezpieczne. Nie miał wpadek, jak... już się zlituję nad PZL Okęcie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi